Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Visszanyerte szépségét a makói ortodox zsinagóga

Makó - Hosszú idő után most végre újra ugyanolyan szép Makó egyik különleges műemlék épülete, az ortodox zsinagóga, mint amikor felújították. A falak vizesedését már korábban megszüntették – most a homlokzatot is helyreállították.
Az 1895-ben közadakozásból épült, romantikus stílusú ortodox zsinagógát éppen 10 esztendeje újították fel. Az évtizedek alatt szinte teljesen romossá vált épületre közel 80 milliót költöttek – volt, ahol teljes faldarabokat kellett újraépíteni. A páratlan szépségű műemléket, egyben kegyeleti emlékhelyet kezdetben sokan látogatták, az érdeklődés azonban az utóbbi években megcsappant. Az épület ugyanis kezdett ismét méltatlan állapotba kerülni: fala vizesedett, vakolata egyre nagyobb felületen hullott.

Újra a tíz éve elvégzett felújítás utáni szépségében látható a makói ortodox zsinagóga. A szerző felvétele
Újra a tíz éve elvégzett felújítás utáni szépségében látható a makói ortodox zsinagóga.
A szerző felvétele

Ennek oka, mint korábban megírtuk, egyrészt az volt, hogy a felújítás nem volt minden tekintetben alapos, másrészt az, hogy itt az elmúlt 10 évben lényegében semmilyen állagmegóvó, karbantartó munkát nem végeztek. Az épület tulajdonosánál, a Mazsihisznél (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) ez ügyben több alkalommal is érdeklődtünk, de mindig azt a választ kaptuk, hogy mindenekelőtt azokat a zsinagógákat igyekeznek rendben tartani, amelyekhez hitközség is tartozik. Makón ilyen nincs.

Aki mostanában jár a Vorhand Mózes rabbi nevét viselő téren, azt láthatja: az épület újra olyan pompás, mint közvetlenül a felújítás után. Arról már 3 évvel ezelőtt beszámoltunk, hogy a falak nedvesedését sikerült megállítani; egy szakember rájött, hogy a problémát nem felvizesedés okozza, hanem a mennyezet szigetelésének hiánya. Ezt akkor pótolták, és a falon látható fekete foltok elkezdtek szürkülni, szikkadni. A lemállott vakolat pótlása azonban egészen idén őszig váratott magára. Ecsédi Marcelltől, aki lokálpatriótaként a szívén viseli az épület sorsát – ő szokta az amúgy lezárt zsinagógát az érdeklődőknek megmutatni – megtudtuk: a munkát egy helybeli mesterember végezte el, a helyreállítás költségét pedig adományokból fedezték.

Olvasóink írták

 • 6. 80sFan 2012. december 02. 10:52
  „#4 csak kérdezem: minek a rövidítése a nicked? Talán waffen ss?”
 • 5. Apátfalvi** 2012. november 30. 03:50
  „<moderálva>

  Tehát:

  2. Egy makói kislányt sem tüntettek el a gonosz zsidók, így kommentednek semmi értelme nincs. Ezzel szemben a makói zsidó kereskedők igen sokat tettek a város fejlődéséért. Helytörténeti publikációkat ajánlanék, de felesleges lenne számodra.

  4. Sem az "eszmeiségéről" sem a kinézetéről fogalmad nincs. Ez egy szép és ami fontosabb, régi épület, melynek megőrzése a városvezetés kötelessége. Akkor is az lenne, ha egy katolikus templom állna ott (tudod, amelynek belsejét csak képen láttátok, de azért ti keresztények vagytok).”
 • 4. WSS 2012. november 29. 20:17
  „Nekem egyáltalán nem tetszik és az eszmeiség se amit az üzemeltetők képviselnek!”
 • 3. makovaros 2012. november 29. 15:03
  „hát már épp itt volt az ideje hogy megújulnom :)”
 • 2. Horthyszobor 2012. november 29. 11:04
  „Nagymamám, aki makói születésű volt, ha véletlen erre jártunk mindig emlegette kislányként tiltva volt nekik ez az utca... Nem értettem akkor miért.”
 • 1. Bendegúz007 2012. november 29. 08:36
  „Remélem a Szegedi zsinagóga is még 2020 előtt teljesen felújított eredeti pompájában fog tündökölni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha nincs Kovacsics, a makói fürdő helyén gödör lenne?

Négy év stagnálás után helyi adókat emelt a makói képviselő-testület. Nemcsak ezen csattant össze a polgármester az ellenzékkel. Tovább olvasom