Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Vitába fulladt Buzás sajtótájékoztatója

Vitába fulladt a Kálvin téri iskolaépítés miatt összehívott sajtótájékoztató Makón. Buzás Péter polgármester emelt hangon kérte számon a határidő betartását, és kijelentette, csúszás esetén a kötbért fillérre behajtatja. A kivitelező szerint pontosan, 2010. május 31-ére elkészülnek a beruházással.
– Akár az egyik sikerberuházásunk is lehetett volna a 700 milliós Kálvin téri iskolaépítés, de csalódás az egész. Míg a kistérségben sorra befejeződött az oktatási intézmények felújítása, építése, mi sehogy sem állunk – mondta indulatosan Buzás Péter polgármester kedden kora délután a Makói Általános Iskola Kálvin tagintézménye igazgatói szobájában rendezett sajtótájékoztatón.

A sajtótájékoztatót eredetileg azért hívták össze, hogy beszámoljanak az iskolaépítés jelenlegi helyzetéről. A meghívó szerint a munka 40 százaléka elkészült. Ezzel Almási Pál igazgató sem értett egyet: laikusként elmondta, hogy a mostaninál jóval látványosabb szakaszban kellene lennie a munkának.
A város első embere azzal fordult a kivitelező cég vezetőjéhez, hogy szigorúan betartatja a határidőt, és személyesen figyel oda a minőségi munkavégzésre. Amennyiben valamilyen hibát észrevesz, vagy nem készülnek el időben, akkor a környék legjobb jogászához fordul, és az utolsó fillérig behajtatja a kötbért – jelentette ki. A vitát elsősorban az váltotta ki, hogy az önkormányzat szerint három hónappal később látott munkához a kivitelező, mint kellett volna.

– A szerződésben leírtak szerint megfelelő ütemben haladunk. Tető alá került a felújítandó rész, az új szárny falai is állnak. Igaz, olyan munkákat is végzünk, víz-, villany-, fűtésbekötés, amelyek nem látványosak, így nem mindenki számára egyértelmű a 40 százalékos készültségi fok – magyarázta Bodrogi Ferenc, a vásárhelyi Bodrogi Bau Kft. ügyvezetője, aki kiemelte: határidőre, 2010. május 31-ére átadják a létesítményt.

Már állnak a falak. Az építkezés jelenlegi szakaszában már fölismerhető a felújítandó épület földszintjén az aula. Az új szárnyban elkészült a nyújtott S alakú ebédlő és a melegítőkonyha. Állnak a külső tartóoszlopok, az emeleten épül a karzat. A villanyvezetékeket behúzták a falba, kiváltották a közműveket és cserepezik a tetőt.

Olvasóink írták

 • 19. CIKIJuanes 2009. december 13. 12:36
  „Hetek óta izgulok, hogy milyen lesz a lista. Nem mintha, különösebb illúzióim lennének. Húsz év alatt az ember elveszti az illúzióit, s ezzel ma már nem csak én vagyok így. De, hát az ember mindig hisz a csodában, így Mikulás táján különösen. Hátha hoz a Télapó valami szépet, vagy legalább is egy jó listát. Izgalmi állapotomnak vége, az MSZP megszülte listáját. Az elején mindjárt Mesterházy Attila, aki 35 évesen akár lehetne Magyarország legfiatalabb miniszterelnöke, de nem lesz. Önmagában nem lenne baj, hogy ő is az ifjúsági és sportügy területén tűnt fel, mint, mondjuk, Gyurcsány és társai. Patrónusa azonban inkább hányingert ébreszt a legtöbb tisztességes baloldali emberben, mintsem rokonszenvet. Az MSZP biztos befutóinak második helyén a 63 éves pártelnök, Lendvai Ildikó, akit nem azért nem szeretünk, mert mindig harminc évvel fiatalabbnak akar látszani, s ez egyre kevésbé sikerül, hanem, mert részese volt az MSZP minden disznóságának és bűnének. 70 évével Kovács Lász ló, egykori MSZP-elnök nyugodtan mehetne nyugdíjba. Az EU-miniszterség után nyilván nincsenek olyan filléres gondjai, mint három millió másik magyar nyugdíjasnak, akik speciel nem indulnak a választásokon. Az igazi meglepetés a negyedik helyen álló személy. Igen, ő Gyurcsány Ferenc, 48 éves bukott miniszterelnök. Sokan a tizenegyedik helyre akarták, néhányan a pokolba, ő viszont ismét ott akar lenni a parlamentben. A szocik akkor követték el a nagy bűnt, amikor annak idején Orbán ellenében kerestek vitapartnert. Orbán keménységét, lendületességét Gyurcsány gátlástalanságával, pimaszságával, közönségességével akarták ellensúlyozni. Nem törődtek azzal, hogy egy klinikai esetet emelnek példaképként a magyar ifjúság elé. A szociknak nem Orbán ellen kellett volna hadakozniuk, hanem az országot kivezetni a válságból. Nem ezt tették. S, ezért fognak elbukni, listástól, jelöltestől, mindenestől. Köszönjük, Télapó!”
 • 18. CIKIJuanes 2009. december 11. 15:38
  „Tegnap "napiszar" elindította fogadását kinyeri a következő polgármester választást ,eddig katasztrófa 104-en vagyunk,80-biztos hogy Buzás,aki fogadni akar "napiszar"Ferinél megteheti!:)”
 • 17. munkanélkül 2009. december 10. 17:44
  „na mi van már a véleményt el sem lehet mondani?????????????????????
  na persze ez a szocik lapja hahahahaha
  egy picit megszidtam a búzás elvtársat és a pajabácsit tegnap... valakinek nem tetszett és törölték
  nem estem túlzásba se, nem használtam csúnya szavakat se, akkor miért van ez a hozzászólási lehetőség kedves elvtársak??????? ez nektek szólásszabadság -vagy szabin van??
  lemenőben a vörös csillagocskátok tudjátok-e , érzitek-e???”
 • 16. napiszar 2009. december 10. 11:30
  „Egy közvéleménykutatóintézet szerint az MSZP 5%-áll,az elvtársak nagyon be vannak,ez tuti infó!!!!”
 • 15. munkanélkül 2009. december 09. 18:16
  „<moderálva>”
 • 14. Mc_Mi 2009. december 09. 17:21
  „8. FRAZIEE
  Te egy fehér holló vagy azzal, hogy ide költöztél. Mi a franc hozott ide? Innen csak elköltöznek. Csak a határ túloldaláról jönnek gyanútlanul, mert olcsó az ingatlan.
  Pedig valaha igen szép múltja volt a városnak. Trianon előtt a város (eredforduló környéke) a maga 38 ezres lakosságszámával az ország 18. legnagyobb városa volt. Debrecen alig volt nagyobb.
  Nem részletezem, de az átkosban is nagyobb jelene volt a városnak mint most. Sorolom azt, ami volt és most nincs:
  Voltak a szolgáltatóknak kirendeltségeik. Áram, gáz, telefon stb. Az állomás téren a MÁV szálló tele volt. Az állomásnak nagy forgalma volt. Mostantól még vonat sem fog közlekedni. Volt két mozi. Volt zene a Koronában és szállodaként működött az épület. Volt 7 erős TSZ a városban, ami országosan is vezető helyen volt. Voltak üzemek: FÉG, MEDICOR, SZEBISZ, Húsüzem (kolbászgyár), Redőnygyár, Konzervgyár, Gépgyár
  Volt hagymakutató. Volt építőipara a városnak. ÉPszöv, CSOMIÉP, Szegedi ÉPSZÖV, Cspalotai ÉPSZÖV stb
  Volt helyijáratú busz. Volt 8 általános iskola 30 fős osztályokkal, évfolyamonként 3 tagozattal.
  Aki akarja folytassa.
  Van helyette: Tüzijáték, virágos Makó, operettfesztivál, hagymaház, sportcsarnok és egy sötét jövő.”
 • 13. cucusz 2009. december 09. 17:06
  „Franziee sajnos minden szava szint tiszta igaz, én ezt , hogy Makó egy nagy falu már tíz éve mondom!De régebben sem volt sokkal jobb a helyzet.Sajnos Makót a földrajzi helyzete miatt a régi rendszerben sem igazán fejlesztették, ez viszont sajnos a mai napig kihat. Megkell nézni a megye többi nagyobb városát, ők mind jóval Makó előtt vannak gazdaságilag.”
 • 12. napiszar 2009. december 09. 16:57
  „Kedves fórumozók,mondjuk én hülye gyerek vagyok,de ki fog itt polgármester lenni,valaki írja már meg,egyáltalán ki az ellenfele Buzásnak,kétlem hogy van :)Péterünkkel nem volna vele semmi baj, csak ezeket a sógorkoma jó barátságokat meg kellene neki szüntetni,mondjon már valaki egy értelmes jelöltet rá voksolok komolyan,de akár tetszik akár nem itt még 4-évig tuti Buzás lesz a polgármester,egyébként én se tudnák egy jelöltet se,ezek szerint vagy tényleg nincs,vagy le vannak jegelve,ahhoz hogy ne ő legyen először is az öregeket kellene meg győzni,ez lakossági fórum hasonlók ,tud valaki ilyenről mert én nem!”
 • 11. Ungarn 2009. december 09. 16:40
  „Egyszer még vissza fogjátok sírni Buzást.Ne legyen igazam!”
 • 10. csibikecsabika 2009. december 09. 16:39
  „ne aggódjatok, jövő ilyenkor már jó ha szárazkenyérre tellik az ilyen politikusoknak
  jön az elszámoltatás időszaka, lehet félni
  az mszp már itt hiába erőlködik, sajnos felejtős :D
  volt 8 év megmutathatták mire képesek - meg is mutatták
  SZEBB JÖVŐT!!!
  a választásokon meg győzzön a jobbik”
 • 9. Jason81 2009. december 09. 13:42
  „Tisztelettel!!!
  Mivel a közbeszerzési munka (a mai általánosságban) a kiviteli terv készítésével kezdődik (a kiviteli tervet a vállalkozó nem kapja meg, neki kell produkálni...-ennek oka, hogy pályázati pénzből megoldható így a tervezés is) egy ilyen volumenű munka kiviteli terve több millió forint... - amit persze lenyomkodnak a kivitelező torkán - és bizony időbe telik egy ilyen tervet elkészíteni, még akkor is ha ez semmiféle nehézségbe, változásba nem torpan meg.
  Csak ez a fenyegetőzés ebben a stílusban nagyon csúnya dolog!!!”
 • 8. Franziee 2009. december 09. 10:20
  „makó egy sz@r hely. 1 éve ott lakom és már látom hogy mekkora egy ripacs a névrokonom, le is sütöm a szememet bemutatkozáskor... Elveszett a pénztárcája b a s z k i!!!! És ebből újsághírt csináltak!!! A főtéri szaros cukrászda bérleti díja meg 1 milka havonta?!?! Szinte minden cég bezárt, elköltözött, málik a gépgyár, a kolbászgyár, nincs vasút, nincs mozi, nincs színház, a piac akkora röhej, hogy hányás. Viszont van tecskó occsó hagymával. Minden 20-30-... százalékkal drágább, mint Szegeden, minősígi áru szinte sehol nincs.
  A Búzás .... meg minden adandó alkalommal kiáll és ömleng magáról, hogy mi minden pályázatot megnyert a város (?!?! inkább falu) az utcánban viszont gólyalábbal kell közlekedni az összes többivel együtt.... hol vannak a megnyert pénzek? Munka nincs. A fürdőberuházásos panamája is megdöglött szerencsére, akkor abaromságok vannak ott a háttérben, hogy elképesztő. Minden áldott nap 1200, napi 2500 HUF-os belépőt fizető románra alapozta a gigafürdőt ebbe a sz@rpocsolába. Észnél van az ilyen? Vásárhleyen pár 10 milióból (80) felújították a fürdőt gyönyörű és olcsóbb, mint a makói.
  Csak azért át fogok jelentkezni Makóra, h az önkormányzati választásaon ez ellen <modeerálva---> szavazzak. Bárki -nem túlzok- aki a makó hagymaüzletben dolgozik, többet értene a városához, mint ez .....”
 • 7. napiszar 2009. december 09. 05:52
  „paffabűvös azért nem biztos mert kevés jattot gyűjtött össze a fővállalkozó első sorban szerintem,vagy valamelyik városatya házát építette ön szorgalomból!:):):):)”
 • 6. paffabűvös 2009. december 08. 22:14
  „Ha május 31. a határidő, akkor tanévkezdésre talán kész lesz. Azt tudja valaki, hogy miért nem kezdte el 3 hónapig?”
 • 5. SzaboImkác 2009. december 08. 20:15
  „moderálva off”
 • 4. Walaky 2009. december 08. 17:35
  „A hagymaház maga a rettenet!
  A cikket meg nem értem.
  Majd akkor ugráljon a bürgermaister, ha nincs időben kész a létesítmény.
  Próbálna nekem szólni amikor forog az eszterga!”
 • 3. napiszar 2009. december 08. 17:22
  „Mc_Mi a hagymaházra hogyne emlékeznék,na az egy fenomenális lopás volt,az anyag mennyiségből még kettő kijött volna,rengeteg cement meg sok pénz vándorolt az akori górék zsebébe,tudnák tele regényt írni belőle!:)”
 • 2. Mc_Mi 2009. december 08. 16:38
  „Napiszar. Ez is lehet, de az első mondat a lényeg.
  "Akár az egyik sikerberuházásunk is lehetett volna.." Buzásnak mindig, minden választásra kell egy sikerberuházás. Ha törik, ha szakad. Emlékezz a hagymaházra. Átadni rohammunkában, nem baj ha silány.
  Kell, hogy sütkérezhessen a választók előtt. Ilyen lett volna a fürdő is. Az lett volna a nagy durranás. Csúszott. A csatornázás is csúszik. Kell valami, ami köré a választási kampányt szervezze. Elhitesse a sikert. Azt, hogy neki köszönhet mindent a nép.
  Hogy 3 évig nem történt semmi, majd elfelejtik, ha jó lesz a véghajrá.
  És tényleg ilyen feledékenyek az emberek.”
 • 1. napiszar 2009. december 08. 16:27
  „Nem csodálkozunk rajta,mi volt a vita tárgya egyébként kevés jatot adott le a kivitelező!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyvárás Makón

– Odafigyeléssel, szervezéssel, munkával is szebbé lehet tenni mások karácsonyát, és nem kell… Tovább olvasom