Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Vizet tankol kocsijába a vállalkozó

Makó - Vízzel hajtja a kocsiját, környezetkímélő gyújtóst használ otthon, és éppen azon dolgozik, hogy hasonló ötletekkel áttervezze egy ház fűtési rendszerét. Herédi Mihály makói feltaláló hat éve él a városban - sóbarlangot üzemeltet, saját fejlesztésű oldattal. Azt mondja jobb mint a gyógyszer, igény azonban kevés van rá.
"Egyszerű oka volt: spórolni szerettem volna."- foglalja össze egy mondatban annak az okát a makói Herédi Mihály vállalkozó, hogy miért fogott bele autóba szerelhető vízbontó készülékének tervezésébe. Szerkezetét saját maga álmodta meg és rakta össze, úgy öt évvel ezelőtt. Azt mondja akár fele annyi üzemanyag is elegendő annak, akinek van ilyen a kocsijában. Ez az egyik leghasznosabb, mégsem egyetlen találmánya. Több elismerést is kapott már ötletéért, nemzetközi feltaláló találkozókról is hozott már el díjat.

Herédi Mihály hat éve költözött családjával hagymavárosba.
Herédi Mihály hat éve költözött családjával hagymavárosba.

Legelső találmánya a Parázslat fantázianevet kapta. Ez egy faforgácsból, kartonpapírból és használt étolaj keverékéből készűlt gyújtós. Teljesen környezetbarát, nincs benne semmilyen vegyszer, nem keletkezik káros anyag az égése közben és újrahasznosított alapanyagú. Ezt a találmányát le is védette, a többit nem. Hosszadalmas és pénzigényes a szabadalmaztatási idő, és lehet, mire eljut a végéhez, valaki megszellőzteti az ötletet - állítja.

Herédi Mihály hat éve költözött családjával hagymavárosba, előtte Szegeden élt feleségével és kisfiával. Egy sóbarlanggal és szépségszalonnal felszerelt házat épített, mert olyasvalamit szeretett volna megvalósítani, ami még nincs a városban. Már a kezdetekkor sem ment minden könnyen. Ekkor írtunk is róla.

A sóbarlang most is üzemel, saját maga által készített oldattal tölti fel, sőt olyan szert is kikevert, ami borogatásként használva gyógyító hatású különböző izületi és egyéb betegségekre. Legutóbbi írásunk óta megkapták a hitelt, a ház értékének csaknem kétszeresét kell majd visszfizetniük. A sóbarlang biznisz nem indult be. A házon kinn van az eladó tábla.

Mihály azonban nem adta fel: folyamatosan ötletel és azon agyal, hogyan mivel tudná könnyebbé tenni nem csak családja de mások életét is. Feltalál. Most éppen azon dolgozik, hogy új, eregiatermelő készülékét mondjuk egy családi ház fűtési rendszerébe építse. Azt mondja egyszerre 5-6 találmányon is dolgozik: álmodozik vákuumos kútról és mágneses motorról is. Sőt, állítólag nagyon jó ötletei lennének a gyógyászat terén is, akár együttműködésben a megújult fürdővel.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. woodpyrolysis 2012. november 20. 18:36
  „Ügyes ember, még szíves figyelmébe ajánlom a megoldatlan szilvamagból az atommagot”
 • 26. Arth_ur 2012. szeptember 17. 16:05
  „@sókabin: Persze, tudom, és "az orrodat is tisztíccsa!"
  Parasztvakításból jelest kapsz, hitelességből meg elégtelent, mert ez áltudományos, ezoterikus marhaság.”
 • 25. sókabin 2012. július 21. 13:06
  „Vannak mérések, több is és a legjobb eredmény 55%-os volt de min. : 30%-os fogyasztás csökkenés garantált.
  3,5 éve használom és fejlesztem a rendszert de addig amíg az energia megmaradás törvényét tanítják az iskolákban, nem könnyű meggyőzni az embereket.
  Tesla, már nagyon régen bebizonyította,hogy csupán a Víz is lehet üzemanyag.
  Aki nem hisz benne az mennyen a benzinkútra minél többet tankolni, nekem jobb ha csak fele annyit járok oda!
  A borogató oldatommal több száz ember tudott már javulást vagy gyógyulást elérni saját magán tehát nincs miről beszélni, aki nem hiszi próbálja ki és ha nem vesz észre változást akkor maradéktalanul visszakapja az oldat árát.
  Az alágyújtóst sem tudtam volna levédetni ha káros anyagokat tartalmazna az elégetése során mivel a sütnivaló húsból is kicsöpög a zsír és mégsem káros. Egyébként nem a használt olajon sütjük a húst, azzal csak a faszenet hozzuk izzó állapotba.
  Úgy látom, hogy sokkal több a negatív hozzáállás mint a pozitív vélemény, ez is azt mutatja, hogy nagy a tudatlanság és szkepticizmus. Azoknak azt ajánlom, hogy várják meg amíg majd a kormány megengedi és javasolja,hogy mennyünk vízzel mert az sokkal olcsóbb és ne fizessünk jövedéki adót.
  A hidrogén fejlesztőre visszatérve az egyik autóm a műszaki vizsgán egyel jobb minősítésű matricát kapott mert olyan kevés lett a káros anyag kibocsátása.
  További szép napot minden hozzászólónak.”
 • 24. Arth_ur 2012. július 11. 16:05
  „Csókoltatom az újságírót. Az objektív tájékoztatás nem a hülyeségek kritikátlan átvételét jelenti.

