Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Vihar döntötte ki József Attila fáját

Makó - József Attila nevét viseli Makón múzeum, könyvtár, gimnázium, a fát viszont, amelynek tövében szívesen heverészett, vihar döntötte ki. A ház, ahol állt, az egykori villanytelepé volt – igazgatója, Kesztner Zoltán gyakran látta vendégül a fiatal költőt. Rájuk is emlékezünk ma, a költészet napján.
Néhány évvel ezelőtt felvetődött: kapjon helyi védettséget egy Liget utcai fenyő, ugyanúgy, mint a Megyeház utcai, 200 esztendős kocsányos tölgy. Utóbbit Makón Juhász Gyula fájaként emlegetik: a költő szívesen pihent meg lombkoronája alatt. A fenyő József Attila emlékét őrizhette volna ugyanilyen módon – csakhogy a fát egy vihar megdöntötte, ezért ki kellett vágni. Így a Liget utca 3/a udvara nem lett zarándokhely. A lepusztult ház falán még mindig megvan az 1955-ben ide helyezett márványtábla, amely emlékeztet rá: Kesztner Zoltán vendégeként sokat tartózkodott itt a költő.

József Attila 1920-tól mindössze néhány középiskolás évét töltötte Makón, de ezek költészetében meghatározó jelentőségűek voltak: makói éveinek végén jelent meg debütáló verseskötete, a Szépség koldusa.

Emléktábla az egykori villanytelep épületének falán – az udvarban állt a költő fenyőfája, amíg egy vihar ki nem döntötte. A szerző felvétele
Emléktábla az egykori villanytelep épületének falán – az udvarban állt a költő fenyőfája, amíg egy vihar ki nem döntötte.
A szerző felvétele

Pályája elindulásában nagy szerepe volt a város akkor pezsgő kulturális és irodalmi életének, s annak, hogy itt pártfogókra, barátokra talált – mondja Tóth Ferenc nyugalmazott múzeumigazgató, kutató. Egyikük az emléktáblán megörökített Kesztner Zoltán, az 1899-ben létesült villanytelep akkori igazgatója volt. Rengeteg könyve volt, néha az utcán is olvasva sétált. A fiatal költő gyakran és szívesen vendégeskedett nála, fontos köteteket olvasott el ott. Kettejük között szoros barátság szövődött – amikor például a bohém mérnöknek le kellett szoknia a dohányzásról, kérte József Attilát, fújja felé az ő cigarettájának füstjét – anekdotázik Tóth Ferenc.

József Attila ígéretes poétaként távozott Makóról, de szegedi egyetemistaként és később is gyakran látogatott vissza 1930-ig – ekkoriban halt meg Kesztner Zoltán. Verseit neki is dedikálta: „Kesztner Zoltán bátyámnak, minden világosságok gyűjtőjének" – jegyezte egy költeményhez. A villanytelep egykori épületében most a Máltai Szeretetszolgálat irodája, illetve magánlakások vannak, az ebédlő üres – a márványtábla azonban az ő emlékét is őrzi.

József Attila emlékezete

Makó őrzi fogadott fia emlékét: nevét viseli a könyvtár, a múzeum, előtte látható Somogyi József Megfáradt ember című bronzszobra, amelyet egy ismert verse ihletett. A múzeum irodalmi kiállítóhelye, az Espersit-ház sok relikviát őriz tőle. Ugyancsak róla nevezték el utóbb a gimnáziumot, amelyben tanult. Szobra a középiskola előtt látható. A legenda szerint ő maga is emlegette, hogy egyszer itt neki szobra fog állni. Az épület előtti járdába pedig a József Attila utca felől egy bronz térplasztikát építettek be, első kötete, a Szépség koldusa borítóját idézve. Ma, József Attila születésnapján ünnepeljük a költészet napját.

Olvasóink írták

  • 2. DrBalogh 2011. április 13. 09:44
    „Hihetetlen mik meg nem történnek ebben a városban :D”
  • 1. balihoho 2011. április 11. 07:14
    „Sajnos Hódmezővásárhelyen, az egykori "műveremnek" nevezett házat lebontották. Volt a falán egy emléktábla, amely az utókornak hirdette, hogy gyakori vendége volt az itteni művészvilágnak József Attila. Az új épületre sajnálatosan, az ígérettel ellentétben, máig nem került vissza az emléktábla, amely hirdetné, hogy egykoron itt állt a "műverem" melynek gyakori látogatója volt hódmezővásárhelyi tartózkodásai idején, József Attila. Egyáltalán, meg van még a lebontott épületfaláról levert emléktábla?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Versünnep Makón -József Attila emlékére

Makón a város fogadott fiára, József Attilára emlékeznek születésének 106. évfordulóján, hétfőn… Tovább olvasom