Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Vonalkódot olvasnak a makói könyvtárban

A makói József Attila könyvtárból mostantól számítógépes rendszer alapján adják ki a köteteket a kölcsönzőknek. Ezzel jól járnak az ott dolgozók és az olvasók is: csökken a várakozási idő, a nyilvántartás pedig áttekinthetőbb lesz.
A makói könyvtáros a kölcsönzéskor már csupán vonalkódot olvas le. Fotó: Schmidt Andrea
Átláthatóbb, gyorsabb lett a kölcsönzés – foglalta össze az új, elektronikus rendszer előnyeit lapunknak a makói könyvtár igazgatója, Mátó Erzsébet. Mint megtudtuk, öt éve kezdték a könyvek és más dokumentumok adatbázisának összeállítását, majd az olvasók adatait rögzítették. Ez a munka a felnőttkönyvtárban idén tavasszal fejeződött be, most a gyermekrészlegben folytatódik. Az új rendszer első kézzelfogható jeleként a könyvtári tagok most kapják meg vonalkóddal ellátott olvasójegyeiket. A program megvalósítása összesen közel kétmilliós beruházást igényelt – többek között új számítógépeket kellett vásárolni, illetve szükség volt egy speciális szoftverre is.

A rövid átmeneti időt követően immár kizárólag elektronikus úton zajló kölcsönzés nemcsak a könyvtárosok munkáját könnyíti meg – jól járnak az olvasók is, hiszen egyetlen gombnyomással megállapítható, hogy az esetleg hiába keresett, másnál lévő könyv mikor kerül vissza, sőt akár előjegyzést is vehetnek fel rá. A kölcsönzési idő ráadásként négyről öt hétre nőtt, a kikölcsönözhető kötetek száma pedig hétre.

Az új rendszer persze nagyobb fegyelemre is szoktatja a könyvbarátokat, hiszen a számítógép a határidő után visszahozott dokumentumok után napi késedelmi díjat számol fel. A könyvtárosok reményei szerint – és az első tapasztalatok ezt igazolni látszanak – mindez együtt megbízhatóbb nyilvántartást eredményez, a kölcsönzőpultnál pedig kisebb lesz a várakozási idő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szárazra került a zombori bicikliút

A múlt héten végre szárazra került a Kiszombort Makóval összekötő kerékpárútnak a Maros-töltés… Tovább olvasom