Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Visszakapta nevét a makói Návay

Makó - Tegnap délelőtt hivatalosan is visszakapta eredeti nevét a Makói Oktatási Központ tagintézményeként működő kereskedelmi és közgazdasági szakközépiskola.
Eddig Erdei Ferenc nevét viselte – most 65 év után újból Návay Lajosét. Az ünnepségen a haladó szellemű főnemesre, volt parlamenti elnökre Halmágyi Pál múzeumigazgató emlékezett, majd a beszédek és a diákok kulturális műsora után Magyar Anna, a fenntartó megyei közgyűlés elnöke, Mágori Józsefné parlamenti képviselő és Horváth Zoltán, a MOK igazgatója koszorúzta meg az 1919-ben mártírhalált halt névadó emléktábláját.

Tegnap már a Návay iskolába mentek a diákok. Fotó: Szabó Imre
Tegnap már a Návay iskolába mentek a diákok.
Fotó: Szabó Imre

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. scott1 2011. szeptember 05. 17:21
  „banew! Az utolsó 20 makói cikkből ehhez az egyhez szóltam hozzá, a többi húszhoz bárki írt bármit egy szavam sem volt. Igaz Ők nem mosolyogtak embereken olyanért ami nem is csináltak... és nem is dimenzionáltak képtelenségeket - mások vetítve :)”
 • 39. banew 2011. szeptember 05. 16:35
  „Ennek a beszélgetésnek a világon semmi értelme, tekintettel arra, hogy scott1 mindenkit letorkol, senkinek nem lehet más a véleménye, mint neki, így teljesen felesleges szócséplés az egész. Nem delíriumban írtam a Galambos véleményem, csak a hozzád hasonlók agyamentségétől félek. Kérlek ne kiabáld le a fejem, mert nem érdekel. Szép napot mindenkinek!”
 • 38. scott1 2011. szeptember 05. 09:55
  „T. szilencium az egész hozzászólásod egy nagy logikai bukfenc!
  "Aki okos, az tanul a kritikákból, megérti, hogy a kritika egy más világnézet!" - Ez abban az esetben igaz is, ha valóban kritikáról van szó! De itt szó sincs erről, a "milliós panamából" haszonleső képviselők, a katolikus szentek gyalázása max "acsarkodó", "gyalázkodó" és hangulatkeltő kommenteknek nevezném és nem kritikának!
  "Ezen, konkrét cikk kapcsán kifejtett véleményed, több ellenfelet gerjesztett, mint barátot, sőt csak kritikát szült!" - megjegyzem újból, ezek a hozzászólások nem kritikák... kritikával én reagáltam hozzászólásokra, ti csak hangulatot szítottatok, hogy nevezed Te azt valós kritikának, ami egy érv után megdől és elsimul? Arról nem is beszélve, hogy nekem ilyen barátaim nincsenek, de nem is igazán hinném, hogy szükségem volna rá...
  "Ha sokan kritizálnak,akkor sok embernek más a világnézete! Ilyenkor az a helyes, ha elfogadod ezt a nézetet, még ha nem is tetszik és alkalmazkodsz hozzá! Ezért javaslom,hogy gondolkodj el az általad helyesnek gondolt világnézet helyességén!" :) - a 2010-es választást megelőzően a JOBBIK kommentelői voltak a legtöbben, ezek szerint te elfogadtad az "igazukat" és radikális jobboldalivá váltál? Ne viccelj! Ha már ilyen bölcseleteket írogatsz, azért Te meg azon gondolkodj el, hogy nem annak van igaza aki a leghangosabban ordít, még akkor sem, ha azok 3-an 4-en azt vélik, hogy Ők a többség... Ja és nem vagyok Návay fun :)

  És legvégül óvatosan én is annyit megjegyeznék, hogy az a 30-40 ember aki elmegy egy szoboravatóra még nem a többség! Hitler születésnapján nem egy esetben több ezer neonáci gyűlik össze, de azért ez még nem teszi széppé, nem legalizálja a fasizmus bűneit. Az elfogadásra ítélt kritikátokkal megkereshetnéd az országos sajtót, az ogy. képviselőd, de erről szó nincs, mivel ez az ügy még a baloldalnak is felvállalhatatlan <moderálva>”
 • 37. szilencium 2011. szeptember 05. 08:55
  „T.scott1 !

  Nem értek egyet a világnézeteddel,viszont meghallgatom érvelésed és megpróbálok elgondolkodni rajta!Javaslom Te is tégy hasonlóan a Téged ért kritikák nyomán!Aki okos,az tanul a kritikákból,megérti,hogy a kritika egy más világnézet!Ha sokan kritizálnak,akkor sok embernek más a világnézete!Ilyenkor az a helyes,ha elfogadod ezt a nézetet,még ha nem is tetszik és alkalmazkodsz hozzá!Akik eddig nem így tettek,azok csúnya sorsra jutottak az emberiség eddigi történelmében!Érdemes elgondolkodni,hogy az általad hirdetett vezér gondolat talál-e követőket,mert akkor hasznos!Viszont,ha nem akkor hagyd a fenébe,mert káros!Csak ez a két kimenetel létezik!Ezen ,konkrét cikk kapcsán kifejtett véleményed,több ellenfelet gerjesztett,mint barátot,sőt csak kritikát szült!Ezért javaslom,hogy gondolkodj el az általad helyesnek gondolt világnézet helyességén!

  Amúgy óvatosan megkérdezném,hogy a Návay gróf nagy tisztelői,miért csak úgy tisztelik,hogy elneveznek róla egy utcát,egy teret és 20 év múlva jönnek rá,hogy volt egy iskola is az Ő nevével fémjelezve,hát adjuk annak is vissza a nevét,aztán hirdessük,hogy mekkora ember volt!Az Ő és családja életét jelentő kastély és kripták meg romokban hevernek,mert nincs olyan tisztelő aki látna abban fantáziát,hogy életet leheljen az épületekbe,valamilyen hasznos dolgot vonzva oda,ennek árnyékában,pedig büszkén és tisztelettel hirdethetné a Gróf munkásságát!Ez mélyebb nyomokat hagyna azokban is akik először találkoznak az említett Úriember személyével,mint egy tér,vagy épület elnevezése róla!Saját példával tudom igazolni!Mint említettem ,Szegeden a Rózsában érettségiztem,de szinte mindenkinek először a betyár Rózsa Sándor neve ugrott be,nem a Kommunista "munkásságú" Rózsa Ferenc!Félek,hogy most is inkább a Návay téren ,évente megjelenő grillfesztivál nyomán inkább egy szakács képe ugrik be az embereknek nem,pedig a liberális politikus!Tudod az emberek 90%-a nem annyira képzett politikailag mint a fennmaradó 10% amihez valószínűleg Te is tartozol!”
 • 36. scott1 2011. szeptember 05. 07:33
  „Az acsarkodást max. a tiedhez hasonló hozzászólások gerjesztik! Rossz korban volt rossz helyen több évtizeden keresztül? Nagy Imrét egy lapon említeni vele? Erdeit védve beszélsz szélkakasokról? A szélsőséges nézetek felé terelik őket azzal, hogy egy szélsőséges helyett egy liberális demokratáról nevezik el az iskolát? Ne viccelj!
  <moderálva>”
 • 35. jha 2011. szeptember 04. 23:49
  „A "Rákosi éra minisztere" ... agrárközazdász, szociológus, folyóirat alapító, tudós ember volt. Rossz korban, nyilván hibázott is.
  DE! A "Rákosi éra minisztere" volt Nagy Imre is... hogy is van ez? Szélkerék ez az ország, és a legnagyobb szélkakas a fidesz és hőnszeretett vezérünk. A diákokat nem érdekli, kinek a nevét viselni az iskola, és ez az acsarkodás is, ami egyébként sajnos a tantermekbe is bejut, a szélsőséges nézetek felé terelik őket.

  A névadó ünnepségen az került sokba, hogy hidegtálas állfogadással, pezsgővel bulizott a megye sleppje, közöttünk Mágori Andriska is... persze, ő is biztosan megérdemelte, anyuci révén...”
 • 34. scott1 2011. szeptember 04. 20:05
  „Gondold csak át újból, hogy valójában miért is mosolyoghatsz... mivel mi nem vitatkoztunk el azon, hogy mit tett Erdei, azon már senki sem vitatkozik! Ez az ismeretlen eredetű delíriumod lehet az okozója a Galambos víziódnak is!”
 • 33. banew 2011. szeptember 04. 17:57
  „Csak mosolygok rajtatok, hogy mit el vitatkoztok, hogy Erdei mit tett, és mit nem, de az nem jut senkinek eszébe, hogy esetleg valami agyament kitalálja, hogy József Attila is valami politikai bűnt hordozott, mert belemagyaráznak valami őrültséget valamelyik versébe, vagy Galamb Józsefnek felróják, hogy kiment külföldre, és átnevezik a sulikat? Határozottan érdekes lenne a dolog, de a mellékelt ábra szerint nem kizárható már semmi.”
 • 32. scott1 2011. szeptember 04. 14:16
  „Az zavar, hogy arról neveznek el egy iskolát akiről előtte is? Pedig ez már régóta így van ott, ahol felszámolták a szocializmust, Romániától kezdve Csehországon át, Kelet-Németországon keresztül a Baltikumig és 20 év után Makón is, de én is belátom, hogy a ti nézetetek ellentétesek az európaival...
  Én ezt írtam neked: "Álljatok a sarkatokra és karoltassátok fel a témát az országos sajtóval..."
  Hol említettem én ebben neked Erdeit? Nonszensz kirohanásról beszélsz, miközben Te vizionálod az "erdei értékrendszer visszatértét", kommenttársaid pedig a magyar történelem meghatározó szereplőit egyszerűen a fideszesek "nemeseinek és érdemtelen királyainak" hívják? Na ne viccelj! :)”
 • 31. 3évesférfi 2011. szeptember 04. 13:31
  „30. scott1: Oké, nem akarod megérteni, engem meg annyira nem érdekel, hogy tizedjére is ugyanazt válaszoljam ugyanarra a nonszensz kirohanásodra. Részemről befejeztem, még a végén agyvérzést kapsz, ha mégegyszer meghallod azt a nevet, hogy Erdei Ferenc.”
 • 30. scott1 2011. szeptember 04. 12:01
  „Nemeseim? Nekem nincsenek nemeseim, én csak összeszedtem pár politikus nemest, akik a fórumozó társunk szerint megoszthatja, vagy sérti a mostani fiatalságot! Amúgy szerintetek ki oszt meg jobban? A rákosi éra belügyminisztere, vagy egy mártír halált halt haladó gondolkozású liberális demokrata?
  Felemlegeted nekem a névváltozás költségét? Amikor azt ti hoztátok szóba a pár ezer forintos megrendelésből is meggazdagodó képviselőkről írva (te konkrétan egy titokzatos címfestő lobbyt sejtetve) majd amikor utalás történt a mellette felállított újabb Erdei emlékhely többszörösen meghaladó költségeire, akkor egyszerűen ejted a témát, és még nekem írod, hogy én akarok megvezetni bárkit??? :) Én álmodom? Amikor az "erdei értékek" visszatérését vizionáljátok? Meg, hogy az Erdei csak a mostani politikának szalonképtelen? :)
  Csak egyet tudok javasolni, álljatok ezzel a maszlaggal az országos sajtó elé!!! Tedd meg ezt Te személyesen!!! Ott beszélhetnél arról, hogy Erdei mennyivel nagyobb formátumú ember mint Kossuth... Egy ember volt csak a megyei közgyűlésben aki ellenezte a döntést, keresse meg Ő a Botkát (aki egy haladó gondolkodású baloldali) szólaljon fel a Parlamentbe és képviselje a panaszaitokat... beszéljen címfestő lobbyról, meg a pár ezer forintos névváltásból meggazdagodó fideszesekről, Erdei Széchenyin is "túlmutató" politikusi nagyságáról, a rákosi kor "nem is létező" bűneiről... Ha majd Ő felvállalja a ti gondolataitokat, majd akkor azt mondom van baloldali (emberi) érték a nézeteitekben, ha kiálltok ezzel az országos sajtó elé akkor majd azt mondom, hogy komolyan is gondoljátok, de mivel ez nem véletlenül nem történt meg eddig, én ettől nem tartok. :)”
 • 29. szilencium 2011. szeptember 04. 10:40
  „T. 28.scott1!

