Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Virágeső a palotai fúvósoknak

Romániában, a Brassóhoz közeli Kőhalmon vendégeskedett a csanádpalotai Dér István Általános Iskola fúvószenekara a napokban. Volt, ahol virágeső fogadta a fiatal muzsikusokat – meghallgatta őket Szili Katalin parlamenti elnök is, aki az Országházba hívta őket muzsikálni.
A palotai fúvósok minden koncertjükön örömzenét játszanak. Zenekari fotó
A fúvósegyüttes az iskola kőhalmi cserekapcsolatának köszönhetően utazhatott a határ túloldalára, és tölthetett néhány napot Erdély peremén – tudtuk meg a karnagytól, Mátó Mátyástól. A huszonhárom fős csapat több településen is fellépett: Olthévízen például, ahol térzenét adtak, és menetben is játszottak, a település magyar fertályán az asszonyok virágokat szórtak közéjük, a férfiak a karnagyot kínálták jóféle itókájukkal, az idősebbek pedig könnyezve szalutáltak a Kossuth-nóta alatt. A főként magyar indulókkal, de román szerzeményekkel is érkező együttes ezenkívül a parajdi sóbányában, a föld alatt is koncertezett.

Éppen fellépésük idején látogatott oda Szili Katalin, az országgyűlés elnöke, akinek megtetszett a muzsikájuk, Mátó Mátyásnak azt mondta: szívesen látja őket a Parlamentben is egy koncert erejéig. A rövid turné utolsó napján Kőhalmon muzsikáltak abból az alkalomból, hogy a palotai polgármester, Perneki László aláírta helybeli kollégájával a két település közötti együttműködésről szóló megállapodást.

Mátó Mátyás egy dolgot sajnál: hogy az árvíz sújtotta területekre nem juthattak el, a hidakat ugyanis elmosta a víz, pedig szerettek volna muzsikájukkal erőt önteni az ottani elkeseredett emberekbe. Ám az már biztos, hogy visszatérnek, búcsúestjükön ugyanis meghívást kaptak a jövő évi brassói március 15-i ünnepségre –, mert ott is játszottak, és fellépésük ugyancsak sikert aratott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Grafikusok makói művészvacsorája a megújult Koronában

Új helyen, a Korona báltermében mutatták be idei alkotásaikat a makói grafikai alkotótábor… Tovább olvasom