Bulvár-celeb

2024.05.18. 06:30

Megáll az ész! Ezeket a különös fákat nem közelítheti meg akárki

Egy eldugott szigeten él a világ egyik legfurcsább növénye, a sárkányfa.

MW

Szokotra szigetén ezek a furcsa fák egészen hétköznapiak az ott lakók számára

Forrás: Getty Images

Szokotra egy Jemenhez tartozó sziget az Indiai-óceánban, viszonylag kevés turista jut el oda. A szigetcsoport négy szigetből áll: Szokotra, Abd al Kuri, Szamha, Darsza. A fősziget a szigetcsoport területének 95%-át teszi ki, a Szomáli-félsziget csúcsától 240 km keletre és az Arab-félsziget partjától 380 km-re délre fekszik. Szélessége 50 km, hosszúsága 132 km. Nagy része kopár, hegyes táj, de a parti síkságokon és a völgyekben datolya, mirha, tömjén, aloé terem, valamint kecskét és marhát tenyésztenek.

dragon's blood trees
Szokotra szigetén számtalan bennszülött növény- és állatfaj él
Fotó: Anthony Pappone / Forrás: Getty Images

Szokotra szigetének "fővárosa" a 9 ezer lakosú Hadibo. Repülőterét menetrend szerinti járatok kötik össze Szanaa és Áden városokkal, de 

a szigetre látogató idegenek számát hatóságilag korlátozzák. 

A szigeten autó sofőrrel együtt bérelhető az egyetlen tömegközlekedési eszköz a mikrobusz.

A szigetcsoport teljes egészében a világörökség része. Rengeteg endemikus, azaz bennszülött növény- és állatfaj található a szigeteken, ezért az Indiai-óceán Galápagosának is nevezik. Egyik különleges és igen látványos növénye, amiért a nehézségek ellenére sok turista felkeresi, a sárkányfa.

A fa nevét a "sárkányvérhez" hasonló vörös gyantája miatt kapta
Fotó: VW Pics / Forrás: Getty Images

A fa neve az ógörög δράκαινα, nőstény sárkány szóból származik, amit az egyes fajainak felsértett törzséből kifolyó, megszáradva vörös színű gyantáról (sárkányvér) kapott. Mintegy negyven, főként óvilági trópusi cserje vagy fafaj tartozik ide, amelyek közül többet dísznövényként is tartanak.

Egyik legismertebb faja a Szokotra szigeten növő szokotrai sárkányfa, a másik a Kanári-szigeteken növő kanári sárkányfa. A fa különleges formája sok természetfotóst vonz Szoktra szigetére, mivel a látványos lombkoronát viselő fák rendkívül jó mutatnak a kietlen tájban - írja cikkében az Origo. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában