Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

A Székhelyi–ügy és a kormánypárti eltussolás szándéka

"A Szegedi Nemzeti Színházban Székhelyi József igazgatói ideje alatt sorozatos jogszabálysértések, az intézmény működésével, gazdálkodásával kapcsolatos súlyos problémák adódtak, felelőtlen gazdálkodás folyt."
A Szegedi Nemzeti Színházban Székhelyi József igazgatói ideje alatt sorozatos jogszabálysértések, az intézmény működésével, gazdálkodásával kapcsolatos súlyos problémák adódtak, felelőtlen gazdálkodás folyt. Ezt rögzítette a 2008. június 4-én lezárult revizori vizsgálat 18 darab megállapításban. A vizsgálat „feltűnő és indokolhatatlannak tűnő személyi kifizetések" megállapítást is tett. Fő szabályként a revizori jelentésből kiolvasható, hogy a feltárt esetekben Székhelyi József az intézmény kárára (és így Szeged város és az adófizetők kárára) tévedett, legyen szó pénzről, jogszabályról vagy egyéb érdekről. A jól dokumentált ügyek nagyságrendje több tízmillió forint.

Székhelyi József még hivatalban lévő intézményvezetőként a revizori jelentést elfogadta, és azt aláírásával nyugtázta.

Szegeden az önkormányzat pénzügyi bizottságának ülésén (2008. október 2.) Póda Jenő bizottsági alelnök (Fidesz) javaslatára „A Szegedi Nemzeti Színházban lezárult revizori vizsgálat további részleteinek és körülményeinek megismerése és a vizsgálat eddigi eredményeinek értékelése, valamint a személyi felelősség vizsgálata" ponttal egészítette ki napirendjét. A bizottság a napirendet megtárgyalta, határozatot nem hozott, miután Póda Jenő alelnök mind a négy alábbi határozati javaslatát az MSZP–SZDSZ-koalíció többségi szavazással elutasította.

A Fidesz elutasított határozati javaslatai a következők voltak:

1. A bizottság indokoltnak tartja a Szegedi Nemzeti Színház ügyében készült revizori jelentés nyilvánosságra hozatalát, ezért javasolja a jegyzőnek, hogy az elengedhetetlenül szükséges személyiségi és versenyjogi adatok törlését követően tegye ezt meg.

2. A bizottság további mélységében kívánja vizsgálni a revizori jelentést, mellyel összefüggésben annak teljes terjedelmű kiosztását kéri, illetve a revizori jelentésben szereplő korábbi elmarasztaló belső ellenőrzési vizsgálatok teljes terjedelmű anyagába azonnali betekintést kér.

3. A bizottság tájékoztatást kér a jegyzőtől, hogy a korábbi belső vizsgálati anyagok és a revizori jelentés nyomán milyen intézkedéseket foganatosított, illetve kezdeményezett-e bármilyen eljárást a személyi felelősség megállapítására.

4. A bizottság több alkalommal fordult határozatában a jegyzőhöz, ezért kéri, hogy a jegyző jogi indoklással írásban is – ne csak a bizottság elnökén keresztül szóban – ismertesse álláspontját. Jól láthatóan a kormánypárti többség szemet akar hunyni a Szegedi Nemzeti Színházban történt pénzügyi visszásságok és jogszabálysértések felett. Az MSZP–SZDSZ-többség érthetetlen és indokolhatatlan bizottsági döntése után a Fidesz szegedi frakciója várja Botka László (MSZP) polgármester megszólalását a Székhelyi-ügyben. Kíváncsiak vagyunk, hogy Botka László egyetért-e a Székhelyi-ügyet eltussolni akaró párttársaival és szövetségeseivel, vagy hajlandó lépéseket tenni a személyi felelősség megállapítására.

Hüvös László,
fideszes frakcióvezető,
Szeged

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi Nemzeti Színház: Székhelyi - eltűnt tízmilliók

"A város önkormányzati testületének Pénzügyi Bizottsága 2008. tavaszán egyhangú határozatában… Tovább olvasom