Délmagyar logó

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 20°C | 29°C Még több cikk.

Dr. Mikulán Rita: Járványszerűen terjed a kövérség

Szeged - Mozduljunk! fogyókúra- és életmódklubunk szaktanácsadója, dr. Mikulán Rita három hónapos programunk sikerét a diéta következetes betartásában és a személyes motiváció meglétében látja.
A magyar lakosság kétharmada elhízott vagy túlsúlyos, tovább rontja a helyzetet, hogy már a gyerekek negyven-negyvenöt százaléka is e problémától szenved. Hazánkban minden második ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg. Ennek a betegségcsoportnak az egyik rizikófaktora a kövérség. Dr. Mikulán Rita, Mozduljunk! fogyókúra- és életmódklubunk szaktanácsadója, a Testnevelési és Sporttudományi Intézet adjunktusa, az Országos Sportegészségügyi Intézet megyei rendelőjének vezetője szerint csak mozgással nagyon nehéz lenne lefogyni.

– Életmódklubunk tagjai között is úgy tapasztalom, hogy megfelelő motivációval és a diéta szigorú betartása mellett lehet eredményt elérni – fogalmaz a szakember. Hozzáteszi: egy életmód-változtatás első három hónapja alatt a fogyás szempontjából a mozgásnál a diétának jóval nagyobb a szerepe. – Ugyanis csak bizonyos súlyleadás után és megfelelő edzettségi szint elérését követően terhelhető jobban fizikailag a fogyni vágyó. Majd egyre markánsabban veheti át a diéta szerepét a rendszeres mozgás – érvel szaktanácsadónk. Tíz-tizenkét kiló fogyása után egyre fittebbé válik az illető, a diéta szerepe csökken: nem az energia bevitelét csökkentik, hanem az energialeadást növelik.

Dr. Mikulán Rita: Egy kövér ember komoly életmód-változtatás nélkül nehezen fogy le tartósan. Fotó: Schmidt Andrea
Dr. Mikulán Rita: Egy kövér ember komoly életmód-változtatás
nélkül nehezen fogy le tartósan. Fotó: Schmidt Andrea

Azt javasolja, hogy az életmód-változtatásra elszántak mindennapjait a későbbiekben soha ne a drákói szigorú diéta, hanem az örömet adó, felszabadító mozgás töltse ki. – Az életmódklubunk helyszínéül szolgáló szegedi Squash Club Szabadidőközpont remek példa erre, igen magas színvonalon folyik a munka, kiváló szakemberek irányítása mellett dolgozhatnak a klubtagok – hangsúlyozza Mikulán Rita.

Miért szenvednek ennyien a túlsúlytól? – kérdeztük a szakembert, aki világjelenségnek nevezte a problémát, ugyanis nőtt az életszínvonal, a zsírban gazdag táplálékok elérhetőbbé váltak, és a régi korok életformájához képest a mai ember jóval kevesebb fizikai munka, testmozgás árán jut hozzá a napi betevőhöz. – XX–XXI. századi civilizációs problémáról beszélünk, szinte járványszerűen terjed a kövérség világszerte. Az elhízással foglalkozó tudomány már a méhen belüli élet felé fordult, az optimális súlyú újszülötteknek kevesebb az esélyük a későbbi elhízásra – mondta szaktanácsadónk, aki szerint egy kövér ember komoly életmód-változtatás nélkül nehezen fogy le tartósan.

Ugyanis többnyire negyven év fölött lassul az anyagcsere, ugyanannyi táplálékbevitel ellenére is nő a testsúly. Ez ellen küzdeni pedig komoly elszántságot igényel. Életmódklubunk ebben kíván alternatívát nyújtani. Reméljük, sikerrel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A siker fejben dől el

Szeged - Bartha László, a Park Egészségközpont tulajdonosa a kezdetektől részt vesz a Mozduljunk!… Tovább olvasom