Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Videó: ilyen az új Makovecz-fürdő belülről!

Makó - Péntek délelőtt nyílt meg a Hagymatikumnak nevezett gyógyfürdő Makón. Nézze meg videón a hagymaváros új büszkeségét!
A monumentális épület Makovecz Imre jelenleg utolsó, megvalósult tervezése. A felerészben uniós támogatással, összesen 3,6 milliárd forintból megvalósuló komplexumban évi 400 ezer fürdővendéget várnak - Romániából és Szerbiából egyaránt. A Hagymatikum arca Szentpéteri Csilla, makói születésű zongoraművész.

Felavatták a makói fürdőt - GALÉRIA

A fürdő a nyári csúcsszezonban 120 embernek fog munkát adni. A gyógyászati központ mellett élménymedence, szaunapark, családi zóna és wellness várja a vendégeket. Buzás Péter, Makó 1994-től folyamatosan újraválasztott szocialista polgármestere elmondta: hosszú távú céljuk Makó fürdővárossá tétele. A termálvízzel pedig a közintézmények - iskolák, kórház - fűtését szeretnék biztosítani.

Megnéztük az új Makovecz-fürdőt Makón

Olvasóink írták

 • 14. barátfüle 2012. január 23. 12:38
  „"A felerészben uniós támogatással, összesen 3,6 milliárd forintból megvalósuló komplexumban évi 400 ezer fürdővendéget várnak."
  Nem ártana, ha a számokat pontosan írná le, kedves újságíró. Ha jól emlékszem a támogatás összege nem 50 %, hanem 1,3 millió Ft. Ez közel sem "felerész". Ajánlom, hogy vállalják át annak az összegnek a megfizetését, ami a támogatás + ugyanennyi felett fennmarad.
  Ugyancsak apró füllentés az az 50 ezer fő, amivel több szerepel az üzleti tervben. 450 ezerre tervezték az első év bevételét. Javaslom, ezt a belépőt is vásárolja meg a szerkesztőség.
  Az idézetben szereplő harmadik szám a 3,6 milliárd Ft. Az elmúlt hónapok összes cikkében 4 milliárdról írtak.”
 • 13. szpirigonzálesz 2012. január 23. 11:20
  „Ennyire elfuserált videót kár volt bemutatni.
  Semmi köze a címéhez: " ilyen az új Makovecz-fürdő belülről!"
  A fürdőből szinte semmit sem látunk, csak ömlengenek róla.
  Az egyetlen képsor, ami vizet mutatna, egy elfuserált szédítő svenkelés.
  Egyébként meg mi az a három borzalmas garázskapu a bejárat előtti bal oldalon?:(((”
 • 12. smalltown 2012. január 23. 04:09
  „hat borzalmas”
 • 11. studyfy 2012. január 22. 23:43
  „Kíváncsiságból elmentem. Kívülről reprezentáns, belülről mintha nem fürdőnek épült volna. Medencék kicsik, kevés, drága. Napi ezer vendég egész évben folyamatosan biztos nem lesz, hacsak iskolásokkal meg nem töltik. És az üzemeltetése nem olcsó. Biztos hogy kellett ez nekünk?”
 • 10. galuska 2012. január 22. 20:11
  „Idézet az Index cikkéből, és számomra is ez a probléma vele, ha már van akkor miért ...? :
  Az, hogy az épület funkciója mellékes, szintén jellemző makoveczi elem. Az építész egész életében templomokat tervezett, függetlenül attól, hogy egyetemre, fürdőre vagy művelődési házra szólt a felkérés. A mester ezúttal sem törődött azzal az építészeti alapvetéssel, hogy a funkciónak kell meghatároznia a formát. Vagy legalább távoli viszonyban állhatna egymással a kettő. A kapcsolat hiánya Makón különösen fájdalmas, mert itt rendelkezésre áll minden, hogy remek létesítmény szülessen. A barnás színű, sűrű és forró termálvíz úgy tör fel a föld alól, mint Szaúd-Arábiában az olaj. Már az biztos siker, ha a termálvízzel töltenek fel 25 különböző mélységű medencét, és egyeseket lefednek valami tetővel, hogy télen se essen a nyakába a hó annak, aki nem szereti az ilyet.

  Ehhez képest Makó több mint másfél milliárd forintért épített egy lenyűgöző méretű tetőrendszert (az épület 70 százalékban ugyanis tetőből áll). Az egészhez kivágtak egy Pilis méretű erdőt. Ez alá pedig besuvasztottak egyetlen gyógyvizes medencét. A rendelkezésre álló térnek a harmadát kitöltő medence elhelyezkedése annyira suta, egyik oldalon rátolták az üvegfalra, a másikon viszont hagytak egy funkciótlan, keskeny folyosót, hogy olybá tűnik: a szárnyat valami másnak tervezték, de végül jobb híján medencét építettek bele.

