Emlékezés

2021.06.27. 08:49

Húsz éve halt meg Jack Lemmon, aki egy bostoni liftben jött világra

Húsz éve, 2001. június 27-én halt meg Jack Lemmon kétszeres Oscar-díjas amerikai színész, a múlt század második felének egyik legnépszerűbb komikusa.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Featureflash Photo Agency

John Uhler Lemmon 1925. február 8-án született egy bostoni liftben.

A szokatlan helyszín magyarázata, hogy a vártnál két hónappal korábban érkezett: anyját bridzsparti közepette érték a szülési fájások, s a kórházban a szülőszoba helyett csak a felvonóig jutott.

Az életét „liftesfiúként” kezdő John négyévesen lépett először a színpadra fánkgyáros apjával egy műkedvelő előadáson. Később a rádióban is bemutatkozott, ám sikerei dacára társai savanyúnak csúfolták (neve angolul citromot jelent). Beiratkozott a Harvard egyetemre, a II. világháború utolsó hónapjaiban tanulmányait megszakítva tartalékosként szolgált a tengerészetnél. Diplomájának megszerzése után, 1947-es New Yorkba ment, hogy színészi karriert kezdjen. Itt némafilmeket kísért zongorán, bárokban zenélt, 1948-tól rádiós szappanoperákban lépett fel, később tévésorozatokban kapott szerepeket. 1953-ban mutatkozott be a Broadwayn, s hamarosan a filmesek is felfedezték.

Először 1954-ben, a Veled is meg kellene történnie című alkotásban állt kamera elé, egy évvel később a Mr. Roberts című filmért megkapta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat.

Elsősorban sajátos humorú, markáns jellemábrázoló képességgel rendelkező komikusként tartották számon. Ebben a szerepkörben csillogott Billy Wilder 1959-es Van aki forrón szereti című klasszikusában, amelyben Marilyn Monroe és Tony Curtis volt a partnere, ezt hét további Wilder-darab követte. Sokszor osztották rá a peches ember szerepét, aki azáltal válik rokonszenvessé, hogy még a szerencsétlenségben is ügyetlen; e szerepekben jobban meghódította a női szíveket, mint vonzó hősként. Ilyen volt az Oscar-díjas Legénylakás (1960), amelyben tragikomikus jellemet, egy mindenki által kihasznált, kissé gyámoltalan biztosítási tisztviselőt formált meg.

A hatvanas években készült filmjei közül kiemelkedik A rosszhírű háziasszony című komédia-thriller és a Míg tart a bor és a friss rózsa.

Utóbbiban nyújtotta első emlékezetes drámai alakítását, az alkoholista szerep hiteles megformálása érdekében még az Anonim Alkoholisták találkozóit is látogatta. Az Irma, te édes című 1962-es musicalben a klasszikus némafilmek „clown” szerepében sziporkázott Shirley MacLaine társaságában, ezután következett a Hogyan öljük meg feleségünket című morbid bohózat (1964), a Verseny a javából (1965) és a Sógorom, a zugügyvéd (1966). Egyik legkedveltebb filmje, az 1968-as Furcsa pár hozta össze Walter Matthau-val, „zugügyvéd sógorával”, akivel később legendás duót alkottak.

1971-ben a rendezéssel is megpróbálkozott: a Csakazértis nagyapa (Kotch) című vígjáték főszerepére természetesen Matthaut kérte fel, akit alakításáért Oscar-díjra jelöltek.

Az 1973-as év Lemmon számára hozott újabb Oscar-díjat, a legjobb férfi főszereplő kategóriában a Mentsük meg a tigrist című filmben nyújtott alakítását ismerték el. A Szenzáció (1974) a sajtó világában játszódott, az Airport '77-ben együtt forgatott szintén színész fiával. A 70-es évek végétől a komolyabb karakterszerepek is megtalálták: ilyen volt a Kína-szindróma tudósa (1979), az Eltűntnek nyilvánítva (1982) című filmben az apa, aki Chilében keresi a katonai diktatúra tömeggyilkosságai alatt eltűnt fiát. Mindkét politikai thrillerben nyújtott alakításáért jelölték Oscar-díjra.

1978-ban 18 év után visszatért a színpadra, s 1985-ben a Broadwayn rendezéssel is megpróbálkozott, Eugene O'Neill Utazás az éjszakába című drámáját állította színre.

A filmhez visszakanyarodva szerepelt a Makaróni (1985), a J.F.K. – A nyitott dosszié (1991), a Glengarry Glen Ross, a Rövidre vágva (1993) és a Hamlet (1996) című filmekben. Élete alkonyán ismét együtt forgatott Matthauval, A szomszéd nője mindig zöldebb, a Még zöldebb a szomszéd nője (ebben Sophia Loren volt a partnerük) és a Furcsa pár 2. a két idős színész jutalomjátékát jelentették. Jack Lemmon 2001. június 27-én halt meg Los Angelesben.

Jóllehet jellemkomikus karakterszínészként volt közismert, akinek a burleszk világa sem ismeretlen, igazi nagy szerepei pályája második felében a drámai műfajhoz fűződnek.

Több mint 80 mozi- és tévéfilmben, illetve tévésorozatban szerepelt, nyolcszor jelölték Oscar-díjra, s ő volt az első, aki a férfi mellék- és főszereplő kategóriában is győztes lett.

Egyéb díjai közül az Amerikai Filmintézet életműdíja (1988), a Kennedy Központ kitüntetése (1996) és a berlini filmfesztivál Arany Medve életműdíja (1996) fontosabb. A többszörös Golden Globe-díjas színész Cecil B. DeMille-, BAFTA- és Emmy-díjjal is büszkélkedhetett, s természetesen csillaga díszíti a Hírességek Sétányát. A kevés színészek egyikeként alakításáért egyaránt elnyerte a velencei, a berlini, a cannes-i és a San Sebastiáni filmfesztivál legjobb színészi díját.

A sokoldalú Lemmon, bár nem ismerte a kottát, hallás után, autodidakta módon megtanult zongorázni, sőt zenét szerzett a Tűz mélyén és a Sarc című filmekhez, zongoristaként néhány lemezen is közreműködött.

Hollywood egyik legkedveltebb színésze karrierje legnagyobb szerencséjének azt tartotta, hogy a legnagyobbakkal dolgozhatott együtt az amerikai filmgyártás fellegvárában.

Borítóképünkön Jack Lemmon kétszeres Oscar-díjas amerikai színész

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!