Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Vízmizéria Igáson - csődeljárással, zacskós vízzel

Makó - Egy hónapja nincs vezetékes víz Igáson. A sertéstelep, amelyen keresztül a vezetékes vizet kapták csődbe ment. A 12 család felének van fúrt kútja a kertben. A többiek most hozzájuk járnak, vagy a szomszéd faluba. A katonaság fejenként 2 liter zacskós ivóvizet rak le hetente egyszer Igáson. A Makói Önkormányzat - bár nem kötelező feladata - keresi a mielőbbi megoldást a problémára.
- Hiába nyitottuk meg a csapot, nem folyt belőle semmi - panaszolta a delmagyar.hu-nak az igási Antal István kedden délelőtt. Ez egy hónapja történt, azóta nincs vezetékes vize a közigazgatásilag Makóhoz tartozó Igáson élőknek. Azért nem maradtak teljesen víz nélkül: 12 család él itt, hatnak van fúrt kútja a kertben. Ők biztonsággal használják ezt most is, úgy, mint régen.

- Nálunk van víz. A fúrt kútból iszunk, azzal főzünk és mosunk - mesélte ottjártunkkor az egyik hölgy. Azt mondta, szívesen segít azoknak, akiknek egyáltalán nincs vizük. Tőlük bármikor, bárki vihet. Van, aki mégis a közeli faluba, Földeákra jár át kannával és a köztéri kútból tölti teli.

Egy hónapja nincs víz Igáson.
Videó: Makói VTV.

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

 
Az igásiaknak a közeli sertéstelepen működő vízszivattyú biztosította a vezetékes vizet. Úgy tudjuk, ezért, fejenként, havonta maximum félezer forintot fizettek. A befolyt pénzt a szivattyú karbantartására fordították. Tudomásunk szerint a telepen tavaly vásároltak víztisztító berendezést a szivattyú mellé, de az elromlott, azóta sem javították meg. Viszont hiába lenne jó, akkor sem tudna működni, mert az üzemeltetéséhez áram kell. Az pedig épen nincs a telepen, mert a közműszolgáltató tartozás miatt elzárta. Ezért nincs most víz Igáson.

Nem a mostani az első eset, hogy víz nélkül maradtak Igáson, néhány éve is történt már hasonló. A sertéstelep többször cserélt tulajt. Gazdaságosan, az egykori téeszes idők óta senki sem tudta működtetni. Úgy tudjuk, jelenleg külföldi tulajdonosa van és éppen csődeljárás folyik a telepen. Suttognak mindenfélét az épület környékén. Szólnak pletykák eladásról, vételről, kommandós rajtaütésről, becsődölt banki érdekeltségről, pénzmozgatásról, bújkálásról. Ez mind csak szóbeszéd. Egy bizonyos: az igásiak vízmizériája régi seb, amit több kéz elvakargatott már.

Az igási házak egyébként régen a telephez tartozó szolgálati lakások voltak. A várostól igencsak távol eső tanyavilág ezen szegletében így valósult meg a közművesítés. Ami akkor áldás volt, most átok lett. Amiért jó volt a telephez tartozni, most éppen azért rossz. A családok és a telep sorsa összefonódott.

2009-ben a makói önkormányzat megállapodást kötött az akkori üzemeltetővel a vezetékes vízszolgáltatás biztosítása okán. A lakók akkor vállalták, hogy vízórát szereltetnek be. Bár a törvényi szabályozás szerint az önkormányzatoknak csak akkor kötelessége gondoskodni az ivóvízellátásról, ha az adott helyen élők száma eléri az ötvenet, a makói önkormányzat nem hagyja magára az igásiakat. A katonaság segítségével zacskós ivóvíz érkezik hozzájuk hetente egyszer. Fejenként két liter jár belőle naponta. Keresik a megoldást a helyzetre, tárgyalnak a szolgáltatóval és úgy tűnik, hogy előbb-utóbb talán a jelenleg külföldön tartózkodó tulajdonost is sikerülhet elérniük.

Kedden este sajtóközleményt adott ki Makó város önkormányzata az üggyel kapcsolatban ezt változtatás nélkül közöljük:

Három hete szerzett Makó önkormányzata tudomást arról, hogy ismét gondok vannak Igáson a vezetékes vízellátással. A város külterületén lévő igási sertéstelep körül 10 család él. A 30 lakost évtizedek óta látja el ez a telep saját kútjából vízzel. A cég jelenlegi francia tulajdonosával a szolgáltatás biztosításáról 2009-ben kötöttünk megállapodást, 2011-ben a kút felújítása is megtörtént.

A vállalkozás azóta csődbe ment. Április elején az áramszolgáltató kikapcsolta a telepen az áramot, így a 10 család számára a vízellátás megszűnt. Megértjük és átérezzük azt a komoly problémát, hogy a vezetékes víz nélkül most családok nem tudnak fürödni, mosni, mosogatni. Ezért megpróbáljuk elérni, hogy a megszokott korábbi szolgáltatás visszaálljon.

A probléma megjelenése óta, átmeneti megoldásként az önkormányzat az ott élőknek zacskós ivóvizet oszt ki. Az ügy megoldása érdekében felvettük a kapcsolatot a Makó-Térségi Víziközmű Kft.-vel is. A vízügyi törvény értelmében az önkormányzatnak ott kell vezetékes ivóvíz szolgáltatást biztosítania, ahol 50 főnél többen laknak. Makó a víziközmű kft-n keresztül tesz e kötelezettségének eleget. Az igási 30 fővel együtt a város külterületén közel kétszáz ember él tanyaközpontokban, ők eddig is, ezután is sajnos maguknak biztosították, biztosítják a vizet. A sertéstelep környékén élőknek az ivóvízen kívüli vízellátásról szintén maguknak kell gondoskodniuk addig, míg ez az ügy nem rendeződik.

Többszöri próbálkozás után a napokban sikerült először felvenni a kapcsolatot a sertéstelep külföldi tulajdonosával. Személyes egyeztetési lehetőséget kaptunk tőle a jövő hét második felére.

A város célja, hogy a tulajdonos közreműködésével visszaállítsuk a korábbi vízszolgáltatást az érintett 10 családnak.

A tárgyalás lefolytatása után tudunk újabb információval szolgálni az ott élők és a nyilvánosság számára.

Makó Város Önkormányzata

Olvasóink írták

  • 2. ráérő 2013. május 01. 09:20
    „.."Minden évben az óta is megrendezik Igáson az áldozócsütörtöki búcsút, mely húsvét után a 40. napra esik. Ott lehet enni a híres kemencében sült csülökből, mely a Koccintó specialitása.."
    Akkor most lesz vagy nem búcsú?!”
  • 1. ráérő 2013. május 01. 09:01
    „Az igási bucsú ennek ellenére meg lesz tartva???
    Tavaly sem a viz miatt maradt el!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszavitték a rendőrök az ellopott benzint

Dongó Mihályné kecskéstelepi olvasónk köszönetét fejezte ki a makói és kiszombori rendőröknek. Tovább olvasom