Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Viszik a szemetet Magyarcsanádon

Magyarcsanád - Rendeződni látszik az év végéig a szemétszállítás ügye Magyarcsanádon, ahol a felhalmozódott díjhátralékok miatt nyár óta akadozott a szolgáltatás: lakhatási támogatást kaphatnak az adósok.
December 31-éig mégis a Laczi és Fiai Településszolgáltató Kft. üríti a kukákat Magyarcsanádon, méghozzá ígérete szerint folyamatosan – olvasható a falu honlapján. Mint megírtuk, a községben a nyáron akadozott a szemétszállítás, október–november fordulóján leállt 3 hétre. A szolgáltató és az önkormányzat egymásra mutogatott: a község az érvényes szerződésre hivatkozott, és arra, hogy sokan egész évre előre kifizették a szolgáltatást, a társaság meg arra, hogy a díjhátralékok miatt ellehetetlenült a további szállítás.
Szegénység

Magyarcsanádot egy lapunkban is bemutatott statisztika alapján szokás a megye legszegényebb falujának is nevezni – a szemétdíj-fizetési gondok mögött is nyilvánvalóan ez a probléma áll. A település lakosságszáma 1555, közülük 1216-an 18 éven felüliek. Jelenleg 245-en élnek itt valamilyen szociális ellátásból, azaz közel 20 százalék. A község megyei szinten is első helyen van a munkanélküliségi listán.


A községházán már korábban megígérték, hogy szigorítanak a behajtáson, de most azt is felkínálták az érintett lakóknak, hogy a számla rendezéséhez lakhatási támogatást kérhetnek. Bár a falu vezetése eredetileg abban gondolkozott, hogy megkéri az új szolgáltatót, hamarabb, december 1-jével kezdje a munkát Magyarcsanádon, most mégis az érvényes szerződéssel rendelkező cég folytatja a munkát.

Mint Bagi Mária jegyzőtől megtudtuk, a községben a 600 ingatlanból 147 nem fizette be részben vagy teljes egészében a szemétszállítást, a teljes összeg 3 millió 45 ezer forint. A lakásfenntartási támogatásban részesülők száma január 1-jén 24 fő volt, jelenleg 170-nél tartanak a faluban. Persze nem csak a szemétdíj-elmaradás miatt kapnak és kérnek ilyen támogatást a csanádiak. A meg nem fizetett szennyvíz-csatornázási hozzájárulás szintén adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül, és a kommunális adóval együtt ez már háromféle tartozás. Eddig inkább a csatornázási hozzájárulásra helyezték a hangsúlyt, mert az lényegesen nagyobb összeget jelent családonként.

A jövő évtől várhatóan a Csongrád Megyei Településtisztasági Kft. végzi majd Magyarcsanádon a szemétszállítást.

Olvasóink írták

  • 1. bo 2011. december 02. 09:33
    „Behajtás, támogatás!!!? Talán a beszedést oldják meg! Kétszer voltam benn személyesen az önkormányzatnál fizetési szándékkal, mindkétszer azt a tájékoztatást kaptam, hogy EGY bizonyos dolgozójuk P-né szedi a díjat. Ott nem fizethetek, a kolléganőjük nincs bent, majd házhoz jön. Na azóta is jön!! Akkor most kinek is a hibájából nincs kifizetve, vagy pattantam volna buszra és irány Röszke egyenesen a vállalkozóhoz!? Vagy akár letört volna a kezük, hogyha megkérik a postást, hogy egy kitöltött "sárga-csekket" bedobjon a postaládába, két sor kíséretében!? Hogy is van ez akkor Pista barátom!?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erőszakos betegek Csongrád megye kórházaiban

Múlt pénteken az ajtót törte össze a makói kórház sürgősségi osztályán egy háromfős részeg társaság, mert nem győzték kivárni azt a 10 percet, amíg az orvos megérkezik egyikükhöz. Tovább olvasom