Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

A szentelt bor szaporítása

"Szent János napján borszentelésre hívta Kondé atya a Szent Vince borlovagrendet és a rend borászait a dómba, amelyre hét, a csongrádi borvidéket reprezentáló borász hozta el borait."
Szent János napján borszentelésre hívta Kondé atya a Szent Vince borlovagrendet és a rend borászait a dómba, amelyre hét, a csongrádi borvidéket reprezentáló borász hozta el borait. Az atya méltatásából megtudtuk, hogy a borszentelés a később szentté avatott János apostol nevéhez fűződik, akit a rómaiak halálra akartak itatni, de az apostolon nem fogott a „nedű". Figyelemre méltó indíttatása is, miután a történelmi borvidékeken – így pl. a tokajin – már korábban is szokás volt a borszentelés, nem így az Alföldön. Nos, eljönni látszott az alföldi borok hírverésének ideje imigyen is, miután valóban nagyot nőtt az alföldi borok minőségi szintje az utóbbi években. Most lett először az „év borásza" Frittman Tamás. Bár ő nem csongrádi borász, hanem soltvadkerti, de ne feledjük a Biblia tanítását, miszerint Jézus a kánai menyegzőn hány korsó vizet változtatott át borrá. S a Biblia tele van a bor mértékletes fogyasztásának dicséretével és az utolsó vacsorán is bort ittak a tanítványok az Úrral.

Nos, a hét kitűnő borász – akik között volt csongrádi borvidék „év borásza" és az év bora is – az atyával együtt az immár szentelt borok kóstolójára hívta meg a rend tagjait a Roosevelt téri halászcsárda külön helyiségébe, ahol – a csodálatos kenyérszaporításra emlékeztetően – már többszöröse jelent meg a templomi borszentelésen jelen volt borrendi tagoknak.

Az atyának a borok egészségre is kiható tanítását is szem előtt tartva úgy gondoltam, hogy viszek – és veszek – feleségemnek is egy palackkal a szentelt borok egyikéből. A kiszemelt bor borásza azonban azt mondta, hogy a templomban megszentelt bor nem eladó. Én azonban az atyától olyan útmutatást kaptam, hogy a megszentelt borok többszörösét kitevő kínálásra ajánlott boroknak hasonló – szentelt – tulajdonságuk van. A szentelés ugyanis jelképes erejű és így a többi is hasonló „erővel" bír. Az ódzkodó borászt most már általam felvilágosítva, kaptam is tőle egy palackkal, de azzal, hogy szentelt borért nem fogadhat el pénzt. Áldás szálljon reája! Én pedig hálából elárultam az atya további tanítását is, miszerint régen vidéken egyes gazdák azt is csinálták, hogy a szentelt borból egy pohárral bele öntöttek a hordóba, amitől az egész szenteltté vált. Hogy ezt eladták-e vagy sem, arról nem szól a fáma. Mindenesetre erről az jutott eszembe, hogy ha az így „szaporított" szentelt bort a bioborhoz hasonló áron értékesítenék, talán valóban fellendíthető lenne az alföldi és ezen belül a csongrádi borvidék borainak ázsiója.

Dr. Balogh Géza,
Szeged

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hálapénz-e a hálapénz?

"A „felkapott orvos" az, aki megbízható, jó szakember, barátságos a beteggel és empátiát érez… Tovább olvasom