Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Kinizsi 100. Te belevágnál?

"Szóval a Kinizsi 100. Nos, ez egy gyalogtúra, nem is akármilyen: 100 km-t kell legyűrni 24 óra alatt, hegyen-völgyön át, még éjszaka is."
Azt hiszem, a cím nem sokat mond a legtöbb Olvasónak. Tavaly májusig nekem sem mondott volna semmit.

Szóval a Kinizsi 100. Nos, ez egy gyalogtúra, nem is akármilyen: 100 km-t kell legyűrni 24 óra alatt, hegyen-völgyön át, még éjszaka is. Az indulópont Buda-Csillaghegy, a cél egy Tatabánya melletti kis falu, Szárliget. És minden év májusában több száz elszánt emberke nekiindul.

Van, aki futva teszi meg a távot, van, aki gyalog, és szégyenszemre van, aki kocsival nos, ezek közé tartozom én is, bár mentségemre szóljon, kísérőként.

Nem azért mentem immár a második évben, mert nem lenne más dolgom, hanem azért, mert ebbe is bele tudok szőni némi romantikát és fennkölt eszmét. És mert gyönyörű a táj, és mert az induló barátaimra rettenetesen büszke vagyok.

Az a több száz induló, akik részt vesznek a Kinizsi 100-on, képesek megteremteni valamit ott a túra alatt, ami jelenlegi zűrzavaros világunkban bizony igen nagy hiánycikk, aminek értékei vannak, ami kell ahhoz, hogy embernek érezhessem magam, amitől halvány reménnyel tudok a jövőbe tekinteni.

Kitartást. Összetartást. Lelkesedést. Segítőkészséget. Bizalmat. És olyan teljesítményt, ami elismerésre méltó.

A túrán ezek az emberek összetartanak, egy célért küzdenek, esetleg szenvednek el kisebb-nagyobb kényelmetlenséget. Itt bárki segít bárkin: ásványvízzel, csokival, szendviccsel, jó szóval, biztatással. Itt bárkihez fordulhatnak, és itt bárkit felveszek a kocsiba és viszek el a következő állomásig, mert nincs mitől tartanom.

Van egy asszony, már tavaly is láttam. Túl lehet a hatvanon, de lehet, a 70-en is. És bakancsban, fejkendőben, vállán hátizsákkal végiggyalogolja a távot.

Van egy lista, amelyben számon tartanak mindenkit, aki az előző évig valaha indult és célba ért. Nevük mellett szám jelzi a teljesített túrákat. Néhány név mellett ott áll: 26. Az idei volt a 27. teljesítménytúra!

Lehet, hogy néhány emberben felmerül a kérdés: miért?

Anyagiakban mérve semmiért, hiszen nincs pénzbeli díjazás.

És hogy akkor mi van?

Másnap reggel 6 körül, elcsigázottan, nyakig sárosan, talán félig sántán beérsz a célba, kapsz egy jelvényt, egy pár forró virslit. És egy kemény kézszorítást: â„Gratulálunk! Megcsináltad!"

És te? Végigcsinálnád? Jövőre is lesz Kinizsi 100!

Dávid Katalin, Hódmezővásárhely

2007. május 29.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jöttem, láttam, gyönyörködtem…

Megemlékezés a csongrádi Gr. Széchenyi István Általános Iskola és a Múzsa Alapfokú Művészetoktatási… Tovább olvasom