Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Zöldség, gyümölcs - 1000 forintból

Makó - Ezer forinttal a zsebünkben mentünk vásárolni zöldséget, gyümölcsöt tegnap a makói piacra, egy belvárosi zöldségeshez és egy nagyáruházba.
Az első kettőnél egy-egy kiló újkrumplit, vöröshagymát, almát és paradicsomot vettünk, s a maradék pénzből még fél-fél kiló eperre is futotta. A piacon ráadásként egy csokor petrezselyemzöldet is kaptunk. A multinál nemhogy eperre nem maradt az ezresből, de paradicsom is csak 67 dekányi került a kosarunkba.

Arra voltunk kíváncsiak, vajon Makón 1000 forintból mennyi zöldséget és gyümölcsöt tudunk vásárolni a piacon, egy belvárosi zöldségesnél és egy nagyáruházban.

Körbesétáltunk a piacon, s felmértük a kínálatot és az árakat. A termelők és a viszonteladók portékái nem csupán árban, de minőségben is eltértek. Egy idős asszony két nagy kosárból árulta az újkrumplit. Nem volt olyan szép, mint a viszonteladónál, s 20 forinttal többet is kért érte, mégis a nénitől vettünk egy kilót 140-ért.

A vöröshagymát több helyen is 160-ért kínálták, ebből is vettünk egy kilót. Az alma ára 150 és 298 forint között mozgott, a 170 forintosból került egy kiló a kosarunkba. Paradicsomból egy kilót pedig a 280 forintosból választottunk. Az ezresből maradt még 250 forint, az apró szemű eperből, amelynek kilója 500 forint, vettünk félkilónyit. Ráadásként még egy csokor petrezselyemzöldet is kaptunk, valamint az epret mérő fiatalasszony néhány szemet pluszba rátett a gyümölcsünkre.

A piac árai nagyjából megegyeznek a belvárosi zöldségesével, de a kofáknál alkudni is lehet. Fotó: Dobó Dolli
A piac árai nagyjából megegyeznek a belvárosi zöldségesével,
de a kofáknál alkudni is lehet. Fotó: Dobó Dolli

Az egyik belvárosi zöldségeshez is betértünk. Itt is 140-re tartották az újkrumplit – vettünk is egy kilót. A vöröshagyma ára is megegyezett a piaci árral, ebből is vettünk egy kilót. Almát itt 260 forintért láttunk, zacskóba is szedtünk belőle egykilónyit. A paradicsom viszont negyven forinttal olcsóbb volt, mint a piacon. Eddig összesen 800 forintnál jártunk, a fennmaradó kétszázért itt is epret kértünk. A zöldségesnél a piros gyümölcsből – a másodosztályú kilónkénti ára 398 forint volt – fél kilót mértek ki nekünk a digitális mérlegen.

Utolsóként az egyik makói multihoz is elmentünk. Itt az újkrumpli kilója 189, a vöröshagymáé 179, az almáé pedig 299 forint volt. Mivel mindháromból tettünk a bevásárlókocsinkba egy-egy kilót, csak 333 forintunk maradt. Így a negyedik kilós tételt, vagyis a paradicsomot már nem tudtuk megvenni. A kilónkénti 499 forintos paradicsomból 67 dekára futotta. Így eperről csak álmodhattunk a multinál.

Alkudni és beszélgetni jó

A piac nem csupán azért jó zöldség- és gyümölcsbeszerző hely, mert friss és többnyire hazai portékát kínál, de itt alkudni, valamint beszélgetni is lehet. Azon túl, hogy a vásárlónak sikerül néhány forinttal kevesebbért beszereznie az áhított terméket, még egy jót társaloghat is a kofával. Ilyenkor hamar szóba kerül a család, a politika is, egyszóval a krumpli és a hagyma mellett a hírek is gazdát cserélnek.

Olvasóink írták

  • 1. tusorkriszta 2009. június 02. 18:37
    „Részemről, ha csak tehetem, magyar termelőtől vásárolok! Egyrészt, mert a magyar gazdaságnak sem mindegy, de ami a legfontosabb, hogy a magyar termelők által megtermelt zöldség - gyümölcs, amit a piacra frissen visz, sokkal ízletesebb, mint az esetleg napokig tartó szálíítás-raktározás után multipolcokra kerülő termékek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régi szeméttelepek Makó környékén

Makó - Ahány ház, annyi szokás a Makó környéki településeken a lakossági szemétszállítás és -kezelés, valamint -szolgáltatás ügyében. Tovább olvasom