Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Vita a makói légszennyezettség-mérőről

Makó - Halmágyi Pál fideszes képviselő az önkormányzat előtt is szót emelt, mert szerinte a makói levegőszennyezettség-mérő nem ad pontos adatokat. A hatóság vezetője elmondta: a műszert felújították, és a belvárosban sem jelez extrém terhelést.
Halmágyi Pál makói fideszes képviselő az önkormányzat előtt is szót emelt, mert úgy tudja, hogy a Makón időszakosan működő, levegőszennyezettséget mérő berendezés a motorokból származó káros anyagokról nem ad megfelelő tájékoztatást, hiszen még a széntüzelésű kazánok miatt telepítették. A hatóság vezetője elmondta: a műszert felújították, és a belvárosban sem jelez extrém terhelést.

A nyilvánosság előtt is szót emelt Halmágyi Pál makói fideszes képviselő, mert úgy véli: a városvezetéstől nem kapott kielégítő választ közel egy hónappal ezelőtti felvetésére. Már akkor hangot adott aggodalmának: információi szerint ugyanis nem biztosít a jelenlegi környezeti helyzet értékeléséhez szükséges információkat az a mérőberendezés, ami a régi megyeházán működik évtizedek óta. A testület legutóbbi ülésén újra felvetett kérdésére Buzás Péter polgármester azt válaszolta röviden: úgy tudja, hogy a műszer megfelelően működik.

Van, hogy órákon át araszolnak a füstöt okádó kamionok A 43-as főút makói szakaszán. Fotó: Schmidt Andrea

– Információim szerint nem adhat teljes képet a környezeti terhelésről a megyeházán lévő műszer, hiszen évtizedekkel ezelőtt telepítették. Úgy tudom, akkoriban a fő mérési szempont az volt, hogy a szakemberek tájékozódhassanak arról, a városi intézmények, köztük a Korona nagy teljesítményű, széntüzelésű fűtőberendezései mennyi káros anyagot bocsátanak a levegőbe. Mivel ez a helyzet már régen megváltozott, úgy vélem, szükséges volna egy korszerű berendezést telepíteni a 43-as főút makói szakasza mellé – fogalmazott a képviselő, aki szerint a városon áthajtó, az elmúlt egy esztendőben a korábbiakhoz képest megháromszorozódott nemzetközi forgalomból származó kipufogógázok súlyos környezeti és egészségkárosodást is okozhatnak.

Egyelőre nem kell szmogriadót elrendelni

Kardos Sándortól, az Atikötevife igazgatójától megtudtuk: Makó mellett Szegeden folyamatosan monitorozzák a levegő környezeti terhelésének mértékét, és mivel zömmel ugyanaz a forgalom halad át a megyeszékhely belvárosán is, így azokhoz hasonlóak a makói adatok is. Az igazgató elmondta: mint ahogy Szegeden, úgy Makón sem kell egyelőre szmogriadót elrendelni.

– A Szegedi utcán telepített mérőműszer üzemeltetése a mi feladatunk, időszakosan innen nyerünk adatokat, amelyek tájékoztatnak bennünket a Makó belvárosát terhelő levegőszennyezés mértékéről – mondta megkeresésünkre Kardos Sándor. Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (Atikötevife) igazgatója elmondta: tudott a makói önkormányzatnál felmerült kérdésről, hiszen a város hivatalosan is megkereste ebben az ügyben a hatóságot.

– A mérőműszert az utóbbi években felújítottuk, így a levegőszennyezettséggel kapcsolatosan értékelhető, és nem „kőkorszak előtti" információkat kapunk. Mindemellett tudni kell, hogy a városon áthajtó, jelentős forgalomból származó környezeti terhelésnek csupán egy szeletét adja a levegőszennyezettség mértéke, ami jelenleg nem haladja meg a hivatalosan meghatározott közegészségügyi határértéket. Ezzel szemben olyan jelentős zaj- és porterhelést kell a belvárosban élőknek elviselniük, ami valóban hathatós megoldást sürget – summázta az igazgató.

Olvasóink írták

 • 7. levegőt!!! 2008. március 21. 23:02
  „Ha rám lenne bízva, én kiültetném az út szélére az összes MSZP-s képviselőt hadd szívják a 43-as levegőjét. Hisz miattuk nem épült még meg az elkerülő. Köszönet nekik.”
 • 6. d 2008. március 20. 14:20
  „..minek ide autópálya ..elkerülő.....annál több adót tudnak a város lakosairól lenyúzni.”
 • 5. PROFI 2008. március 19. 19:40
  „Az autós csárda ablaka is arra néz!
  És az aradi 124-es is !
  Meg Dancsi telephelye is!%
  Nem mindegy hol van az az ablak T Lakos!”
 • 4. Lakos 2008. március 19. 16:10
  „citrom o1...!

  Elárulok önnek egy nagy titkot, alakásom ablaka pontosan a 43-as főutra néz.”
 • 3. citrom 01 2008. március 19. 11:58
  „Tisztelt Lakos...! Csak azt kívánom legyen háza a főútvonal melett?és szívja a friss port és füstöt élete végeig .Azt remélem még akkor is kitart e nemes gondolata mellett!”
 • 2. András 2008. március 19. 11:48
  „Persze...mint a mesében. Akkor se kezdték volna még el.”
 • 1. Lakos 2008. március 19. 07:13
  „Ha szennyezett volna Makó levegője már régen elkezdték volna az elkerülő út megépítését, és nem várnának vele kitudja meddig.  / 2010 a választásokig./”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dankó Pista után újabb cigányprímás kaphat szobrot

Makó - Több mint hatszázan – köztük neves közéleti személyiségek is – támogatnák, hogy… Tovább olvasom