Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Vig Éva és a makói távfűtés

Le szeretné választani lakását a városi távhőrendszerről Vig Éva Makón – legfelső emeleti lakása egy Rudnay utca paneltömbben található. Mint kiderült, erre van elvi lehetőség, kérdés azonban, hogy megéri-e a várhatóan több száz- ezres beruházás. Rajta kívül még senki sem próbálta meg a városban.
A buszsofőrként dolgozó Vig Éva azért döntött úgy, hogy panellakását megpróbálja leválasztani a távfűtőrendszerről, mert tapasztalatai szerint ez a fűtési mód az igazán hideg időben nem nyújt elegendő meleget – most viszont, amikor szinte nem is volt tél, az enyhe időhöz képest nagyon drága. Elmondása szerint a legutóbbi számlája 27 ezer forintról szólt.

Éva levélben kérdezte meg a Makó-Therm Kft.-től, van-e mód a leválásra. A válaszlevélből kiderült, igen – igaz, ez nem tűnik sem egyszerűnek, sem olcsónak. Először is a társasház minden lakójának hozzá kell járulnia a dologhoz. Vig Éva azt mondja, ez nem lesz gond – ugyanakkor tény: ha valaki kiszáll a rendszerből, a bent maradókra eső közös költségek magasabbak lesznek, a papírt tehát nem biztos, hogy mindenki szívesen írja alá majd. Be kell szerezni továbbá az új fűtési módhoz kapcsolódó szolgáltatói és hatósági engedélyeket. Ám ami az igazán kemény dió: nem csak az új fűtőrendszer kialakításának költsége terheli a kilépni szándékozót, de a távhőrendszerről való leválásé is, beleértve tervezés, a kivitelezés és a beszabályozás kiadásait.

Ami az előbbieket illeti, Vig Éva elektromos fűtésben gondolkozik, ezért megkérdeztünk egy ebben járatos szakembert, mennyibe kerülne az új vezetékek felvitele a negyedikre, illetve a hőtárolós kályhák és a meleg vizet biztosító bojler beszerzése, felszerelése. Csak becsléssel tudott szolgálni: közel félmillió forintba.

A leválás költségeiről a Makó-Therm Kft.-nél érdeklődtünk. Ott azt a felvilágosítást kaptuk, hogy a pontos számításhoz fel kellene mérni az épületet, mert az összeg lakásonként más és más lehet, annyi azonban bizonyos, hogy nagyságrendjében ez is hasonló kiadást jelentene, mint a váltás az elektromos fűtésre. Ilyen kalkulációt egyébként még nem végeztek, mert Vig Éva előtt senkinek sem jutott eszébe ilyen komolyan elgondolkodni az alternatív fűtésen.

A váltás tehát nem egyszerű, még csak nem is olcsó – és akkor arról még nem beszéltünk, vajon megéri-e a távfűtés helyett árammal melegíteni a lakást és a vizet. Vig Éva azonban elszánt. Azt mondja, szerinte igazságosabb az egyedi fűtés, mint a közös, ezért mindenképpen megpróbálkozik a leválással.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondott a makói tévé vezetője

Távozik a makói városi tévé éléről Czibolya Kálmán. A negyvennyolc esztendős televíziós szakember, a… Tovább olvasom