Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Versvarázs a szakmunkásképzőben

Makó - Szakmunkásképzős diákoknak tart rendhagyó irodalomórákat a makói színművész, Tóth Tibor. Maga is meglepődött, mennyire megragadták a versek azokat a fiatalokat, akikről pedig azt tartja a közvélekedés, kevéssé érdekli őket az irodalom.
Szinte nincs olyan vidéki színház Magyarországon, ahol ne töltött volna hosszabb-rövidebb időt a makói Tóth Tibor (57): játszott Debrecenben, a Nemzetiben, Szolnokon, Miskolcon, Szegeden, Nyíregyházán és Békéscsabán, s közben olyan mesterektől tanult, illetve állt velük egy színpadon, mint például Major Tamás, Gobbi Hilda, Sinkovits Imre, Őze Lajos és Verebes István. Tíz évvel ezelőtt, egy szívbetegség miatt kellett felhagynia a rohanó életmóddal, s tért haza. Manapság az egyik helyi rádió műsorvezetőjeként, illetve szerkesztő-riportereként ismerik leginkább a makóiak.

Az, hogy szakmunkástanulóknak tartson rendhagyó irodalomórákat, azért jutott eszébe, mert maga is az egyik helyi szakközépiskola növendéke volt, és úgy gondolta, az itt tanuló diákok többségének nincs alkalma találkozni a színház világával. A közvélekedés szerint az ipari tanulókat kevéssé érdeklik a közismereti tárgyak, különösen az irodalom, ezért kihívást is látott a feladatban. Úgy gondolta, többek között a fiatalokhoz közel álló irodalmi alkotásokat, például szerelmes verseket ad elő, de például a Makóhoz kötődő költők műveiből is ad ízelítőt úgy, hogy beszél is róluk.

Tóth Tibor irodalomórái ˝megfogják˝ a diákokat. Fotó: Szabó Imre
Tóth Tibor irodalomórái ˝megfogják˝ a diákokat. Fotó: Szabó Imre

– Nagyon tetszett, hogy az előadásmódja fiatalos volt, nem komor-komoly – mondta Medgyesi Bence agrárgépész-tanuló, aki több alkalommal is részt vett Tóth Tibor rendhagyó óráin. Mi is megnéztük, hogyan mond el a fiataloknak egy szonettet a Galamb József nevét viselő szakiskolában – láthatóan magával ragadta őket a szavalat, a strófák végén ki is tört belőlük a taps. – Amikor azt látom, hogy 45 percig SMS-ezés, rágcsálás nélkül figyelnek, és az arcukon látni, hogy rádöbbentek, ilyen is van, az siker. Ki tudja, néha talán még a színházinál is nagyobb – mondta Tóth Tibor. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

120 év – 120 történet

Hamarosan 120 éves lesz a makói József Attila Gimnázium, és a jubileum alkalmából különleges kötetet készül kiadni – tájékoztatta lapunkat Huszár Szabolcs igazgatóhelyettes. Tovább olvasom