Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Wiesenthal-díj Urbancsok Zsoltnak

Makó - Wiesenthal- díjat kapott Urbancsok Zsolt, a makói levéltár főlevéltárosa.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

A náci bűnösök 1945 utáni felkutatásáról ismert Simon Wiesenthalról elnevezett elismerést rajta kívül Magóné Tóth Gyöngyi, a Kalocsai Szent István Gimnázium igazgatóhelyettese és Horák Magda szerkesztő vehette át tegnap Budapesten a magyarországi holokauszt emlékének megőrzésért végzett tevékenységéért. A Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban tartott ünnepségen Frisch György, az emlékközpont kuratóriumának tagja Urbancsok Zsolt munkásságát méltatva arról beszélt, hogy a díjazott korábban tanárként kezdett foglalkozni a makói zsidóság 1938–1945 közötti történetével.

Tanulmányokat publikált, interjúkat készített túlélő zsidókkal és zsidókat mentő emberekkel. Elmondta, Urbancsok Zsolt a 13–18 éves korosztály számára helytörténeti segédkönyvet állított össze A holokauszt gyermekei címmel. A kötet 2010-ben jelent meg, és minden makói iskola ingyen kapott belőle. Jelenleg nyolc általános és középiskolában használják segédanyagként. Urbancsok Zsolt hozta létre 2010-ben a Dr. Kecskeméti Ármin Egyesületet, amelynek célja a makói zsidó örökség megőrzése. Az egyesület idén állított emléket az 1965-ben lerombolt zsinagógának.

Urbancsok Zsoltnak (jobbról) Frisch György, a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete elnöke, a Holocaust Közalapítvány kuratóriumának tagja adta át az elismerést. Fotó: MTI/Soós Lajos
Urbancsok Zsoltnak (jobbról) Frisch György, a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete elnöke, a Holocaust Közalapítvány kuratóriumának tagja adta át az elismerést. Fotó: MTI/Soós Lajos

A Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány 2008 óta ítéli oda a Wiesenthal-díjat a magyarországi holokauszt emlékének megőrzéséért végzett önkéntes, civil tevékenységért.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy értékű körözött kamiot fogtakn Nagylakon

A román hatóságok körözték a tehergépkocsit - az Ivecót természetesen lefoglalták. Tovább olvasom