Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Visszanyeri régi fényét a Korona Makón

Ha lassanként is, de visszanyeri régi fényét, hírnevét Makó legelegánsabb étterme, a Korona. Üzemeltetőjét, Szabó Sándort korábban is jól ismerték a városban mint az Autós csárda tulajdonosát – most két vendéglátóhely sorsa múlik a tapasztalt vendéglősön.
Szabó Sándor bizakodik: egyre több a vendég a makói Koronában. Fotó: Szabó Imre
Szűk két esztendeje, felkérésre vette át az ismert makói vendéglős, Szabó Sándor a város legelegánsabb vendéglőjét, a régi pompáját egy komoly felújítás után visszanyert Koronát. A város főterén álló, egykor méltán híres vendéglátó hely azóta lassanként kezdi visszanyerni valaha volt népszerűségét – mondja Szabó Sándor, aki azért nyomban hozzáteszi: ez azért nem megy egyik napról a másikra. A sokáig üresen állt épület a nyitás után hiába telt meg élettel, a főtéren folyó felújítási munkálatok miatt megközelítése nehézkes maradt, és ez sokakat elriasztott. Ráadásul a vendéglátóhely pompás külleme is kettős hatással van az érdeklődőkre: kívülről, az üveg mögül sokan megcsodálják, be viszont kevesebben jönnek, mert attól tartanak, olyan drága is, mint amit a szépsége sugall – holott erről szó sincs.

Szabó Sándor azért optimista. Úgy látja, a forgalom lassan, de biztosan növekszik. Menüt például már napi száz-százötvenen fogyasztanak náluk ebédre, sőt amire korábban alig volt példa: vasárnaponként már bő tucatnyian ebédelnek étlapról. Nagy szó ez manapság, amikor az emberek egyre inkább meggondolják, elmehetnek-e étterembe – jegyzi meg. Akik itt esznek, azoknak újdonságokat is igyekeznek kitalálni: az ünnepektől például lesz wellnessmenü a korszerű táplálkozás, az egészséges életmód híveinek. Egyre több a rendezvény – úgy néz ki, most a báli szezon is biztató lesz.

A Korona egyébként most afféle családi vállalkozásként működik, és tíz embert foglalkoztat. Szabó Sándort persze a legtöbben eddig inkább úgy ismerték Makón, mint az Autós csárda tulajdonosát. Azt mondja, nagyon szerencsés, hogy a Korona mögött – afféle háttárként, támaszként – ott az évtizedek óta kitűnően működő, nagy forgalmú Autós. Különösen a komolyabb létszámú lakodalmak, konferenciák, bálok esetében szerencsés, hogy a vendégsereg ellátásában az Autós nagy kapacitású konyháját is igénybe tudják venni. Igazán nagy forgalomra a Koronában akkortól számít, amikor előbb-utóbb elkészül az emeleten a szállodai rész is. Ez sok állandó reggeliző és vacsoravendéget fog jelenteni a földszinti étteremnek – mint a régi szép időkben.


A legszebb eklektikus épület

A Korona épületegyüttesének mai, két szintes formája a múlt század fordulójára alakult ki az egykori püspöki vendégfogadó többszöri bővítésével, átalakításával – olvasható a Makó építészeti emlékei című kötetben. Az étterem a város kultúrtörténetében is fontos szerepet játszott: neves költők, írók fordultak meg itt. Maga az épület a szerző, Tóth Ferenc jellemzése szerint a város legszebb eklektikus épülete. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkapták a Bursa Hungaricát

Először öt évvel ezelőtt hirdette meg az Oktatási Minisztérium Bursa Hungarica ösztöndíjformát, és… Tovább olvasom