  Most pl. nem ezt csinálod Erdeivel?A történelem útjai kifürkészhetetlenek!Tudom majd megint jön,hogy marha vagyok,mert Erdeit a nagy nemeseiddel egy lapon említem,ha még egy kommentet írok,akkor meg más okkal magyarázod,hogy kétezer Forintból eltüntették Erdei nevét és ez hőstett,és milyen jó,hogy voltak nemesek és csak Erdei és csak Erdei járhat a fejemben,nem az átnevezősdi!Kezdem azt hinni,hogy a Te kezdeményezésed a névváltoztatás!

  Igazat adok annak a hozzászólásnak amely felébreszt álmodból,és céloz rá,hogy senki nem Erdeit védi,hanem a névváltoztatás módjával van mindenkinek baja!Kinek így,kinek úgy!Ez különbség a gondolataidhoz képest!
  Ja és csak azt bátorkodnám kérdezni,hogy a nemeseid,anno miből éltek?Nem a népre saját kényük, kedvük szerint kivetett adókból,amit azután szigorúan behajtottak!Na és azok a dicsőséges csaták, hadjáratok,ahova menni kellett szó nélkül meghalni,ha szólított a földesúr!Elméleted szerint az összes olyan helyet át kell nevezni amelyek olyan nevekről vannak elnevezve,amelyekhez állítólag vér tapadhat!Hát kevés olyan elnevezésről tudok,ahol az illető személye nem kapcsolódott valamilyen formában vérhez!!!!Ja,hogy az aktuális politikai vezetésnek szimpatikus múltbeli szereplő jó "imidzzsel" bír a párt számára,akkor hajrá,a másikat meg tapossuk el!Vezessük a birkákat,állítsuk be magunkat nagy népvédő identitásúnak!Tereljük a figyelmet a valós mindennnapok igazi problémáiról!Mindenkinek van jó és rossz döntése.Az már nézet kérdése,hogy ki, milyennek ítéli meg ezeket a döntéseket!
  Továbbra is azt gondolom,hogy személyről csak akkor nevezzünk el intézményeket,ha azt az adott személy alkotta!Viszont azt tartsa tiszteletben az utókor mindörökké!A többi intézménynek bőven elég az adott település neve és az intézmény funkciója!A legfontosabb,pedig az intézményben folyó tevékenység,bármi is legyen az,és az viszont minél magasabb színvonalon történjen!Ebben az esetben biztos nem kell névváltoztatási vitákban gyalázni egymást,hiszen egy helység ritkán tehet arról,ha a történelemben negatív megbélyegzést kap!
  A keri kapcsán egyébként attól tartok,hogy az éppen most aktuális uralkodó pártunk,kinézte magának a közeljövőben bevezetendő magánoktatás céljára a jól felszerelt intézményt és a cél megvalósításának első eleme a névváltoztatás!A történelem majd megmutatja a felvetésem helyességét,vagy hülyeségét!Csak figyeljünk!”
 • 28. scott1 2011. szeptember 04. 07:22
  „Akkor, hogy jó példát mutassunk a fiataloknak, le kell verni olyan utcanévtáblákat, mint a nemesi származású politikusról elnevezett Széchenyi, Wesselényi, Zrínyi, Batthyány, Bethlen, Teleki, Kölcsey, Kossuth... és döntsük le a Szent István szobrokat is, mert van egy kis politikai csoportosulás akiket ezen személyek irritálnak?”
 • 27. babeli 2011. szeptember 03. 22:12
  „Rossz példát adunk az ifjúságnak azzal, hogy politikusról nevezünk el valamit, mert csak a véget nem érő civakodásnak adjuk a táptalajt, és mintát az ifjúságnak. Egyik politikus sem szent, és nem is tévedhetetlen! Ez az oka az örökös civakodásnak, és így soha nem lesz nemzeti megbékélés. Miért nem lehet városi népszavazást tartani ilyen kérdésekben, de legalább közvéleméníy kutatást, mint a híd esetében. Nem is értem, hogy lehet szenté avatni pl. királyokat, amikor a tíz parancsolatot nem tartották be, mert őltek, és ölettek? Abszurdum!”
 • 26. scott1 2011. szeptember 03. 20:30
