Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 20°C Még több cikk.

Versenyfutás a falvakért

Makói járás - Még formálódik a makói járásban induló polgármesterjelöltek listája, néhány érdekességre azonban máris felfigyeltünk. Magyarcsanádon például két éven belül másodszor mérkőzik meg két aspiráns, Földeák vezetéséért pedig a szomszédos Óföldeák első embere is ringbe száll.
A mostani makói járásban négy évvel ezelőtt két településen nem volt kihívója a regnáló polgármesternek: Maroslelén Martonosi Györgynek, illetve Nagyéren Lőrincz Tibornak – mindketten függetlenek. Hogy most is ellenfél nélkül vágnak-e a kampánynak, egyelőre ők maguk sem tudják, vetélytársról mindenesetre egyik faluban sem tudnak jelenleg.

Hivatalosan bejelentett saját, illetve támogatott jelöltjei a községekben pillanatnyilag csak a Fidesznek vannak, más pártok még nem jelezték jelöltállítási szándékukat. A kormánypárt a legtöbb településen a jelenlegi független polgármestert biztosította támogatásáról, de azért vannak kivételek.

Az egyik ilyen Magyarcsanád, ahol Guba István ellenében, aki lapunknak most megerősítette indulási szándékát, saját jelöltet állít Farkas János személyében. Kettejük versengése azért ígérkezik nem mindennapinak, mert egyszer már megmérkőztek egymással a tisztségért: miután a testület 2012 januárjában feloszlatta magát, Guba fölényesen nyert, Farkast pedig, aki addig alpolgármester volt, még képviselőnek sem választották meg. A fideszes jelölt úgy gondolja, most van esélye visszavágni, hiszen az elmúlt 2 évben sok minden történt a községben, ami miatt nőhetett az igény a változtatásra.

A közeli Apátfalván sem a regnáló faluvezetőt támogatja a Fidesz, de ez különös is volna, a települést ugyanis az MSZP színeiben politizáló Varga Péter irányítja – ő volt a 4. választókerületben a baloldali összefogás parlamentiképviselő-jelöltje tavasszal. Őt nem tudtuk elérni, de információink szerint újra ringbe akar szállni a tisztségért – kormánypárti ellenfele Szekeres Ferenc helyi postavezető lesz, aki makói lakos és korábban nem volt tagja a helyi testületnek.

A legizgalmasabb helyzet eddig a két szomszédos falu, Földeák és Óföldeák viszonylatában alakult ki. Azt már megírtuk, hogy Földeák első embere, a díszpolgári címmel felérő Földeákért kitüntetéssel elismert Vass Imre újra megmérkőzik a tisztségért függetlenként.

Egy kihívója már van, akit a Fidesz indít: ő Hajnal Gábor. Személye azért érdekes, mert bár földeáki lakos, jelenleg Óföldeák polgármestere, méghozzá 2005 óta. Lapunknak azt mondta, nem érzi úgy, hogy a felkérést elfogadva cserben hagyná az óföldeákiakat, hiszen a két falu között már most is sok a közös szál, és ez a közigazgatás átszervezésével várhatóan még több lesz, ezért nem mindegy, olyan ember irányítja-e Földeákot, akinek Óföldeák a szíve csücske.

Az erődtemplomáról híres kis falu megüresedő polgármesteri székére egy aspiráns már ismert: Sinkó Erika, a helyi idősotthon megbízott vezetője, aki 8 éve helyi képviselő. Őt ugyancsak a kormánypárt indítja.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4300 néző egy hónap alatt a makói moziban

Az örömteli várakozás mellett kétkedő hangok is fogadták városszerte egy hónappal ezelőtt a hírt: indul az új makói mozi. Tovább olvasom