Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Veszélyben a makói fülesbaglyok nyírfái

Makó- A környék lakói aggódnak azokért a nyírfákért, amelyek a makói fülesbaglyok kedvenc telelőhelyei, ide helyezné át ugyanis az önkormányzat a könyvtár mögötti trafóházat. Az ornitológus szerint a madarak találnak majd új helyet, a város pedig kisebb trafóházban gondolkozik.
„Lassan indul a könyvtár átépítése, akarom mondani lerombolása és újjáépítése. A könyvtár mögötti trafóházat is elbontják, és a Skála melletti kis zöld területre helyezteti át az önkormányzat. Még most kellene tiltakoznunk ellene, mert valószínűleg a baglyok fái is rámennek erre, és Makó egyik látványossága lehet áldozata az építkezésnek" – írta a napokban egy hozzászóló a lapunk által alapított, jelenleg 5538 tagot számláló Face-
book-csoport, a Makón élek egyik tagja. A poszttal 36-an fejezték ki egyetértésüket, és több mint tucatnyian hozzá is szóltak, többnyire egyetértőleg.

Arról, hogy a téli időszakban nap közben erdei fülesbaglyok pihennek az egykori Skála Áruház, a rendőrkapitányság, illetve az itteni lakóházak közelében álló nyírfákon, az elmúlt években mi is többször beszámoltunk. Legutóbb 50-60 madarat láttunk, pár esztendeje csak feleennyi volt, és akkoriban jelenlétük még újdonságnak számított. Hogy miért épp a nyírfákon gubbasztanak, arra valószínűleg az a magyarázat, hogy ezeknek elég sűrű a lombozata, ami biztonságot jelent számukra (2016. január 14.: Szeretik Makót a fülesbaglyok). Egyébként ez Közép-Európa egyik leggyakoribb bagolyfaja. Védett ragadozó madár, eszmei értéke 50 ezer forint.

Veprik Róbert ornitológus, a Szegedi Vadaspark igazgatója lapunknak azt mondta, jó, hogy vannak, akik féltik Makón a védett madarakat, jelen esetben azonban valószínűleg nincs ok az aggodalomra. Ha a környéken van elég fa, a baglyok egyszerűen keresni fognak maguknak másik telelőhelyet, esetleg a megmaradt kevesebb fán fognak jobban csoportosulni.

A kérdéses trafóház egyébként – megnéztük – valóban nagy méretű, ha áttelepítenék, ennek néhány fa biztosan áldozatául esne. A városházán annyit tudtunk meg, a tervezés még folyik, a transzformátorház minden bizonnyal elkerül a jelenlegi helyéről, de utódja a jelenleginél jóval kisebb lesz, és igyekeznek majd úgy elhelyezni, hogy minél kevesebb fát kelljen kivágni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ott nyitott boltot, ahol született

Ott nyitott boltot, ahol született
Rovatunkban hétről hétre egy-egy településen vagy városrészben élő olvasónkat kérdezzük arról, miért szereti a helyet, ahol él. Tovább olvasom