Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Virágba borult Makó

Makó - Közel 40 millió forintot költ a zöldterületek gondozására, virágok, örökzöldek telepítésére idén Makó. Az eredmény szemmel látható – pompázik, illatozik a belváros.
Honlapjának szlogenje szerint Makó vendéglátó, virágos város. Hogy ez nem pusztán szlogen, arra bizonyságul elég egy séta a főtéren és közvetlen környékén: lépten-nyomon szépen gondozott, öntözött ágyásokat talál az ember.

Virágok szőnyege szegélyezi a híres Hagymaszobrot a Szegedi utcai körforgalomnál, de látni hasonlót a posta vagy a Hagymaház, illetve a Korona környékén is. A városháza előtti körforgalmat ugyancsak apró, színes virágokkal ültették tele. A Maros-parti városnak fontosak a tarka színekben pompázó, kellemes illatot árasztó virágok: 2004-ben az ország legvirágosabb városává választották, rá egy évre pedig ezüstérmet nyert a hasonló európai szintű versengésben.

Virágos Makó - GALÉRIA

Idén ráadásul mintha még szebbek, még élénkebbek lennének a virágok a szokásosnál. A főkertész, Ádók Jánosné szerint ennek az a titka, hogy tavaly ősszel az ültetvények alá trágyáztak, méghozzá Kiszomborról kapott marhatrágyával. Ilyet utoljára 5 évvel ezelőtt csináltak Makón. Kiderült: többek között 12 ezer kétnyári virágot, árvácskát és százszorszépet ültettek ki, ezen kívül 2500 tulipánhagymát és 4000 díszhagymát. Az új körforgalomba és a főtéri szigetekbe közel 3000 tő örökzöldet telepítettek.

Azt már Nagy Nándortól, a Kommunális és Közbeszerzési Nonprofit Kft. első emberétől tudtuk meg, hogy – más, zöldterületeken szükséges munkákkal, például fűnyírással, parkgondozással, metszéssel együtt – éves szinten nagyjából 40 milliót költenek ilyen célokra, és összesen 60 ember foglalkozik ezekkel a munkákkal a városban.

Olvasóink írták

 • 9. xdxd 2012. április 25. 11:26
  „Kár,hogy az épületek ilyen lepusztultak,üresek.pl csipkesor. Undorító a falakon az apró ütött-kopott mini WC csempe.
  Ahogy én látom Makón igény lenne nyilvános illemhelyre is. Érdekes látvány amikor idelátogató vendégek az utcán locsolják a bokrot, vagy takarásban "gazolnak"?!”
 • 8. xpc56 2012. április 25. 06:59
  „A fejlődő és élhető város ( a plakát szerint) nem csak a belvárost kéne, hogy jelentse vagy ha igen akkor a város külső részén lakóknak kevesebb adót kellene fizetni.:-) Egyébként a belváros valóban szép.”
 • 7. hajosinas 2012. április 25. 06:53
  „Kedves 6. cindi 2012.04.24. 20:27
  Nem tudom ön makói lakos-e, vagy csak egy olvasó valahonnan, de ha nem vette volna észre a kommentekben nem azzal van a baj,hogy virágok vannak.A baj azzal van, hogy megítélésem szerint, egyáltalán nem megfelelően átgondolt
  módon születnek esetenként döntések a város közterületeinek formálásakor.Néhány példa:Kálvária utcán telepített fasor melyeket a villamos légvezetékek alá ültettek figyelmen kívül hagyva a növények kifejlett magasságát.De ugyanezen növényekkel kapcsolatban nem vették figyelembe ,hogy ezek a talaj felszínétől néhány cm-re már ágakat növesztenek lehetetlené téve a kilátást a közútra.A kerékpárutak építési terveit fasorok kipusztítására alapozva készítették és a helyi önkonrmányzat érintett szakreferensei ezt tárgyidőszakban nem kifogásolták meg.De ezen túlmenően a lombos fák helyett,/melyek ugye köztudottan oxigén termelők és széndioxid fogyasztók/ buxusokat és örökzöld tujákat telepítenek.Talán hivatkozva arra,hogy azok legalább nem hullatják a lombjukat és nincs vele gond, hogy szemetelik a várost.Aztán a nem megfelelően telepített, vagy kiválasztott növényeket ha a házfalakhoz érnek ágaik, fűrésszel lecsonkoljuk, vagy kivágjuk és rakunk helyettük buxust újabb közpénzen.Nos felvetődik bennem a kérdés ezek után, nem a döntéshozóknak kellene-e Észak Koreába költözniük? Vagy legalább is egy szak meneger tréningen rész venniük, hogy kellő felkészültségük legyen a szakszerű döntések meghozatalához ? Tudja a mi adóforintjainkról van szó .Mert ha egy fát elültetünk, arra jó néhány évig nem túl sokat kell költeni.De egy faládát igen sűrün kell kicserélni, ami pénzbe kerül.Persze ez jó az asztalosnak de nem az adófizetőnek.”
 • 6. cindi 2012. április 24. 20:27
  „Így lett az egyszeri pozitív kicsengésű hírből negatívat kreálni tisztelt kommentezők.Lehet költözni Észak-Koreába.No,ott nem találtok sok drága virágot!”
 • 5. pog 2012. április 24. 15:57
  „Nem lehetett volna kevesebből..Inkább adókat emelnek...”
 • 4. makoilakos86 2012. április 23. 21:09
  „"Vagy miért raktak ilyen ládákat a fürdőhöz vezető dísz sétány végéhez a körforgalom felől ? "

