Délmagyar logó

2018. 10. 17. szerda - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Tudtad? A koalák alig isznak

Tudtad? A koalák alig isznak
Akadnak területek Ausztráliában, ahol veszélyeztetett fajnak számít, de olyan hely is, ahonnan már a kitelepítésén dolgoznak.
A koaláról az ausztrál őslakosok úgy tartották, nem iszik. A neve jelentése is ez: nem ivó. Ez persze igazából tévedés, mert nem arról van szó, hogy nem fogyaszt semmilyen folyadékot, sokkal inkább arról, hogy jóval kevesebbet, mint amit normálisnak tartunk. Nincs is rá szüksége, mivel fő tápláléka, az eukaliptuszlevél számára elég folyadékot tartalmaz.

A nap minden szakaszában képes enni, de főként éjjel teszi ezt. Egyébként akár napi 20 órát is mozdulatlanul tölt, mely idő nagy részében sok-sok energiát megtakarítva alszik.

Akadnak területek Ausztráliában, ahol veszélyeztetett fajnak számít, de olyan hely is, ahonnan már a kitelepítésén dolgoznak. Utóbbi a Kenguru-sziget, ahová egyébként is az embernek köszönhetően került, ám mivel nem volt természetes ellensége, és vándorolni sem szokott, a betelepített populáció mérete napjainkra elérte a 30 ezres egyedszámot, holott a sziget csak 10 ezret bírna el.

– A koalák agya nagyon kicsi. A koponyaüregük 40 százalékát, azaz alig kevesebb mint felét folyadék tölti ki.

– Keveset isznak
–Nagyon lomha, lassú állatok. Kivéve, ha menekülniük kell. Olyankor irtó gyorsan felslisszannak a fára, ahol türelmesen megvárják, hogy elháruljon a veszély.
Helytelen koalamedvének hívni, ugyanis egyáltalán nem rokona a medvéknek. Legközelebb a vombathoz áll.

– Ez a koala itt étterembe megy:
– A kiskoalák tulajdonképpen elég furák: 2 centisek, és születésükkor nincs fülük, ráadásul szőrtelenül és vakon jönnek a világra. Ezután hat hónapig az anyjuk erszényében laknak, és kizárólag tejjel táplálkoznak. Ezalatt kinő a fülük és a szőrük, majd kinyílik a szemük. Kb. 30 hetes korukban elkezdik enni az anyjuk pépes ürülékét.

– Bár közkedvelt állat, tartása rendkívül költséges, ezért kevés állatkert engedheti meg magának.
 Nekik például futja rá:
– A koalák élettartamáról kevés megbízható adat áll rendelkezésre. Mindenesetre jegyeztek fel olyan koalát, amely fogságban megérte a 15 évet. Vadonban, de főleg országutak közelében ez lecsökkenhet 2-3 évre.

– Ismeritek Blinky Billt?
 

És ha kreatívkodnál:

– Így hajtogass koalás könyvjelzőt!
– Így pedig koalát!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tudtad? - Ausztráliába úgy kellett szarvast telepíteni, az Alföldön inkább őzek nyargalnak

Gondoltad volna, hogy a szarvasfélék csak az Antarktiszon, azaz a Déli-sarkon és Ausztráliában nem… Tovább olvasom