Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Záportározó - újratöltve

Makó - A 370 millióba kerülő makói záportározó építési költségének felét a régészeti munka viszi el. Az uniós támogatást megnyerte a város, a Belügyminisztérium alapjától is támogatást kér.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

A városi képviselő-testület évtizedek óta jelentkező problémát próbál megoldani azzal, hogy a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék tárolására alkalmas mesterséges tavat építtet. Erre még nagyobb a szükség azután, hogy egyre több belvízelvezető kapott szilárd burkolatot, ezeken még nagyobb sebességgel halad végig a csapadék. Az önkormányzat szakértővel vizsgáltatta meg a jángori, a rákosi és a nagyéri csatornát, és az derült ki, hogy az utóbbinál lenne a legjobb helyen a tározó, mert a városra lehulló csapadék kétharmadát ez az árok vezeti le. 2011 októberében eldöntötték, hogy a 2,23 hektáros záportározó a Maroslelei és az Ószegedi út közötti területen, 370 millió forintból épül meg, ennek 90 százalékát pályázati forrásból szerzi be Makó. Az Európai Unió pénzének nagy részét egyébként a hazai kulturális örökség megmentésére fogják költeni ez esetben is: a beruházás költségének fele ugyanis a régészeti feltárásra megy el.

A tervek elkészítésével megbízott Ár-Tér-Herbahód Kft. ügyvezetője, Fejes Péter lapunknak azt mondta, őket is nagyon meglepte, amikor kiderült, hogy a város által kiválasztott terület régészeti szempontból érintett. Erről a múzeum már hatósági állásfoglalást állított ki.

A beruházásra közben megnyerte az uniós támogatást Makó, ám az önerő előteremtése is feladja a leckét. A képviselő-testület a közelmúltban úgy döntött, önerő-támogatást igényel a beruházásra a Belügyminisztérium alapjából. A pályázati önerő – 11,5 millió forint – 60 százalékát szeretné megkapni a város. Októberben derül ki, hogy támogatják-e a kérelmet.

Olvasóink írták

  • 1. vip007 2013. augusztus 23. 15:33
    „Úgy kéne megterveztetni, hogy ha nincs benne tárolni való, lehessen benne focimeccset tartani. Így egyből jönne a milliárdos támogatás. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy éve kavarnak a nagyik

Ebédet főznek, savanyúságot és lekvárt készítenek, sütnek és kakast kopasztanak. Tovább olvasom