Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Zászlócskák az elveszített gyerekekért

Makó - Zászlócskát készített 2 évesen elveszített kisfia emlékére a makói festőnő, Timár Edit a Nagymáté Hanna Alapítvány felhívására, amely mára kegyeleti napot hirdetett az elhunyt gyerekek tiszteletére.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

– Mivel sérülten született, és egész kis életét fájdalmak kísérték, a zászló letisztult, komoly hangulatú, nem egy szokásos gyermekéletet tükröz – mutatja be a makói festő, Timár Edit azt a kis emlékzászlócskát, amelyet 2 évesen, 2002-ben elvesztett kisfiára, Kovács Krisztián Márkra emlékezve készített a napokban a Nagymáté Hanna Alapítvány felhívására. A művésznő – érezni, ahogy mesél róla – máig nem tudta feldolgozni a tragédiát. Kisfiáról már a születése után megmondták, hogy nem fogja megélni a harmadik évét. Járni, felülni nem volt képes, de ugyanúgy örült a simogatásnak és a mosolynak, mint minden más baba – emlékezik. Azt mondja, ami történt, kitörölhetetlen nyomot hagyott az életében. A zászlóra ráhímezte kisfia keresztnevét, valamint születésének és halálának dátumát, s többek között egy apró borostyánt is, amely az örök élet szimbóluma.

A Makón életre hívott, de most Budapesten működő alapítvány külföldi mintát követve idén először mára kegyeleti napot hirdettek az elveszített gyerekek tiszteletére, és azt kérte az érintett szülőktől, készítsenek hasonló zászlócskákat. Az alapítvány vezetője Farkas Éva, akinek a kálváriájáról annak idején sokat írtunk, története az egész országban megdöbbenést keltett. Kislányát, Nagymáté Hannát négy nap alatt veszítették el, miután egy hétköznapi vírusfertőzés miatt egy este hányni kezdett. Attól tartva, hogy kiszáradhat, a makói kórházba vitték, ahol infúziót próbáltak neki adni; ez nem sikerült, így preparálták a vénáját – ez fertőződött el, és Hanna vérmérgezés miatt halt meg 2004-ben, alig másfél évesen.

Tímár Edit az általa hímzett zászlócskával. A szerző felvétele
Tímár Edit az általa hímzett zászlócskával.
A szerző felvétele

Farkas Éva később úgy gondolta, Hanna halála úgy nyerhet értelmet, ha a jó szándékú, tisztességes orvosok segítséget kapnak ahhoz, hogy ne forduljon elő még egyszer ilyesmi, az érintett szülők pedig ahhoz, hogy túl tudják élni lelkileg a traumát. Az ennek jegyében megálmodott Nagymáté Hanna Alapítvány – mint annak idején megírtuk – korábban családi rendezvényközpontot tartott fenn Makón, és jótékonysági rendezvényt szervezett a városi gyermekorvosi ügyelet javára. Farkas Éva azt mondja, a kegyeleti nappal az a céljuk, hogy felhívják a figyelmet az érintett szülők problémáira, egyúttal segítsenek nekik a gyógyulásban. Volt olyan édesanya, aki a zászló készítéséről elmondta: a tragédia előtt sokat és szívesen hímzett, de azóta nem – most viszont rájött, hogy szüksége van rá. A zászlók fotóit az alapítvány honlapján fogják közzétenni, jövőre pedig összejövetelt is tartanak.

Farkas Éva önmagáról úgy fogalmazott: ami történt, örökre sebhely marad, de jól van, és azóta született két gyerekük – mindketten egészségesek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tóth Jonathan: A szívem egy része Makóé

A Hagymatikum előtti Zenepavilonban a musical és az operett világába kalauzolta el a közönséget vasárnap este Tóth Jonathan és Szemerédi Bernadett. Tovább olvasom