  „Értem, szóval nem védi senki! És ez csak egy politikai nonszenszen belüli pénzügyi pocsékolás, párt utasításra végrehajtott megmagyarázhatatlan megyei önkormányzati intézkedésben...
  De így is ugyan az van mint eddig, csak Erdei nélkül. Álljatok a sarkatokra és karoltassátok fel a témát az országos sajtóval! Hozzátok nyilvánosságra, hogy egy politikai nonszensz keretein belül pénzügyi pocsékolással, párt utasításra végrehajtott megmagyarázhatatlan megyei önkormányzati intézkedéssel megváltoztatják az iskola nevét! Rá kell világítani, hogy erre a "hadjáratra" a megyei önkormányzat az anyagiakat sem sajnálva - egyfajta pénzügyi panamában - több ezer forintot rá is költött! Az uniós út továbbra is járható, a "hadjárathoz" kidobott 75-110 (?) euró valószínűleg azonnali intézkedésre fogja sarkallni a döntéshozókat...”
 • 25. 3évesférfi 2011. szeptember 03. 20:02
  „24. scott1: Tényleg nem akarod felfogni, hogy nem Erdeit védi senki? A kutyát nem érdekli a itt a rossz kommunistája. Csak hajtogatod itt a magadét.”
 • 24. scott1 2011. szeptember 03. 19:39
  „Ugyan azt tudom mondani, amit egy éve is, álljatok a sarkatokra és karoltassátok fel a témát az országos sajtóval! Az ország tudomására kell hozni, hogy Erdeit egy politikai tisztogatás keretében a háttérbe akarják szorítani! Be kell mutatni "a jelentéktelen politikai munkásságát" (amit már én is leírtam) és ezzel szemben megmutatni a könyveit! Rá kell világítani, hogy erre a "hadjáratra" a megyei önkormányzat az anyagiakat sem sajnálva - egyfajta pénzügyi panamában - még pár ezer forintot is mert költeni! De tovább lehetne vinni az ügyet az Unió elé is, Ők biztos megértenék, hogy miért is deportáltatták ki például a baloldali Joschka Fischer (német külügyminiszter) családját marhavagonba Magyarországról...”
 • 23. szilencium 2011. szeptember 03. 17:19
  „Még egy utolsó és részemről lezárva!Ha 20 évvel ezelőtt a rendszerváltáskor összegzik a múlt nem kívánatos személyeit és a róluk elnevezett intézményeket ,tereket és azt mondják,hogy ezeknek egyazon időben más nevet adunk,ennek költségeit beillesztjük a költségvetésbe akkor azt mondom,hogy legyen!sajnos azonban ez nem így történik!Amilyen átnevezési hullám meg most a FIDESZ utasítására történik,az nonszensz!Biztos ez is nagyon fontos,de pl. a gyermekek kikapcsolódását, mozgását szolgáló extrém sport elemeknek,sem a megye,sem az önkormányzat nem tud teret adni,ezzel szemben megy az átnevezősdi,intézmények egyik kézről ,másikra adása Stb.,Stb.Ez az igazi szegénységi bizonyítvány egy irányító bürokráciáról!”
 • 22. magyar36 2011. szeptember 03. 15:28
  „Azért azt tisztázzuk. A pénzt az át nevezésre a megye adta, a szobor állítást meg az önkormányzat finanszírozta!
  Azért amikor Erdei nevét a volt Recski tábor lakói meghallják nem a tisztelet ébred fel bennük!
  De abban igazatok van a KERI inkább köztudott és jó is.”
 • 21. scott1 2011. szeptember 03. 14:24
  „Még jó, hogy ilyen szoborállításokra van pénz ebben a városban, gondolom nagyon nagy szükség volt a sokadik Erdei emlékhelyre X millió forintért. Akinek régen üres volt a zsebe, csak pártvonalon tudott könnyű pénzhez jutni? Még jó, hogy a mellette levő iskola névváltoztatására az a pár ezer forint még maradt.”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyen törtek rá egy idős makói férfira

Négyen raboltak ki egy idős férfit makói otthonában keddre virradó éjszaka. A rendőrség egy nap alatt elfogta az elkövetőket. Tovább olvasom