  gondolkozz és rájössz :) A faládákkal szerintem sokkal szebb az a terület mintha azok nem lennének ott, hiszen nélküle nagy ürességet kapnánk ! Illetve ezen ládáknak szvsz kerékpárlassító szerepe is lehet, hiszen ha nem lennének ott akkor még több kerékpáros hajtan ott át 100km/h sebességgel :D
  Esetleg mondhatnám azt is ,hogy ha a ládák nem lennének ott akkor egy két barom ember ott hajtan be az autójával... mert ugye a hülyeség határtalan...”
 • 3. hajosinas 2012. április 23. 20:01
  „Minden elismerés a virágágyások megtervezőjének,rendben tartóinak .Tényleg nagyon szép a belváros,nagyon kellemes környezet lett ott kialakítva.Egy dolog viszont nagyon nem tetszik nekem amit a városban a kerékpárutak megépítése kapcsán kitalált valaki .Nevezetesen gyönyörű fasorokat pusztítottak ki és a helyükre buxus csemetéket raktak, melyek egy részét a sétáltatott és kóbor kutyák már levizeltek és kipusztultak.A másik részüket /mivel hiányoznak/ feltételezem kilopták.Ahová nem buxust telepítettek ott gondolom nem kis pénzért nagy deszka ládákba valami fautánzatokat raktak.Hát siralmas az egész. Felvagyok háborodva ezek láttán,hogy többek között az én adóforintjaimat is erre pazarolják ahelyett, hogy normális facsemetéket ültettek volna.Bár megjegyzem akár a Csokonai, akár a Kálvin utcán ha megnézzük a pár éve telepített fákat /melyek szépen fejlődnek/már látható, hogy a telepítők nem egészen voltak tisztában a telepített fák kifejlett méreteikkel, mert máris a házfalakhoz érnek ágaik, mivel közel ültették őket a házsorhoz,vagy a fajtaválasztás volt hibás.Most aztán majd következik a legborzalmasabb dolog, nemsokára jön a motorfűrésszel a közmunkás és dolgozni fog.Vagy felvetődik a kérdés bennem a volt" Keri kolesz" előtti nagy gesztenye fák alá vajon minek trakták oda a faládás fautánzatokat? Lerendelték és több lett mint amire szükség lett volna, na akkor tegyük ide itt úgyis olyan szép üres díszburkolat van?Vagy miért raktak ilyen ládákat a fürdőhöz vezető dísz sétány végéhez a körforgalom felől ? Azt hiszem el kellene gondolkodni az illetékeseknek ezeken a dolgokon, mert valami nincs teljesen rendben.”
 • 2. makovaros 2012. április 23. 15:51
  „1. Igazad van Czuczor utca is katasztrófa ahogy kinézz a Buszmegálló környéke oda is lehetne egy kis park féleség. De a padokban is igazad van.”
 • 1. papika56 2012. április 23. 10:27
  „Gyönyörű a város ! szépek a virágok. MIÉRT csak a város központot gondozzák ??? A város szélén élők nem érdemlik meg a szép parkokat ???
  Én még több padot szeretnék! alig van pad az útcákon. Idősek ha sétálnak, nen tudnak hol megpihenni !!!
  A Szegedi u. pl. miért nem a tulajdonosok gondozzák az előkertjüket ??? 100 m. arráb lakók MAGUK teszik ugyan ezt !!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rejtélyes keresztet szenteltek Kiszomboron

Titok övezi a kiszombori Móricz utcai kereszt állításának történetét. A falubeliek rendbe tették, vasárnap újraszentelték.
Tovább olvasom