Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

Versenyfutás a levágott ágakért Makón

Ki viheti el a közterületen levágott ágakat Makón? kérdezte egy olvasónk. A fát a városgazdálkodási nkft. szállítja el, a melegedőhelyiségeket fűtik vele. Ám a cégnél is tudnak arról, hogy mások gyorsabbak voltak.
„Ugyan ki tudod-e deríteni, mi lesz a kivágott fák sorsa?" – kérdezte lapunk internetes változatának egyik olvasója. Ugyanis úgy tudta, az ágakat illetéktelenek viszik el, akik erre szerinte egyáltalán nincsenek rászorulva. Levele szólt a Galamb József szakközépiskola előtt levágott ágakról, amelyeket azért nyestek le, hogy a homlokzaton lévő címerhez hozzá lehessen férni, és jobban látsszon. Emellett a közelben egy nagy diófáról, egy vadgesztenyefáról, odébb néhány ecetfáról írt.

Mint kiderült, kétféle munkáról van szó. A szakközépiskola előtti ágak levágására az intézmény rendelt kosaras autót. Lapunk munkatársa is jelen volt, amikor egy szomszéd tényleg vitt az itt levágott ágakból, ő kandallóval fűt, el tudja tüzelni benne. Az igazgató ajánlotta fel neki, három ágról volt szó.

Azért vágták le az ágakat az iskolánál, hogy a címerhez hozzá lehessen férni. Fotó: Szabó Imre
Azért vágták le az ágakat az iskolánál, hogy a címerhez hozzá lehessen férni. Fotó: Szabó Imre

Amit a makói önkormányzat cége, a városgazdálkodási nkft. vágatott le másutt a városban, abból nem kaphat senki. A cég ügyvezető igazgatója, Nagy Nándor lapunknak azt mondta, ezt az anyagot a cég összegyűjti, elszállítja és tárolja. Az önkormányzat szervezésében dolgozó embereknek két melegedőhelyiséget tartanak fenn a városban. Ezek kályháit fűtik az így összegyűjtött ágakkal. Erre ez a mennyiség általában nem elég, venni kell még hozzá. Arról Nagy Nándornak is volt információja, hogy a fából itt-ott vittek el, ezért megkérte a rendőrséget, hogy figyeljenek oda erre. Utóbb megtudta, hogy a rendőrök elszámoltattak két embert, aki a kisebbségi önkormányzatra hivatkozva vitt a fából.

Nem jól tették: mint Gilingerné Ráday Krisztina elnöktől megtudtuk, a makói roma nemzetiségi önkormányzatnak nem feladata, hogy fát osszon. Nem adhat, nem is adott engedélyt arra senkinek, hogy vigyen az ágakból.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A barna ötven árnyalata

Kávéval fest a makói Kajári Katalin. Bal alkarját egy autóbalesetben 10 éve elveszítette, de nem kesereg: most jótékony célú árverésre ajánlotta fel egyik képét. Tovább olvasom