  Fele üzemanyagot megspóroló vízbontó az autóba???
  Ha már pontos tudományos mérések nincsenek, legalább olvasná el ezt:
  http://totalcar.hu/magazin/technika/2012/01/20/sufnituning_hidrogenhajtas_higgyunk_benne/

  A Parázslat "Teljesen környezetbarát, nincs benne semmilyen vegyszer, nem keletkezik káros anyag az égése közben..."
  Ennek a baromságnak a leírására honnan veszi a bátorságot??? Egy agyonhasznált étolajban gyakran vannak rákkeltő anyagok, ha még el is égeti, netán nem is tökéletes égéssel, akkor miért hiszi, hogy hipp-hopp károsanyag-mentessé válik a füstje?

  Hogy ez a szegény jóember a sok feltalálás közben nem ér rá gondolkodni, az egy dolog, de az újságíró miért nem képes kicsit is mérlegelni?”
 • 23. öregvegyész 2012. július 11. 13:17
  „Még annyit, hogy ne csodálkozzon,ha hamar ki kell az autóját dobni.,ha mindenféle kotyvalékokkal hajtja.”
 • 22. öregvegyész 2012. július 11. 12:41
  „Nagyon tanulságos elolvasni a hozzászólásokat.Maga A riport is unikális.Borzasztó,hogy egy laikussal íratnak egy szakcikket. Egy a vizzell hajtás mindig előjön,különféle cifrázatokkal.Uborkaszetonokban.
  Először is arról hogy tüzelőanyag cella. Fabinyi Rudolf fedezte fel a Kolozsvári Egyetemen az 1880-as években. Csak erről nem szoktunk tudni. No most ezt nem viccből nevezik így mert tényleg kell bele valami tüzelő anyag, de benne nem égés ,hanem elektromos energia termelés történik. A cikkben és a hozzászólásokban pedig az áll, hogy vizet elbontunk nyilván valamilyen energiával és abból vizet csinálunk.Tehát vízből csinálunk vizet.Ebből energia büdös életben soha nem lehet pluszban. Csak azt az energiát kaphatjuk vissza amit befektettünk a bontás során,Ha nagyon
  ügyesek vagyunk akkor kicsi lesz a veszteség,de az is mindig lesz,tehát zárt ciklusban,mert az ideális körülmények nem valósulnak meg az energiamérleg biztosan negativ! Az egyik hozzászóló azt mondja, hogy mivel a folyamat elektromos,nem vonatkozik rá a termodinamika. Ez nem így van.
  Mi akkor a lehetőség?Valamiből amiben van hidrogén pl. hidrogént nyerünk, olyan energiával ami van és olcsó (??) :Ezt képtelennek tűnik menet közben csinálni.Ezért gyűjtjük és tároljuk. Ez utóbbi a gond (no meg az a motor is más melyben hidrogént égetünk) A másik hogy nagy hidrogén-tartalmú anyagot,pl metánt, OLÁH GYÖRGY :metanolt folyamatosan adagolunk be ,ebből nyerünk elektromos energiát, vagy közvetlenül elégetjük.
  Tessék utána járni!”
 • 21. geza 2012. július 11. 11:38
  „A link lemaradt a kisautóról

