Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Vendégvonzó a Hagymatikum

Csanádpalota, Kiszombor, Magyarcsanád - Csanádpalotán már érzik a Hagymatikum jótékony hatását az idegenforgalomra – Magyarcsanádon egyelőre nem, de biztosak abban, hogy nyárra őket is felfedezik a turisták. Kiszombor még közelebb van Makóhoz, de az ide érkezők többségét inkább a falusi turizmus érdekli.
Csanádpalotán már érződik a januárban megnyílt Hagymatikum Fürdő vonzereje – tájékoztatta lapunkat a kisváros polgármestere, Kovács Sándor. Másfél éve nyílt meg a Román–Magyar Barátság Háza nevet viselő, 40 férőhelyes, nonprofit alapon működő idegenforgalmi szálláshely. Megírtuk: a panzió különlegessége, hogy a romániai testvértelepülés, Kőhalom önkormányzata vásárolt meg egy 10 évig üres épületet. A két önkormányzat tartja fenn közösen az intézményt – hamarosan egy civilszervezet veszi át. A vendégek többsége Romániából érkezik szervezett csoportban, és olyan sokan jönnek, hogy a hely rentábilis. Olyanok is felkeresik, akik kifejezetten a Makovecz-fürdő kedvéért látogatnak Magyarországra. Éppen a napokban érkezett egy 10 fős csapat ezzel a céllal Kőhalomról, majd csatlakozott hozzájuk még négy ember. Egyetemista csoportok, baráti társaságok kíváncsiak főként a Hagymatikumra – derült ki a polgármester szavaiból.

A fürdő a térség idegenforgalmát is fellendíti. Fotó: Karnok Csaba
A fürdő a térség idegenforgalmát is fellendíti.
Fotó: Karnok Csaba

A Magyarcsanádon tavaly felavatott Baluda vendégházat viszont még nem fedezték fel a fürdőzők – tudtuk meg a vezetőtől, Farkas Jánostól. A falu főutcáján megnyílt, 10 férőhelyes, családi vállalkozásként működő szálláshely közelebb van Makóhoz, mint a palotai, de később nyílt. Minden bizonnyal ezért nem jöttek még kifejezetten a Hagymatikumot látni kívánó vendégek. Persze nem áll üresen: főként átutazó turisták, illetve ügyet intéző, dolgozó emberek kérnek szállást. Farkas János nem aggódik, hogy nem lesznek gyógyturista vendégeik. Jóslata szerint nyáron meg fognak telni a makói panziók – nemcsak az idegenforgalmi szezon miatt, hanem azért is, mert folytatódik az autópálya-építés, a messzebbről érkező munkásoknak pedig kell majd a szálláshely. Akkor pedig fel fog értékelődni a kis faluban lévő, főúthoz közeli Baluda – reménykedik.

Kiszombor a két előző településnél is közelebb van Makóhoz, de az itteni, 9 esztendeje üzemelő Lila akác panzióban elvétve fordul meg a Hagymatikumba tartó vendég. A tulajdonos, Baranyi Csaba azt meséli: a fürdő nyitása óta egyetlenegy pár volt, aki az interneten bukkant a Lila akácra, és kifejezetten a Hagymatikum miatt jött, egy másik pár pedig az ő javaslatára nézte meg a makói fürdőt, és úgy megtetszett neki, hogy egy egész napot eltöltött ott. Ez azonban egyelőre kivétel. Úgy tűnik, mintha a Maros választóvíz volna: aki hozzájuk érkezik, és nem átutazóban van, inkább a falusi turizmus nyújtotta örömökre kíváncsi. Megírtuk: a 10 ágyas Lila akácban kecskék, puli és házi sajt várja a vendéget, akinek igény szerint a vidéki életet bemutató programot is szerveznek. Baranyi Csaba is számít arra, hogy nyáron Makó megtelik, és lesznek fürdőző vendégeik, de biztos abban, hogy nem kell rohamra felkészülniük.