  Nagyobb termálvízfelület csupán az épületen kívül található. Vannak még gyógyászati célú, kádnyi medencék, de a klasszikus fürdős programhoz az amúgy kellemes atmoszférájú Szent Articsóka terme marad. A zöldség imádói itt három medencében pancsolhatnak, de nem termál, hanem felmelegített csapvízben. Ez indokolható lenne, ha amúgy válogathatnánk a termálvízzel feltöltött medencék közt. Így azonban olyan a helyzet, mintha az arabok olaj helyett import szénnel termelnék maguknak az áramot.”
 • 9. magyarock1 2012. január 22. 18:26
  „Nagyon szép, de miután megláttam az árlistát dobtam egy hátast. Ha hétvégén elmegyek Szegedről fürdőzni+szaunázni, akkor az 3000 Ft. Ha nem kreálnak 3 órás belépőt fele ennyiért, be nem teszem a lábam, de az ismerőseim sem, megyünk Mórahalomra.”
 • 8. Béla1st 2012. január 22. 16:57
  „Nos, ma elmentünk fürdeni. Bármennyire is szeretnék, sok jót nem tudok mondani. A karszalag csak egy adott szekrényhez jó, de mivel nem működnek és újat adnak ezért kb háromszor jártuk végig a szekrényrengeteget. Nem tettek padokat a szekrények elé, érthetetlen, mint egy útszéli homelessnek kellett öltöznöm a szekrény előtt a ruháimat a földre dobálva, mivel a fülkékből kevés van. Szegény három gyermekes anyukát sajnáltam.. A medencék nagyon picik és alig van belőlük, a szauna használatáért plusz 1700 forintot kérnek el!! Ezt a megosztott rendszert Szegeden sem értem, hisz amúgy is fűteni kell a szunát, akár vannak benne, akár nem, egy ember két helyen egyszerre meg nem lehet. Az egyik medencében bokamagasségban valami trutymó úszott, onnan gyorsan távoztunk. Az egyetlen jó medence a kinti termál, de annak a kijáratára sajnálták a vastagabb fóliát, a hideg szél simán szétfújja és befúj a benti terembe. Csúzda csak kint van, most nyilván nem üzemelt, de miért nem csinálták meg úgy, mint Mórahalmon? Érthetetlen. Ja, bitos nem akarták elcsúfítani a tetőt. Meg kell hagyni, az szép. Kint van valami furcsa tető, alatta semmi, illetve egy fa madárszerűség, nem tudom, mi célt szolgálhat.. Két órát voltunk, untuk, eljöttünk, többet nem megyünk. A szegedi sokkal jobb, Mórahalomhoz meg ne hasonlítom, mert sírvafakadok.”
 • 7. ozikS 2012. január 22. 15:19
  „Hát úgy nézem továbbra sincs konkurenciája Mórahalom-nak :)”
 • 6. Bendegúz007 2012. január 22. 15:08
  „Ez 1 látványfürdő,ami szemnek gyönyörködtető,de nem ér fel szolgáltatásokban a Szegedivel.”
 • 5. Lakos 2012. január 22. 14:56
  „Funkciótlan giccstobzódás milliárdokért.”
 • 4. TELSTAR 2012. január 22. 14:55
  „Túl sok a csicsa, a medencék egyszerűek és nem nagyméretűek, az alakjuk sincs jól eltalálva.”
 • 3. nyakleves007 2012. január 22. 14:24
  „2. gabi34418 2012.01.22. 13:06
  Nem akarom kritizálni mert tényleg nagyon szép és teccik nekem ez a fürdő,de van igazság abban amit irnak az indexen!!!”
 • 2. gabi34418 2012. január 22. 13:06
  „Az index.hu vezércikkben húzza le a fürdőt!!!!Érdemes elolvasni!!!

  Idézet --Makóra egy átlagos, nem túl jól kitalált fürdőt építettek, az erőforrásokat a gigantikus tetők megépítésére fordítva. ---

  http://index.hu/kultur/2012/01/22/a_szent_articsoka_templomat_epitettek_fel_makon/”
 • 1. vzoli 2012. január 22. 11:47
  „Le a kalappal Makovecz előtt , amit ő csinált az művészet. Azt hiszem a Szegedi betonrengetegnek mondott fürdő a közelébe sem érhet, minőségben, színvonalban ja és persze árakban sem. Gratulálok ennek a remekműnek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gregor Bernadettel a kanapén

Gregor Bernadett és Németh Kristóf is fellépett a Hagymaház legutóbbi színi előadásán. A "Francia négyes avagy négyen a kanapén" című pikáns vígjátékot pénteken mutattak be a makóiaknak. Tovább olvasom