  http://www.vezess.hu/magazin/hidrogennel_autoztunk/29138/”
 • 20. geza 2012. július 11. 11:37
  „Ilyen létezik: úgy hívják tüzelőanyag cella. :D
  Főiskolán bemutattak egy kísérletet: napelemmel a vizet bontották, majd a H a tüzelő anyag cellán keresztül elégett (oxigénnel), meghajtotta a villanyautót, és az égéstermék víz volt...(ilyen makettot néhány 10.000 Ft-ért lehet már kapni)

  Az üzemanyagcellák két elektródából (anódból és katódból) és a köztük lévő elektrolitból állnak. A folyamat során katalizátor (általában platina) segítségével a hidrogénmolekulák protonokra és elektronokra szakadnak szét. A protonok az elektroliton haladnak keresztül, az elektronok pedig elektromos áram formájában hasznosíthatóak. A katódra érkező elektronok a katalizátor segítségével egyesülnek a protonokkal és az oxigénnel és így víz jön létre.

  Az üzemanyagcellák egyik előnye a belsőégésű motorokhoz képest az, hogy míg az üzemanyagcellák hatásfokát elméleti termodinamikus határok nem korlátozzák, addig a belsőégésű motorok hatásfokát a Carnot-ciklus által meghatározott termodinamikus határok szabják meg.”
 • 19. booo 2012. július 10. 22:50
  „A használt étolaj nem veszélyes hulladék? Ha az, akkor nem gondolnám hogy el lehetne csak úgy házilag tüzelni.
  A másik hogy a vízbontó készülékeket már vagy 10 éve gyártják a világ minden pontján és gépkocsikba be is szerelik.
  Az a házilag kikevert szer -ami borogatás- is külön érdekes lehet!”
 • 18. csafe 2012. július 10. 21:54
  „12. mostani
  Jól leírtad a dolgokat!
  Folynak kísérletek a hidrogén tárolására, mint mondod. Persze a hidrogént vízbontással, állítják elő, erőművek szabad kapacitásainak energiájával. Nagyon biztató fejlesztéseket mutattak be nemrég egy MEE bemutatón, ahol a hidrogénből közvetlen "tüzelőcellákban" állítják elő a villamos energiát, ami egy autóba is már beépíthető. Az elektromos energiával pedig a kerekeket lehet jó hatásfokkal hajtani, mint elektromos autó.
  Mint írjátok, felkészült, mérnökök tucatjai dolgoznak évekig jól felszerelt laborokban, mire egy ilyen fejlesztés a gyakorlatban is használható lesz.”
 • 17. 3évesférfi 2012. július 10. 21:51
  „Károgók.”
 • 16. goldfish 2012. július 10. 20:39
  „kontrapista: nekem is pont ez jutott az eszembe. egy haverom már évekkel ezelőtt szereltetett ilyen "vízbontót" az autójába. lehet, hogy jobban ment tőle, de a következő kocsijába már nem rakatta át a rendszert.”
 • 15. NP1 2012. július 10. 18:40
  „Egyébiránt én is "tankoltam" némi vizet tegnapelőtt a kocsiba, csak én botor módon a hűtőbe....”
 • 14. aquila0126 2012. július 10. 18:29
  „Valószínűleg a hidrogén lenne a megoldás, de azt semmiképp nem vízbontással kellene előállítani. Szegeden is vannak nagynevű kutatók akik ezen dolgoznak.”
 • 13. kontrapista 2012. július 10. 16:26
  „Az uborkaszezon valóban beköszöntött, mivel ilyenkor kerülnek elő a nagy találmányok, amelyekkel a kétes fizikatudású -médiaszakosok megetetik az olvasókat
  p.s.
  A hasonló elven működő motort 30 évvel ezelőtt " feltalálta " egy szabadkai ezermester, akit még a nagyreményű szerbiai Zastava autógyár műszaki igazgatója is meglátogatott. Az eredmény elmaradt, mivel humbukk volt az egész.Csak csodálni lehet a hasonló "feltalálókat, akik " megmagyarázzák " találmányaikat.”
 • 12. mostani 2012. július 10. 15:37
  „A víz, elégetett hidrogén, H2O. Legstabilabb oxid, amit ismerünk. A víz bontásához nagyobb energiát kell befektetni, mint ami a hidrogén elégetésével nyerhető. (A folyamatok hatásfoka 100% alatt marad, ezért kell a többlet energia.)
  Ráadásul a hidrogén nehezen tárolható. Robbanásveszélyes. A 2 centiméter vastag falú acéltartályban csak veszteséggel tárolható, nyomás alatt. Egyszerűen átszivárog az acélon. (Kísérletek folynak a hidrogén könnyebben kezelhető formára alakítására. De még nincs valódi megoldása a problémának.)