Olvasóink írták

 • 14. zsóka 2012. május 10. 12:21
  „Én voltam egyszer ott, de legközelebb csak nyáron megyek.
  Olyan q.urva hideg volt, hogy meg lehetett fagyni. Amúgy tényleg nagyon mutatós, hátha lesz belőle valami....
  A fanyalgóknak meg azt üzenem, hogy a saját érdekükben remélem (amennyiben Makón laknak), hogy nem lesz igazuk, mivel, ha a város emiatt gazdaságilag megroggyan, akkor majd ordíthatnak a bevezetésre kerülő adók miatt.
  Nem lenne egyszerűbb és célravezetőbb inkább népszerűsíteni a fürdőt és az egyéb rendezvényeket?”
 • 13. Egyolvasó 2012. május 07. 06:18
  „Vannak akiknek nem kell belépőt fizetni, a minap is vagy hatan jutottak be a hátsó kapun.”
 • 12. dareky 2012. május 06. 22:17
  „Kedves Makovaros!
  Le kellene tán a felhő közül és a nagy fehér ködből anya földre szállni és megtapasztalni a valóságot! Mindenkinek lehet hatalmi szóval parancsokat osztogatni a városban, csak azoknak a fránya vendégeknek nem. Őket nem lehet arra utasítani, hogy menjenek a fürdőbe.”
 • 11. Francois 2012. május 06. 18:20
  „10. makovaros 2012.05.06. 15:22
  Elég ide neked munkaidőben írni! A 20 millió a bérletekből jött össze! :D Az óta az összes forgalom nem érte el a felét! :D”
 • 10. makovaros 2012. május 06. 15:22
  „Nagyon is befog jönni ez a fürdő Január 2 hetiben 20 milliós bevétel volt..
  9. Szerintem a Fidesznek kéne menni Viktorral és Hoffmann al az élen.”
 • 9. 6tyúktava 2012. május 05. 19:25
  „Nem csak a polgármestört köll gyalázni, vannak mellette ölég szépön,élükön a "notary"-val! Sok mindönben bönne lehet! Nöm baj, még 2 év és mönnek, s elszámolnak!”
 • 8. Francois 2012. május 05. 18:24
  „7. dareky 2012.05.05. 16:44
  Mög né sértödj máááá... azért írok így me gyakorlom a löendő polgármesterséget! :D Mindönki tudja hogy csőd az egész, na de gyökér mosónak nagyon jó lönne! :P :D”
 • 7. dareky 2012. május 05. 16:44
  „Kedves Kolléga! 6. Francois!
  Tudjuk mindketten, hogy nincs itt semmiféle hőbörgés. Csak tényállításokat engedtem meg magamnak. Nyilvánvaló, hogy a heti két írás a Délszócsőben mind-mind azt célozza, hogy folyamatosan melegen legyen tartva a téma, a hitelből épült víz fölötti kupolacsoda folyamatos sajtónyilvánosságot kapjon, és minél több látogatója legyen a jelenleg pangó csodaépületnek."Akinek nöm tetszik elmöhet a városbúl"" - milyen ízléstelen még a gondolat is. Bár tény, hogy aki nem tudja díjazni az illetékes elvtárs élete fő művét, az valóban számkivetett lehet.”
 • 6. Francois 2012. május 05. 12:26
  „No félre itt a hőbörgéssel akinek nöm tetszik elmöhet a városbúl! Ez a 20-szadik öt éves terv! :D Ha azt mondták lösz vendég, akkor lösz vendég! :D Csak szólni kell nekik! :D De hogy lenne mikor a bérpalota eltakarja, vannak ezek az óriás költöztetők arrébb kellene vinni 500 méterre és már tódulna is a vendég sereg!”
 • 5. dareky 2012. május 04. 23:40
  „A népek özönlenekmajd a Hagymatikumba. A világ minden égtájáról jönnek az emberek. Nem csak fürdeni akarnak, de fürdőtemplomot nézni.
  Mintha a megnyitón valami hasonló hangzott volna el. HA,ha, haha, ha!
  Spéci makói luxusipar! A nagy emberek nagy hóbortja sokba kerül. Csak nem a saját pénzével szórakozik. Emberek ébresztő! Hitelből épültek a víz fölötti kupolák!
  Kíváncsi vagyok, hogy az illetékes elvtárs mikor fogja beismerni, becsődölt a nagy elképzelés, ettől a fürdőtől nem fog fellendülni Makó városa, viszont van remény arra, hogy tönkremenjen. Már nem sokat kell aludni erre, meg fog történni hamarosan.”
 • 4. menyhártzsuzsanna 2012. május 04. 21:45
  „Elgondolkodott valaki azon, hogy miért nem kérdeztek meg Makói szálláshelyadókat a roppant turistaforgalmi helyzetről?
  Talán azért mert még nem érkeztek meg,mert nincs!!!!!!!!!!!
  Az egész fürdő vendégforgalmát/90 %/a helyi lakosok adják.Kopp”
 • 3. Francois 2012. május 04. 20:59
  „Merjünk nagyot álmodni, építsünk metrót Csanádpalota-Nagylak_Magyarcsanád érintésével! Hisz akkor lesz kánaán ha nagyot merünk álmodni! :P :D Hajrá, Uniós támogatást azonnal igényelni! Sőt nagyon nagyot álmodjunk, szűnjenek meg a kistermelők, és mindenki földjén építsünk egy medencét, ennek a rengeteg vendégnek kell, az tuti! :P :D”
 • 2. Francois 2012. május 04. 20:16
  „Gyerekek ki kell építeni a Csanádpalota-Makó közti vonalat, a hihetetlen turista áradat miatt, ha kérhetném kis kerülővel Kertész-Kelemen László utca sarkon megállóval, mert nálam a kertben 800 üzbég jelezte hogy a hagymatikumba szeretne menni! Ha egy biznisz beindul!:P :D :D :P”
 • 1. pog 2012. május 04. 09:14
  „Hát ez aztán igazi szoci szöveg..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezüst és bronz

A Makói Általános Iskola Almási-tagintézményének 8 és 16 fős moderntánc-csoportja II. és III. díjat… Tovább olvasom