Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Zöldgomb-avató a JAG-ban

Makó – Pénteken este ismét benépesült a makói Erdei János Városi Sportcsarnok, ezúttal a József Attila Gimnázium köszöntötte bállal a végzőseit. Akikre nem szalagot, hanem a hagyományok szellemében zöld gombot tűztek.
Február 17-től a makói József Attila Gimnázium 115 idei végzőse is a zöld gombosok népes táborát erősíti. Az iskola tanulóinak szalag helyett zöld gombot tűznek a 11. évfolyamosok a ruhájukra, ezzel jelképezve azt, hogy hamarosan érettségi vizsgákat tesznek.

Zöldgomb-tűző bál a makói JAG-ban. Fotó: Karajkó Gábor (galéria)

A 600 fős bálon négy osztályt avattak, a diákok színes műsorszámokkal készültek. Széll Márk 12/B-s diák egy Cher-dallal aratott hatalmas sikert, de Sós Kinga (12/D) sem adta alább énekprodukcióival. Az osztályok bécsi-, illetve angolkeringőt táncoltak, mindegyik koreográfiát Szilágyi Réka, az iskola táncpedagógusa tanította be. A szokásos menyasszonyi ruha helyett a 12/D osztály lányai estélyi ruhát öltöttek magukra, ami egyedivé, és még színesebbé tette a műsort. A keringők mellett más táncokat is láthatott a közönség az este: a 11-esek rockyt, míg a 12. évfolyam lánytagjaiból összeállt csapat egy hip-hop produkciót mutatott be.

Zöldgomb-tűző bál a makói JAG-ban. Fotó: Karajkó Gábor (galéria)

Nyuzó Béla, a 12/D osztályfőnöke 34 diáktól búcsúzik idén, akik angol-humán fakultációsok, és közülük többen már kettő előrehozott érettségi vizsgát is sikeresen letettek. Osztálya többféle irányba készül az érettségi után, valaki a jogász, van, aki a divattervező pályát választja, de akadnak olyanok is, akik inkább szakmát tanulnak.

Kétszer kapnak gombot

A városban egyedülálló módon, de az egész országban ritkaságnak számító zöld gombot avatnak a makói gimnáziumban, aminek aztán párja is lesz. Rója István, igazgató elmondta, a gombavató eredetét pontosan nem tudják, de egy biztos, már a második világháború után is ezt tűzték a végzősökre. Mint mondja, az iskola régi diákjai is – akik közül többen a tanári kar tagjai – büszkén őrzik a gombjukat. A zöld szín az éretlenséget szimbolizálja, míg az érettségit követően kapott sárga gomb jelképezi az érettséget.

– Nehéz egy-egy pillanatot kiemelni, hiszen rengeteg közös élményünk van. Minden évben voltunk kirándulni, de a Maros-parti bográcsozásokat sem fogom elfeledni. Táncoltam a keringőben, amelyre biztosan nagy örömmel fogok visszagondolni – mondta büszkén az osztályfőnök. Útravalóul személyesen megélt tapasztalatait közvetíti diákjai felé, önállóságra, talpraesettségre buzdítja őket.

Az új felsőoktatási törvénytervezet kapcsán Rója István, igazgató úgy véli, aki keményen tanul, az bejut az ország valamely egyetemére, főiskolájára.

– Idén legtöbben a kommunikáció, a turizmus-vendéglátás, valamint a bankügyi szakokra jelentkeznek a gimnáziumunkból, és visszaszorul a mérnöki, orvosi, pedagógus szakok iránti érdeklődés. Azt tanácsolom, a diákok jól fontolják meg döntéseiket, érdemesebb több iskolát megnézni, és a számukra legideálisabbat választani – mondta az igazgató.
A 12/A-s Rácz Vivien ötödikes kora óta tanul a JAG falai között, ugyanis nyolc évfolyamos osztályba jár. Vivien szerint ez idő alatt sokkal jobban összekovácsolódott az osztályközösség, több élménnyel gazdagodtak. Megható volt neki a gombtűzés, hiszen gyerekekként jöttek ide, most pedig fiatal felnőttekként távoznak.

Zöldgomb-tűző bál a makói JAG-ban. Fotó: Karajkó Gábor (galéria)

Gyorsan telt a közel négy év a 12/C-be járó Somodi Gergő szerint. – Mint minden osztályban, úgy nálunk is voltak kisebb-nagyobb hullámvölgyek, de ezek is meghatározták gimis éveinket – jegyezte meg Gergő, aki a rendőrtiszti főiskolára adja be a jelentkezését, később ezen a pályán szeretne dolgozni.

A hagyományokhoz híven bálkirályt és bálkirálynőt is választottak, Kádár Józsefet (12/A) és Paulik Ildikót (12/D) koronázták uralkodóvá. A hajnalig tartó buli fergeteges hangulatáról Csikota József és zenekara gondoskodott.

Olvasóink írták

 • 2. carandi 2012. február 19. 10:46
  „Nem csodálom a rajongásod ,jó ízlésed van, gratulákok a szüleinek is!”
 • 1. Mignon 2012. február 19. 09:29
  „A fotogaleria 12-ik kepen, balrol a harmadik szemely :
  A VILAG LEGSZEBB HÖLGYE...!
  Egy valosagos angyal...!

  (pedig nem szoktam kiabalni)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pitvarosi választás: május 13

Május 13-ára, vasárnapra tűzte ki az időközi polgármester-választás időpontját Pitvaros község helyi választási bizottsága. Tovább olvasom