Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Zsinagóga kövekből és üvegből

Makó - Csütörtök délután átadták a makói Csanád vezér téren azt az emlékjelet, amely az itt egykor állt neológ zsinagógának és a valamikori helyi zsidó közösségnek állít emléket.
A makói zsidóság hagyományait ápoló, egy nagy tiszteletnek örvendő rabbi nevét viselő Dr. Kecskeméti Ármin Egyesület tavaly kezdeményezte, hogy idén, a neológ zsinagóga átadásának 100. és a holokauszt 70. évfordulóján állítsanak emlékjelet a lerombolt templomnak és a valaha volt izraelita közösségnek. A terv megvalósításához az egyesület 10 millió forintos központi pályázati támogatást kapott, de segített a város is egymillióval – a 13 milliós beruházáshoz szükséges további pénzt civil adományozók biztosították.

Zsinagóga kövekből és üvegből. A szerző felvétele
Zsinagóga kövekből és üvegből. A szerző felvétele

Az emlékmű a neves makói grafikusművész, Karsai Ildikó elképzelése alapján, Bánvölgyi László szobrász-restaurátorművész és Bodó Jenő keramikusmester közreműködésével készült el. Az egykori zsinagóga alakja egy 2,3-szor 2 méteres, 60 centi széles fekvő hasáb formájú, grafitszürke üvegtestben született újjá, méghozzá a Csanád vezér téren, annak a helynek a közelében, ahol állt. Az épület homlokzati képét fehérrel, homokfúvásos technológiával vitték fel két üvegréteg közé, az üvegtest belsejébe pedig márvány kavicsokat helyeztek.

A csütörtök délutáni avatáson Lázár János országgyűlési képviselő, miniszter arról beszélt, hogy az emlékmű arra hívja fel a figyelmet, a magyar vészkorszak testvérgyilkosság is volt, hiszen magyarok ellen követték el, és magyarok is részt vettek benne, és ezt mindannyiunknak tudni és érteni kell. A makói polgármester, Buzás Péter felidézte a magyarok és zsidók együttélésének pozitív hagyományait, és a múlt üzenetét akként fogalmazta meg: össze kell fognunk azért, hogy ne ismétlődhessen meg a háború, a kirekesztés, az üldöztetés korszaka.

Az egykor a Csanád vezér téren állt neológ zsinagógának és a valamikori helyi zsidó közösségnek állít emléket. A szerző felvétele
Az emlékjel az egykor a Csanád vezér téren állt neológ zsinagógának és a valamikori helyi zsidó közösségnek állít emléket. A szerző felvétele

Markovics Zsolt főrabbi a Szentírás egy olyan mondatára utalva, ami a neológ zsinagóga avatásakor is elhangzott, azt kérte: építsünk új házat – olyat, amelyben nem a származásunk számít, amelyben a tetteink határoznak meg minket, és nem az, hogy ki honnét jött. Az emlékjelet Lázár János Urbancsok Zsolttal, a Dr. Kecskeméti Ármin Egyesület elnökével leplezte le.

Csütörtökön megnyílt egy kiállítás is a József Attila Múzeumban, amely a makói zsidóság történetét mutatja be – a közszemlére tett tárgyak között a neológ zsinagóga épületének néhány megmaradt darabja is látható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buzás csapata programot hirdetett

Makó megújul – Program a makói családokért mottóval csütörtökön bemutatta helyhatósági… Tovább olvasom