  Ebből kiindulva nem szabad nagy reményeket fűzni, a vízhajtású találmányokhoz.

  Nagyüzemi felhasználásra, például a nap- vagy szélerőművek által megtermelt energiának, átmeneti tárolására alkalmas lehet.

  Van egy másik lehetőség. A víz közvetlen felhasználásával javítani a robbanómotorok hatásfokát. De ezt sem sikerült még költséghatékonyan megvalósítani. Feltételezhető, egy zseni sem képes önállóan segítség nélkül megvalósítani.

  Ettől függetlenül sok sikert a feltalálónak. Nagy szüksége lenne Makónak egy újabb "Galamb Józsefre".”
 • 11. nickolett 2012. július 10. 15:11
  „Nehéz komolyan venni valakit, a gyógyászattól a gépjármű-motorokig mindenhez ért. Ez inkább hit kérdése. Ez az ember hisz a találmányaiban. Az én gyerekem is komolyan szokta venni a játékait. Boldog ember, aki felnőttként is megmarad gyereknek. (Mondjuk más kérdés, hogy boldog-e az a család, aki apa gyerekségei miatt elveszti a vagyonát...)”
 • 10. Carlo 2012. július 10. 14:53
  „a vízért is majd jövedéki adót kell majd fizetnünk, amint Széptekintetű Kedves Miniszterünk megtudja...
  mellesleg, a vízzelhajtás , mint üzemanyag , nem újkeletű,
  aki ezzel komolyan foglalkozott, azt mind mind eltünt ( talán Bermudán nyaralás közben)
  másrészt kedves russkyy nem feltélenül a te okosságodra van ez bízva ( vannak ugyanis nagyon jó hatásfokú vízbontók) ( fizikai tudás ide vagy oda)”
 • 9. Bendegúz007 2012. július 10. 14:08
  „Amit csinált vállalkozásokat Makón azok lehet mentek volna Szegeden,nem értem miért ment el innen egy kisebb városba ha ilyen tervei voltak,itt jobban tudná hasznosítani a tudását is.”
 • 8. Zoan 2012. július 10. 13:41
  „Ma már olyan nincs, hogy valaki "feltalál" valamit a garázsban... Ráadásul a gyújtóstól a gyógyászatig mindenhez ért... A garázsban barkácsolni lehet, de ahhoz, hogy valaki "feltaláljon" valamit azért megfelelő tanulmányi háttér, intézet és pénz kell. Ráadásul egy-egy komolyabb tudományos eredmény, fejlesztés, lépés mögött több csoport áll, ezek együttes munkája szükséges a megfelelő eredmény eléréséhez. Én nem akarom lebecsülni az urat, de ne állítsuk már róla, hogy "feltaláló"... (A vízbontást nem kellett volna emlegetni, aki tanult fizikát, az tudja miről van szó, ezzel csak még hiteltelenebbé válik a cikk.)”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgármester - 6 órában

A törvény által minimálisan előírt fizetést szavazta meg a pitvarosi képviselő-testület csütörtökön Radó Tibornak. Tovább olvasom