Ország-világ

2009.05.15. 08:44

Ma emelt szintű latinból és héberből vizsgáznak a diákok

Péntek reggel nyolc órától az emelt szintű informatika gyakorlati, délután két órától a közép- és emelt szintű latin és a héber írásbelivel folytatódik a tavaszi érettségi.

Informatikából emelt szinten 35 helyszínen 978-en tesznek vizsgát, közülük egyvalaki angol nyelven. Latin nyelvből középszinten 82 helyszínen 404, emelt szinten 9 helyszínen 107 diák érettségizik. Héber nyelvből középszinten 4-en, emelt szinten 2-en tesznek vizsgát.

Az emelt szintű informatika vizsga 240 perces, amelyet a vizsgázók tetszésük szerint oszthatnak meg az egyes feladatok között. A gyakorlati vizsgát számítógépteremben bonyolítják le, a vizsgabizottságot működtető iskola komputerein illetve az általuk biztosított, központilag jóváhagyott szoftverek segítségével; a diákoknak csak vonalzót kell hozniuk. A feladatsorok témái a szövegszerkesztés, a prezentáció, a grafika, a weblapkészítés, a táblázat- és adatbázis-kezelés, az algoritmizálás és az adatmodellezés - tájékoztatott a szaktárca.

Közép- és emelt szinten a latin írásbeli vizsga 180 perces. A diákoknak 135 percben egy fordítási feladatot, és egy 45 perces leíró nyelvtani és lexikai-szóképzési feladatsort kell megoldaniuk; a nyelvtani rész 6, a lexikai 2 feladatból áll. A vizsgázóknak először az első feladatsort kell megoldaniuk. A fordítási feladathoz latin-magyar szótárt lehet használni.

A héber írásbeli mindkét szinten négy részből áll. Középszinten 180 percig tart, amely egy olvasott szöveg értését mérő, 60 perces feladatból, egy 30 perces nyelvhelyességi feladatsorból, egy szintén 30 perces "Hallott szöveg értése" részből és az íráskészséget mérő feladatból tevődik össze, amelyre 60 perc áll rendelkezésre. Az emelt szintű írásbeli vizsga 240 perces. A vizsgán ugyanezek a vizsgarészek szerepelnek, csak feladatok megoldására fordítható idő különbözik: 70, 50, 30, és 90 perc. Nyomtatott szótárt az íráskészséget mérő feladathoz mindkét szinten lehet használni.

A tavaszi érettségi hétfő reggel a francia, délután a filozófia, illetve az emelt szintű nemzetiségi népismeret és célnyelvi civilizáció írásbelivel folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában