Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 19°C | 30°C Még több cikk.

Vitaminok, gyümölcsök, turmixok – így előzzük meg az influenzát

Sokan vannak, akik a természetes gyógymódokban hisznek: vitaminokot, gyümölcsöket, zöldségeket, és turmixokat fogyasztanak, hogy megelőzzék az influenzát. Kíváncsiak voltunk, a makóiak hogyan erősítik immunrendszerüket a téli hónapokban.
A legtöbben a vitaminokra esküsznek – derül ki az egyik belvárosi drogéria tulajdonosától. Üzletében főként a C- és a D-, valamint a multivitaminokat keresik, de népszerűek a speciálisan gyerekeknek szánt vitaminok, sőt a tea formában kapható immunerősítők is. Kádár Józsefné, tulajdonos a teákból a csipkebogyót, valamint a gyökér, kas- és hársvirág elegyét ajánlja. Tapasztalatai szerint, vásárlói már ősz elején beszerzik a téli hónapokra való vitaminkészletet. – Sokan a csontok és az idegrendszer karbantartására is külön odafigyelnek, magnéziummal, kálciummal egészítik ki a napi vitaminadagot – teszi hozzá. A vásárlók közt többnyire sportolók akadnak, de a fiatalabb és idősebb generációk tagjai is odafigyelnek egészségükre.

Az említett üzletben ott jártunkkor vásárolt a 73 éves, görög származású Geilovaris Ioannis. Multivitaminokat vett ő is, de mint mondja, ez csak kiegészítése a napi táplálkozásának és vitaminbevitelének, a fő vitaminforrást a gyümölcsök és zöldségek jelentik. Az idős férfi a savanyú káposztára esküszik, melynek C-vitamin tartalma olyan magas, hogy minden betegséget elűz. Ám vásárláskor van néhány szempont, amire ügyelni szokott.

a gyümölcsökben találja meg napi vitaminforrását Borka Péter
A gyümölcsökben találja meg napi vitaminforrását Borka Péter.
A szerző felvétele

Egyrészt fontos, hogy a káposzta színe sárga legyen, ne fehér, utóbbi ugyanis tartósítószerezésre vall, másrészt a hordós, érlelt fajta a legjobb. C-vitamint a káposztán kívül citromból és narancsból is bevisz. – Nincs is szükségem influenza elleni védőoltásra. A vitaminokban, a gyümölcsökben és zöldségekben minden megvan, ami erősíti az immunrendszerem. A védőoltástól kétszer is kórházba kerültem, így az számomra többet árt, mint használ – fogalmaz.

Szintén a gyümölcsökben találja meg napi vitaminforrását Borka Péter. Ő azonban a turmixot tartja a legjobb vitaminbombának, hiszen néhány narancsból, mandarinból, almából, körtéből, répából egy nagy adag turmix készíthető. Mint mondja, ekkora mennyiségű gyümölcsöt biztosan nem enne meg naponta, míg ezek turmix változata mindig elfogy. Egyszerű az elkészítés is: a hozzávalók hámozása és felszeletelése után csak egy gombnyomás és néhány másodperc alatt kész a finom nedű. Egészséges és még ízesíteni sem kell, hozzáadott cukrot nem tartalmaz a gyümölcslé.

– Karácsonyra kaptam a turmixgépet, azóta minden nap használom. Korábban facsartam a gyümölcsöket, de a rostok nem kerültek az italba, a turmixolással nincs ilyen probléma, minden rost benne marad – meséli Péter. A Makói TV operatőrére jellemző az egészséges életmód: naponta körül belül hét deciliter turmixot fogyaszt, de rendszeres sportolással is erősíti immunrendszerét a téli hónapokban.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiszomboron is unják a sarat

Sárra panaszkodnak Makó térségében jóformán mindenütt, ahol a szennyvízcsatornázás miatt fel kellett bontani az utat – a kiszombori Szántó Kovács János utcában is. Tovább olvasom