Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Veteránok karolták fel a T-modellt

Makó - Rendezvényekre viszik, karbantartják, javítják a makói veteránautósok a város Ford T Touringját; erről állapodik meg az egyesülettel a makói önkormányzat.
Az 1919-es évjáratú T-modellt 2009-ben vette meg a város, a József Attila Múzeumban helyezte el, hogy így is ápolja a Ford-gyár egykori, makói születésű konstruktőre, Galamb József emlékét. Többféle elképzelés is született azóta, hogyan lehetne kihasználni a régi autóban rejlő lehetőségeket. A képviselő-testület a döntés nyomán most azzal a civilszervezettel köt szerződést, amelynek 34 tagja elkötelezett a régi járművek iránt. A Maros-parti Veterán Autós Motoros Közhasznú Sportegyesület vállalta, hogy az állagmegóvás mellett OT-s forgalmi rendszámot intéz a kocsira, köt rá gépjármű-felelősségbiztosítást, és elviszi olyan rendezvényekre, amelyek a város szempontjából fontosak. Az önkormányzat állja a karbantartás, javítás és az adminisztráció költségeit. Az idei évben 250 ezer forintot szán erre Makó.

A József Attila Múzeumban kiállított Ford T Touringot legközelebb Kiszomborra viszi a klub. Fotó: DM/DV
A József Attila Múzeumban kiállított Ford T Touringot legközelebb Kiszomborra viszi a klub.
Fotó: DM/DV

Palotai Pétertől, az egyesület kapcsolattartásért felelős tagjától tudjuk, hogy legközelebb július 28-án Kiszomborra viszik el a kocsit. A kukorica-útvesztő rendezői idén Ford-T alakú labirintust alakítottak ki, és várható, hogy a programra más Ford T-modellek tulajdonosai is eljönnek. A kocsi vezetéséhez szakember kell: Palotai Péter szerint azok, akik nem vezettek még, hamarabb megtanulják irányítani ezt a kocsit, mint a profi sofőrök. Ezen ugyanis „sok minden másképpen működik".

Olvasóink írták

 • 4. beske 2011. július 08. 23:25
  „Helyesbítés: Kiszomborra július 30-án a Közösségi Napra és a kukorica-útvesztőbe érkezik a Ford T-modell.”
 • 3. makovaros 2011. július 06. 16:20
  „akar Makó szerezni hogy majd a avval is lehet a városba közlekedni.
  2. jogos.”
 • 2. szilencium 2011. július 06. 13:53
  „Nagyon nehéz egy ilyen oldtimer-hez hozzájutni és nagyon körülményes fenntartani!Viszont népszerűek!
  Miért nem gondolkodott el Makón még senki,hogy a Ford gyárral együttműködve,a régi autó alapjaira építve ,manufaktúrában lehetne gyártani a XXI.század Ford-T modell autóját.Felépítmény ugyan az,csak elektromos motor,vagy valami kis fogyasztású belsőégésű,led lámpa,klíma.Mehetne a nagyvárosokba Taxinak,vagy a nagy turista központokba kirándulóautónak stb...A felépítés,belső kiképzés visszaadná a XX.század elejei utazási élményt,amit sokan meg is vásárolnának.Persze,csak ha nem kerülne csillagászati összegbe!A FIAT-nál bejött az 500-s felélesztése,de ez még azon is túltenne,igaz más szegmensben!”
 • 1. bo 2011. július 06. 09:08
  „Szép kezdeményezés. Sok sikert hozzá!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2013-ra a határig ér az M43-as

Megegyezett kedden a magyar és a román kormány: Szolnokot és Kolozsvárt, illetve Makót, Csanádpalotát és a két ország határát is autópálya köti össze 2013-ra. Tovább olvasom