Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Vita Magyarcsanád pénzügyeiről

Magyarcsanád - Cáfolja Farkas Jánosné, Magyarcsanád nyugalomba vonult polgármestere, hogy utódja, Guba István 73 milliós adóssággal vette volna át tőle a falut. Szerinte valójában 31 millióról van szó – és az sem tartozás, hanem forráshiány.
Az önkormányzatnál kialakult helyzet ügyében családi érintettsége okán távol akarta tartani magát a véleménynyilvánítástól Farkas Jánosné, Magyarcsanád korábbi polgármestere – fia jelenleg alpolgármester a településen. Most mégis szót kért. Elmondta: nem igaz, hogy utódja, Guba István 73 milliós tartozással vette át a falut – ez utóbbi számot a településvezető több nyilatkozatában is említette az utóbbi napokban. Farkasné azt mondja: 31 millió forint forráshiánnyal adta át az önkormányzati költségvetést, és ez a 31 milliós szám szerepel a Guba István által aláírt, költségvetést részletező tavaly november 9-i testületi előterjesztésben is.

Guba: Igenis 73 millió

Guba István ragaszkodik az általa említett 73 milliós összeghez. Beleszámolta a 31 milliós forráshiányt, egy kimerített 8 és 15 milliós hitelkeretet, azt a 15 milliót, amivel a társulási együttműködésben maradt adós a falu, valamint a nem 60 napon túli, de lejárt közüzemi számlákat.

Tartozás és forráshiány között nagy különbség van. Adósság akkor keletkezik – mondja – , ha egy önkormányzat felelőtlen gazdálkodást folytat; például olyan beruházásokat végez, amelyekhez hitelt vesz fel, és azokat nem tudja fizetni, vagy a megvalósult beruházás magas működési költsége veszélybe, esetleg csődbe sodorja a költségvetést. A beruházásokat, fejlesztéseket azonban, amelyekből igen sok volt Magyarcsanádon, hitel nélkül, minimális saját erővel, pályázati támogatásból valósították meg. Kiépítették többek között a gázhálózatot, korszerűsítették a közvilágítást, a térségben a 43-as út mellett itt épült először kerékpárút, bővítették és felújították az óvodát, az iskolát. A szociális ellátás, a könyvtár, az önkormányzati konyha, ebédlő, az orvosi rendelő is rendezett, felújított épületben működhet.

Hitelt kizárólag a működés zavartalan biztosítása érdekében, éven belüli és havonkénti visszafizetési kötelezettséggel vállaltak. Ezzel kapcsolatban megjegyzi: ma Magyarországon az önkormányzatok többsége működési forráshiánnyal küzd. A kötelező önkormányzati feladatok ellátását teljes mértékben sosem fedezte az állami normatíva, és ez a helyzet Magyarcsanádon is. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevés a vízfelület a Hagymatikumban?

Az első közbeszerzés után módosítani kellett a Hagymatikum kiviteli terveit. Annak jártunk utána, hogyan változott most a vízfelület mennyisége a Hagymatikumban. Tovább olvasom