Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Veszélyes kereszteződések: csukott szem és padlógáz

Makó - Bokrok, rosszul nyírt sövény, fák, máshol házak takarják a megfelelő kilátást egy-egy kereszteződésben Makón. Sokan a KRESZ szabályokat sem alkalmazzák. Makó kerékpáros város, a közlekedők mégsem elég óvatosak. A háztulajdonosok pedig hanyagok.
„Amíg nem történik egy nagyobb baleset, addig senkit sem érdekel."- mondta felháborodva egy idősebb úr a Szép és a Hóvirág utca sarkán. Éppen időben pattant le a kerékpárról, a kis utcából kihajtó autós gyakorlatilag lassítás nélkül kanyarodott ki a Szép utcára, pedig ott, ahogyan a tábla is jelzi, valóban a kerékpárosnak van elsőbbsége.

A kórház előtti kereszteződésben fotóztam, éppen egy friss helyszínelés nyomai.
A kórház előtti kereszteződés is veszélyes...

A Szép utca környéke talán az egyik legkritikusabb pont közlekedési szempontból, kerékpárosokat illetően. Nem régen készült el az új bicikli út, a legnagyobb gond az, hogy gyakorlatilag beláthatatlan a kerékpárút és a járda. De több ilyen utca is van a városban.

Máshol, egy-egy bokor, ápolatlan sövény vagy fa takarja a kilátást. Több helyen szinte lehetetlen belátni, vajon jön-e valami az úton. Így sokan kockáztatnak olyan „csukott szem és padlógáz" alapon. Az óvatosabbak lassítanak, tolják az autó orrát, centiről centire, miközben idegesen szemlélik, vajon mikor csapódik fel a motorháztetőre valaki.

Gyakorlatilag semmit sem lát a város több kereszteződésében az, aki mondjuk a Bajcsy- Zsilinszky lakótelepről a Lonovics sugárútra, a Murányiról a Tulipán utcára akar kihajtani. De még számos kis utcában és sajnos több fő közlekedési út körül is ez a helyzet.

... helyszínelés nyomai.
... még látszank egy friss helyszínelés nyomai.

A KRESZ szabályai szerint fokozott figyelemmel kell megközelíteni a nem jól belátható kereszteződéseket, útszakaszokat. Úgy tudjuk, nincs olyan önkormányzati rendelet, ami a háztulajdonosokat arra kötelezné, hogy a kereszteződések beláthatósága okán tartsák rendben a házaik környékét.

Ön hol találkozott ilyen helyzettel? Írja meg nekünk!

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. HollóJuci 2012. szeptember 19. 20:16
  „2. Poslabény
  Nyisd ki kis szemed, mert a Kelemen mellett a bicósoknak ott a macisajt. Vagyis az autósnak van elsőbbsége. Meg még sok helyen a városban. Pl. az összes körforgalomnál. Na ezért tenném kötelezővé a KRESZ vizsgát a bicikliseknek.”
 • 22. cindi 2012. szeptember 13. 20:19
  „Miből gondolod banew,hogy nem a tulaj dolga a cefrét termő fájának a metszése?Vagy a páleszt is leadja az önkormányzatnak?”
 • 21. banew 2012. szeptember 13. 17:46
  „Itt van az Aradi utcán az autómosó. Aki kívül mossa a kocsiját, az lát, és látható. De aki bent mossa, már a bekanyarodásnál is igen merész sebességgel jön, pláne, ha a főtér felől jön, de a kijövők sem nyomnák meg a dudát a világért sem, tavaly a lányomat vagy 30-cal csapta el egy kifelé jövő autó. A Móra F. utca, és a Thököly utca kereszteződésében, a szilvafáktól semmit nem lehet látni tavasztól késő őszig. Igenis kéne az önkormányzatnak evvel törődni!”
 • 20. GuettaDavid 2012. szeptember 12. 20:06
  „Az utolsó képen jól néznek ki az új alufelnik Kornél VW Golfján.”
 • 19. lj510126 2012. szeptember 12. 10:40
  „Újszegeden, a Kállay Albert utca és a Népkert sor sarkán már évek óta ott áll a Tisza Sport Hotel reklámtáblájára egy utánfutóra felszerelve. Mivel ez a tábla nagyon zavarja a kilátást, ezért a Népkert sorra való kikanyarodás baléesetveszélyes.

  Indokolt lenne ezt a táblát elszállítani onnan. A szálloda tulajdonosa hirdesse az intézményét másként és ne a közterület ilyen ingyenes felhasználása (eltukajdonítása) révén akarjon magának bevételt generálni.”
 • 18. papsajt 2012. szeptember 12. 09:53
  „Szegedről is lehetne egy ilyen cikket írni,mert rohadtul nincs gazdája a sarki gazoknak és sövényeknek.
  Közterület Felügyelet ilyenkor hol van?”
 • 17. 80sFan 2012. szeptember 12. 09:25
  „Szép u.: akármilyen lassan araszolsz is, mire látod, hogy jön-e bringás, addigra az egész kerékpárutat elzárja a kocsid eleje és néznek rád, mintha embert öltél volna, mert le kell szállniuk esetleg! + a további csapás, hogy a Hóvirág u. sarkán egy jóképességű asszonyság a mikrobusszal teljesen beláthatatlanná teszi az Almási felé az utat is.
  #11. dmonlájn: az meg a KRESZ-ben nevesített szabálysértés, ha van kijelölt kerékpárút és te az úton karikázol. Sajnos ezt teszik még a Szép utcán is sokan. Kriván Jani ilyenkor hol van?”
 • 16. Egyolvasó 2012. szeptember 12. 05:42
  „"csukott szem és padlógáz"

  Gratulálok! Én inkább kinyitom a szemem és betartom a KRESZ szabályokat, másnak is ezt javaslom, mert a megszokásból való közlekedés, csak bajt szül, lásd az ipari parknál lévő útkereszteződést.”
 • 15. atomboy 2012. szeptember 11. 20:58
  „Na most tessek mondani, hogy a kerekparut biztonsagos...”
 • 14. CsImre 2012. szeptember 11. 19:19
  „Na nee, kérem, hát ezek a hiperbiztonságos bicikliutak, már hogyan lenne velük bármi probléma? Persze néhány aljas tuja, meg bokor menet közben biztos előugrott a földből, hogy eltakarja a kereszteződéseket... szánalmas ezzel takarózni, meg lett mondva előre, hogy a növényzet miatt a takarásba kényszerített biciklisek a bicikliutakon veszélyben lesznek, és most tessék. Pályázzanak az uniótól átlátszó sövényekre, vagy irtsák ki a maradék zöldet, amit korábban a biciklisgettók építése miatt még nem bántottak. (nem úgy, mint a virágágyakat, a virágzó szilvafákat, a platánsorokat...)”
 • 13. makovaros 2012. szeptember 11. 18:13
  „Hát vannak veszélyes utak és értelmetlen kivitelezés sok helyt, Szép utca kálvária sarka, teleki utca szép utca”
 • 12. papagalya 2012. szeptember 11. 16:34
  „Bizony ilyen Szegeden is előfordul, pl. elég végighaladni a Középfasoron (de az egész környéken). Sövény a ház előtt, de ember magasságú, utca közepén álló ház, az út kátyúiról nem is beszélve.
  A gyalogosok meg a 30 km-es táblából azt következtetik ki, hogy ez lakóövezet, és az úttesten sétálnak, sokszor babakocsit tolva, mert a járda rossz (vagy nincs is), de a kocsik meg 60-nal 80-nal hajtanak.
  A kerékpárosok meg beszélgetve egymás mellett kerekeznek.
  És senki se ellenőrzi, csak a Jóisten menti az embereket.”
 • 11. dmonlájn 2012. szeptember 11. 15:48
  „Elég két sarokkal arrébb menni: Szép utca és Kórház utca sarok, ahol a fürdő felül és a kórház felül érkező bicikliseknek nincs meghatározva az elsőbbségi viszony, előbb utúbb olyan biciklis karambol lesz, hogy csodájára járnak az emberek.
  Na ezért és a fenti helyek miatt nem megyek a kerékpár úton, inkább megyek az úton - ahol nem is olyan nagy a forgalom mint mondják- ott legalább mindenhol elsőbbségem van a Szép utcán!”
 • 10. hegedusgy 2012. szeptember 11. 14:51
  „Szeged, Árvíz u, Puskás utca sarok, csupa társasház pici gyerekkel, szemben játszótér. A tuják mögött nem látni még egy felnőttet sem, nemhogy egy óvodást. Ugyanez a szituáció a következő sarkon, csak ott nincs játszótér (Puskás-Öthalom sarok).”
 • 9. info 2012. szeptember 11. 13:25
  „jó lenne ide egy lájk vagy tetszik gomb! nem kellene ugyanazt leírni-néha
  1. grafika88 2012.09.11. 09:40 -őt kérdezd talán jobban tudja!
  A Veresács utcán végig csak úgy tudsz közlekedni ha középen hajtasz a felezőn, a parkoló autók miatt.Ez sem jobb helyzet mint a takarásból kihajtani. Egyébként Kolozsvári tér és a Gólya u. sarok ha kanyarodik ki a busz a Szél u-ba még ez jó hely.”
 • 8. deszkás 2012. szeptember 11. 11:22
  „Pesten hogy közlekednél? Ott a házak takarják.És ki tudsz hajtani. (körültekintéssel és nem anyáz hogy meg kell állni-azaz le lehet mondani az elsőbbségről) Ez csak a "vidékieknek" okoz gondot,nem véletlen az a jelző! Nem pestiként mondom próbáld meg egyszer. De felejtsd el hogy vezetsz Makón,Szegeden.”
 • 7. cucusz 2012. szeptember 11. 10:55
  „Makó ÖMV kút, Újváros felé ki kanyarodó autós gyakorlatilag a fél úttest után kezd látni valamit!”
 • 6. eleonóra 2012. szeptember 11. 10:53
  „Szegeden is nagyon sok bokor takarásos hely.Én naponta a Kereszttőltés-Vajda u találkozásában találkozom.Arról nem is beszélve hogy a saroktól 5m en túli parkolást is sokan nem tartják be .”
 • 5. Connecticut 2012. szeptember 11. 10:36
  „az összes kerékpárosnak egy két hetes kresz tanfolyamot kötelezővé kellene tenni. mire a belvároson átjutok legalább három kerékpárost gázolok halálra majdnem. egyszerűen rettentő figyelmetlenek. sokszor még elvárják, hogy az autós adjon elsőbbséget mert ő biciklivel van, közbe az autósnak van elsőbbsége. a másik kedvenc szituációm amikor a zebrán tekernek át. a biciklis akkor mehet át a zebrán, ha leszáll és áttolja! olyan nincs hogy ő átgurul a zebrán!, és még utána neki áll feljebb hogy miért nem engedem át... a minap történt velem, hogy haladtam a megengedett sebességhatárral és egy kicsit túlsúlyos hölgy az előttem lévő utcából hajtott fel a dombra ahol én is haladtam kerékpárjával. amikor felért a tetejére semmi körültekintés nélkül kihajtott elém. nekem 0-ra kellett fékeznek, hogy ne vasaljam ki. annyira nem érdekli az élete, hogy szét se nézett amikor kikanyarodik egy főútra. szerintem annak örült, hogy felért a dombra, és nem gurult vissza... teljesen felháborító mit megengednek maguknak a kerékpárosok. amikor én kerékpározom érdekes be tudom tartani a kreszt, mert ismerem. de aki nem ismeri fogalma sincs mi fán terem a közlekedés..”
 • 4. HunyadiMan 2012. szeptember 11. 10:08
  „A Hatos kocsmánál az Árpád utca felől érkezve nem lehet ellátni balra, a bokrok miatt. Ott pedig a 43-asra kell kikanyarodni. De tényleg sok olyan hely van, ahol csak a szerencsében bízhatunk. A szép utca meg azért érdekes, mert lehet, hogy végig a bicikliseknek van elsőbbsége, de amikor a Kálvária - Szép utca kereszteződésen áthajtanak a Szép utca egyik oldaláról a másikra, ott már nincs elsőbbségük a kerékpárosoknak, mégis úgy mennek át, mintha az lenne.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkérdeztük az olvasót: Járt már Lengyelországban?

Ezúttal arról faggattuk a makói olvasóinkat, hogy jártak-e már Lengyelországban? Tovább olvasom