Ország-világ

2009.05.19. 08:41

Folytatódnak az érettségik

Kedden reggel nyolc órától az olasz írásbelivel, délután két órától a mozgóképkultúra és médiaismeret, valamint a dráma írásbelivel folytatódik a tavaszi érettségi.

Olaszból középszinten 146 helyszínen 730 diák, emelt szinten 18 helyszínen 303 diák tesz vizsgát. Mozgóképkultúrából és médiaismeretből középszinten 162 helyszínen 1226-an, míg emelt szinten összesen 55-en érettségiznek. Dráma vizsgatárgyból középszinten 38 helyszínen 288 diák, emelt szinten 6 helyszínen 62 diák méreti meg magát.

Az olasz írásbeli mindkét szinten négy elkülönülő részből áll. Középszinten a vizsga 180 percig tart; az olvasott szöveg értésére 60 perc, a nyelvhelyességi feladatsor megoldására 30 perc áll rendelkezésre. Az ezt követő szünet után "a hallott szöveg értése" című rész következik (30 perc), majd végül az íráskészséget tesztelik, 60 percben. Az emelt szintű írásbeli 240 perces. A vizsgán az előzőekben is felsorolt vizsgarészek szerepelnek ugyanabban a sorrendben, csak a feladatok megoldására fordítható idő különbözik: 70, 50, 30, illetve 90 percük van a diákoknak.

A mozgóképkultúra és médiaismeret írásbeli szerkezetét tekintve közép- és emelt szinten megegyezik, mindkét esetben 180 percig tart. A feladatsor egy videokazettára vagy DVD-re rögzített, 5-15 perces filmrészletet vagy televíziós műsorrészletet tartalmaz. Ennek alapján fogalom- és tárgyismereti, valamint szövegértéssel összefüggő kérdésekre kell válaszolni, valamint miniesszét kell írni.

Dráma vizsgatárgyból az írásbeli középszinten 120 percig tart. A feladatsor egyszerű, rövid választ igénylő feladatokból és jelenetértelmezéshez kapcsolódó, néhány soros elemzést igénylő kérdésekből áll. Az emelt szintű írásbeli 180 percig tart, és három részből áll. Az első rész elméleti kérdéseket tartalmaz, a második rész egy jelenet színházi megvalósításához kötődő, értelmezést igénylő kérdésekből áll. A harmadik rész egy színházi előadáshoz kapcsolódó elemzést, reflektálást igénylő esszéfeladat.

A tavaszi érettségi szerda reggel a spanyol írásbelivel, délután az emelt szintű katolikus és református hittan, valamint a bibliaismeret - Hit Gyülekezete vizsgatárgyak írásbelijével folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában