Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Vízben Kiszombor és Palota egy része

Csanádpalota, Kiszombor - Továbbra is példátlan mennyiségű vízzel viaskodnak a Makó térségi települések. Kiszomboron még tegnap is víz volt néhány haleszi házban, Csanádpalotán éjjel-nappal mennek a szivattyúk.
A legidősebbek sem emlékeznek annyi esőre, amennyi az elmúlt napokban esett Kiszomboron. Ha az előrejelzéseknek hinni lehet, a falu még nincs túl a nehezén. Hétfő délután váratlanul jött az eső, másfél óra alatt egyszerre zúdult le 90–100 milliméternyi, és ez feladta a leckét a csatornáknak – de még tegnap is kitartóan esett, nehezítve az erejüket megfeszítve dolgozó katasztrófavédelmisek, tűzoltók, közmunkások és lakosok munkáját.

Még tegnap is víz vette körbe a falu központjában lévő nevezetes műemlék épületet, az Árpád-kori Rotundát, a körtemplom belsejébe is csak gumicsizmával lehetett belépni.

Víz alatt Kiszombor és Csanádpalota egy része. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Amikor hömpölygött a víz, az iskola pincéje is megtelt, és egyes hírek szerint a községházát is kiöntéssel fenyegette – ez utóbbi információt azonban cáfolta a polgármester, Szegvári Ernőné. Azt viszont megerősítette, hogy a mélyebben fekvő Haleszban nagy a baj.

Ottjártunkkor épp újabb szivattyúkat hoztak Haleszba, de már így is dolgozott jó néhány – a Móricz Zsigmond utcára kocsival be sem engedtek minket, mert lépten-nyomon tömlőkön kellett volna áthaladnunk. A Szántó Kovács János utcában, Petrovics Attila házának kamrájában még mindig víz állt, az udvaron szintén, és hasonló gondokról számoltak be a szomszédjai is. Ő saját szivattyújával próbálta kivinni a vizet az árokba, de az is csurig volt már, a víz folyton visszaszivárog a ház falába, a tönkrement padló alá.

A csanádpalotai Szikszai István tanyáját körbevette a víz. A juhász szerint ettől még nem áll meg az élet. Fotó: Segesvári Csaba
A csanádpalotai Szikszai István tanyáját körbevette a víz. A juhász szerint ettől
még nem áll meg az élet. Fotó: Segesvári Csaba

A Tisza is tetőzik

Csongrád megyében pillanatnyilag 41 ezer 900 hektárt borít belvíz a rendkívüli csapadék miatt. Harmadfokon védekezik ellene Csanádpalota és Kiszombor, másodfokon Makó és Röszke, további 6 település pedig első fokon – tudtuk meg Keller Pétertől, az Atikövizig ügyeletvezető-helyettesétől. Közben tetőzéshez közel van a Tisza Csongrád térségében (876 cm) és Szegednél is (810 cm). A Maros is árad, ám itt egyelőre nem igazán magas a vízállás, mert alacsony a vízhozam.

Csanádpalotán sem jobb a helyzet. – Negyedik napja küzdünk a természettel, hétfő este újabb 20 centiméterrel emelkedett a belvíz szintje – mondta lapunknak Kovács Sándor polgármester. A városvezető elárulta: az önkormányzat hitelből finanszírozza a védekezést, de nem tudja, hogy meddig képesek pénzt előteremteni. A várost északról határoló területekről folyamatosan Csanádpalota felé áramlik a belvíz, az óránkénti 3500 köbméteres szivattyúteljesítmény éppen elég – ha alábbhagynak a vízátemeléssel, újra megtelnek az utcák. A folyamatos belvízveszély miatt éjjel-nappal mennek a szivattyúk, sokan napok óta nem alszanak a településen.

– Mi lesz? Ásunk, vagy mehetek fejni? – kérdezte a tanácstalan segítőket Szikszai István, akinek a tanyáját is körbevette a víz. A juhász szerint azért, mert tengerré vált a legelő, „még nem áll meg az élet", dolgozni kell.

Királyhegyest körbevette a víz

– Csak az tudja, mekkora a baj itt, aki idejön; 3000 hektáron mindenünk tönkrement – mondta elkeseredetten tegnap Horváth Lajos, Királyhegyes polgármestere, aki maga is gazdálkodó. A településen pénteken 30 percig tartott a jégverés, hétfőn még 90 milliméter eső esett. A falut most minden oldalról víz veszi körül, mint egy szigetet. – Egy szem búzánk, kukoricánk sem lesz, a vöröshagyma, fokhagyma is víz alatt – mondta a településvezető. Az önkormányzat felvette a kapcsolatot a térség országgyűlési képviselőjével, Mágori Józsefnével, és nagyon sok kérdés fogalmazódik meg a károsultak részéről. Bár vannak nagyobb gazdálkodók is, zömük kisgazda, és nekik jellemzően nincs biztosításuk.

Olvasóink írták

 • 12. scott1 2010. június 24. 22:31
  „T. ANonim!
  Ősszel valóban választások lesznek, és szerencsére ott ahol én lakom, nálam sokkal alkalmasabb jelöltek fognak indulni polgármesternek.

  "Lehet névtelenül fikázni. Persze az könnyebb."
  Bárcsak fikázás lenne, de sajnos ezek újból kristálytiszta tények. Elég volna csak néha megnézni, hogy más település mit is csinál, vagy átgondolni mit is akar az a szerencsétlen kisember mondani. Csak le kéne már szállni a magas lóról (a közép iskolától nem kell úgy megszédülni) és nem csak a városháza környékét csinosítani, hogy a pogi elhitesse végre magával, ha kinéz az ablakon, hogy valóban egy várost irányít.

  "Gondolom a segítséged ebben ki is merült. Vagy fogtál egyszer is a kezedbe ásót-lapátot,hogy segíts? Vagy utaltál csak ezer forintot is palota számlájára, hogy segíts?"
  Nekünk bőven elég a saját kárunk, legalább két hét mire végzünk vele - jégkár és viharkár egyaránt - és a kutya ránk nem nyitotta az ajtót... most ezért nekem is nyüszítenem kellene ahogyan Te tetted???

  ... annak ellenére, hogy most tenni kell és nem a felelősöket keresni, nem kell docensnek lenni ahhoz, hogy megállapítsuk leginkább ki is a felelőse a kialakult helyzetnek. Sajnos egyedül Te nem érted meg amit írtam, ezért nem is csodálkozom, hogy a kialakult helyzetért ismét másokat akarsz hibáztatni. Ezzel csak az a baj, hogy mások dilettantizmusát megint nekünk kell kifizetni, most már sajnos folyamatosan, és nem én kaptam ezért a "munkásságért" sok milliót az elmúlt négy évben (15-20 millió összejött?)... azt viszont nagyon remélem, hogy ha józan fejjel egyszer szembe néztek azokkal az egyedülálló idősekkel akinek az élete munkája került veszélybe, a lelkiismeret furdalás legkisebb szikrája is de megjelenik majd nálatok...”
 • 11. AN 2010. június 24. 20:36
  „Scott1,
  Előtted a lehetőség: ősszel választások lesznek, lehet jelöltetni magad polgármesternek vagy képviselőnek.
  Vagy lehet névtelenül fikázni. Persze az könnyebb.
  Gondolom a segítséged ebben ki is merült. Vagy fogtál egyszer is a kezedbe ásót-lapátot,hogy segíts? Vagy utaltál csak ezer forintot is palota számlájára, hogy segíts?”
 • 10. jurigeller 2010. június 24. 18:12
  „Bélám!

  A Szennyvízcsatorna hálózat az egy zárt rendszer korlátozott áteresztőképességgel, a belvízen mit sem segít! (aki mást állít az egyszerűen hazudik!)
  Arra a belvízelvezető árkok folyamatos karbantartása valamint a külterületi cstornák tisztítása a megoldás!
  Egyébként Csanádpalotára újságíyró helyett még vagy két kotrógépet kellett volna hozni nem fényképészt mert bármíly hihetetlen többre mentünk volna vele!

  Scott1!

  Teljesen egyetértek veled.
  Most tüzet kell oltani majd utána kideríteni miért gyulladt ki a ház és aztán a következő tüzet megelőzni.
  Mindent a maga idejében.”
 • 9. béla13 2010. június 23. 23:16
  „2012-15 között, ha jól tudom, meg kell csinálnia palotának a csatornahálózatot , hátha meg lesz már.”
 • 8. bátor 2010. június 23. 19:16
  „Igazad van ´scott´!
  Mi lettünk a kockakövek hazája! Minden településre jutott! Közben iskolákat zártak be, kórházat lehetetlenítettek el, stb. S, mikor, megkérdezi az ember, h miért erre költenek és miért nem másra, jön a nem releváns válasz: erre lehetett pályázni. Elégedjen az ember meg ezzel a válasszal. Azzal, h kipingálták a palotai hivatalt nem történt semmi változás, először belül kellett volna kezdeni a ´puculást´. Most nagy a szája a polgármesternek, a reflektor fényét keresgeti, h milyen fa...a gyerek, .... miért is ? csak nem kampányol?”
 • 7. VásárhelyiÁgi 2010. június 23. 15:44
  „Hát nem könnyű ma parasztnak lenni! Ebben a vízben még a rizs is tönkremenne. Az állattartók között talán még a libások járnak a legjobban. Ha kimegyek a kertbe, persze rosszul esik, hogy a krumpli teljesen tönkrement, az eper zölden elrohad, a kukorica pedig fekszik a földön.
  Azután eszembejut, hogy alig valamit fektettem be: leginkább a munkám veszett kárba, de azok a családok, akiknek a megélhetése került veszélybe, most nagyon el lehetnek keseredve...”
 • 6. scott1 2010. június 23. 15:23
  „Tavasszal - a nagy átadások idején:) - amíg a környék más településein a felújított és korszerűsített belvíz elvezető rendszert adtak át, addig Palotán annak kellett tapsolni, hogy átfestik majd a polgármesteri hivatalt és csinálnak elé parkolót, és azon kellett szomorkodni, hogy sikerült egy fantom őrsöt építeni... A megvalósított és az elmaradt fejlesztések már nagyon sok millióba kerülnek a helyi lakosoknak és az államnak egyaránt - Tovább növekvő forráshiány? Újabb hitelből finanszírozott védekezés? És ezt kinek kell majd kifizetnie?
  Ennek ellenére nyáron - a nagy áradások idején:( - nem kívánom, hogy a felelősöket keressék, de el lehetne már gondolkodni a fejlesztési prioritásokon a településen...”
 • 5. bátor 2010. június 23. 14:36
  „Valaki tudna nekem segíteni?
  Apátfalván viharkárral kapcsolatban, eddig nem találtam semmi utalást, hál Isten, de ez nem jelenti azt, hogy nem is volt ...
  Szóval, ha, valaki ezt olvassa és véletlenül ott lakik, akkor szeretném kérni, írjon már Apátfalváról, hogy ott mi a helyzet?
  Engem elsősorban, az újfalusi rész érdekelne, ott található a házunk, de sajnos nem tudtunk még szétnézni.
  Történt-e kár az ingatlanokban?
  Köszi!”
 • 4. Ferrer 2010. június 23. 13:29
  „3. hozzászólás brill1
  Ha több 100 évig nem volt ezekre szükség, most miért olyan égető? Nem kell mindig okoskodni...”
 • 3. brill1 2010. június 23. 12:43
  „Autópályák helyett,ideje lenne már a csatorna hálózatot kiépíteni,és persze az árvízi töltések is erősítésre szorulnak már!!!!”
 • 2. ráérő 2010. június 23. 10:21
  „Csanádpalota is volt már egyszer bajban ha jol emlékszem 1978 tájékán .Magam is résztvettem a belviz elleni védekezésbena szegedi vizügyesekkel.Ebböl ha akkor nem tanultak és nem tettek meg semmit azért,hogy egy ujabb baj ne következzen be még csak sajnálni sem tudom őket.Ennyi idő alatt bőven lett volna idejük fölkészülni,estleg apránként kiépiteni a belviz elvezető rendszert.”
 • 1. achilleus 2010. június 23. 09:24
  „Igen jó képek. Különösen a 38. és a 7. tetszett (itt a cikkben a 7.-nek megfelelő talán jobban van elhelyezve.)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendkívüli helyzetekre is készül a Hagymaház

Makó - A makóiak szeretik az operettet – ezt a következtetést lehetett levonni abból, hogy az… Tovább olvasom