Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Volt egyszer egy parkszínpad

Miközben mindenki örül Makón, hogy megújul a Petőfi park, sokan sajnálják, hogy egyúttal lebontják az itteni szabadtéri színpadot. A nosztalgiázók között talán az egykori üzemeltető, Sipos Jenő a legszomorúbb: tízesztendőnyi emlékei fűződnek hozzá.
Sipos Jenő szomorúan figyeli, ahogy az egykor szívéhez nőtt parkszínpad eltűnik Fotó: Gyenes Kálmán
Mint már megírtuk, harminchét és fél milliós beruházással, döntően pályázati támogatásból megkezdődött a Petőfi park felújítása Makón. Az egykor pompás zöldterületre rá is fér a megújulás: növényzete elhanyagolt, a padok nagy része tönkrement, a játszótér ugyancsak elszomorító képet nyújt, és ugyanez volt jellemző az elmúlt napokig az itteni szabadtéri színpadra is. Ez utóbbit azonban nem felújítják, hanem lebontják – szánkódomb lesz a helyén. Miközben a Petőfi park megszépülésének mindenki örül Makón, a parkszínpad eltűnését sokan sajnálják. A legszomorúbb minden bizonnyal Sipos Jenő, aki vállalkozóként több mint egy évtizeden át üzemeltette.

A szabadtéri színpadot a hatvanas években építették, döntően társadalmi munkában. Nézőtere nyolcszázötven személyes volt, színpada pedig majdnem száz négyzetméteres. Épült hozzá egy mozigépház és egy négy és fél méter magas vetítőfal is – mondja róla Sipos Jenő. A vállalkozóhoz 1992-ben került, aki bő tíz éven keresztül működtette Árkádia Parkszínpad néven. Mint meséli, amikor átvette, felújították a nézőterét és attól kezdve minden évben csinosítottak, alakítottak rajta valamit, bár közben állandó harcot kellett vívniuk a vandálokkal. Ami tény: bár még akkori állapotában is sokmilliós értéket képviselt, az utolsó néhány gazdátlan év alatt állapota nagyon leromlott. Sipos Jenő ugyanakkor megjegyzi: voltak tervek a felújításra, sőt a nézőtér és a színpad lefedésére is.

A jelenleg az Árkádia rádiót üzemeltető vállalkozó azt mondja, a színpad működtetése önmagában sosem lett volna nyereséges – van egy mozgatható nagyszínpada, ennek bérbe adásával, illetve szerte az országban programok szervezésével együtt sikerült rentábilisan üzemeltetni. Tartottak a Petőfi parkban rockkoncerteket, néptáncfesztiválokat, színházi bemutatókat, itt lépett fel először jó néhány helyi zenekar, vagy például a Csanád Néptáncegyüttes és a Páger Antal Stúdió. A gimnázium évzáróit is gyakran itt tartották. A fénykorban kéthetente voltak itt rendezvények – sőt a nyári mozielőadásokkal együtt egy időben hetente. Sipos Jenőt a legtöbben azért hívták fel, amikor kiderült, hogy a színpadot elbontják, hogy elmondják neki: sajnálják az egykori felejthetetlen estéket.

A legjobban azonban talán az ő szíve fáj. Mint mondja, összegyűjtötte az egykori plakátokat, újságcikkeket, s ha lesz hozzá lelkiereje, az itt készült hang- és videofelvételeket is rendszerezni fogja egyszer. Bár hangsúlyozza, nem szeretne az illetékesek, szakemberek helyett véleményt mondani, személy szerint úgy érzi, a parkszínpad a maga hangulatával, az árnyas fákkal, a vendéglő közelségével Makó páratlan adottságú kulturális színfoltja, szórakozóhelye lehetett volna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Luigi új lemeze tavasszal

A fiatal makói énekes, Luigi nem akarta, hogy új albuma elvesszen a karácsonyi lemezdömpingben,… Tovább olvasom