Ország-világ

2010.06.13. 15:28

Lendvai Ildikó: a Fidesz-többség három fordulatot kezdett el

Az MSZP szerint a Fidesz az új parlament megalakulása óta eltelt 30 napban rossz irányba kezdte el fordítani a "kormányrudat", s három fordulatot kezdett meg.

Lendvai Ildikó, az MSZP távozó elnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján leszögezte: a kétharmados Fidesz-többség a társadalompolitikában egy újkonzervatív gazdagpárti, a politikai kultúrában egy ókonzervatív, avíttas, a közjog területén pedig egy demokráciát szűkítő fordulatot kezdett meg.

A szocialista politikus felhívta a figyelmet arra is, hogy a Fidesz politikája "konfliktuskeltő", ezt mutatják a szlovákiai választások eredményei is: az, hogy a szlovákiai magyarság egyik pártja nem jutott be a parlamentbe. Hozzátette: a kormányoldal a határon túli magyar szervezetekkel való egyeztetés nélkül hozta meg a rájuk is vonatkozó törvényeket, s ezzel a felvidéki magyarságot a konfliktusok középpontjába helyezte.

Az MSZP leköszönő elnöke az első, a társadalompolitikai újkonzervatív gazdagpárti fordulatról szólva azt mondta: ahol lehet, ott az új parlament a törvényekkel a munkavállalókat hátrányosabb helyzetbe hozza a munkaadókhoz, a tulajdonosokhoz képest, továbbá a kispénzűektől a nagypénzűekhez csoportosítják át a pénzt.

Ennek illusztrálására példaként kiemelte: a Fidesz a kormányprogramban a munkaadókkal, tulajdonosokkal való megállapodást tervét szerepelteti; az új médiajogszabályokkal létrehozandó, a civilekből álló közszolgálati tanácsba pedig a munkavállalói szervezetek már nem férnek bele.

Lendvai Ildikó a múlt keddi parlamenti szavazásokat a "demokrácia fekete keddjének" nevezte, és az aznap, a kormánytisztviselőkről szóló törvény elfogadása kapcsán bejelentette: ha a törvényt az államfő aláírja, az MSZP az Alkotmánybírósághoz fordul.

Az első fordulat része a kormánytisztviselők végkielégítésének két hónapra korlátozása, ahogy az állami vállalatok bértömegének 15 százalékos csökkentése is; az szja-ban a felső kulcs eltörlésének, a minimálbér megadóztatásának, a adójóváírás eltörlésének terve is - vélekedett az MSZP távozó elnöke. A kormány által tervezett szja-rendszer kapcsán aláhúzta: egész Európában nincs olyan rendszer, amelyben nincs adómentessége az alacsony jövedelemsávoknak; így - mint mondta - "Európa legkevésbé szolidáris" rendszere jön létre nálunk.

Az első fordulathoz sorolta még Lendvai Ildikó az új családtámogatási terveket, és azt is, hogy eltörlik a nagy értékű repülők, hajók, terepjárók - alkotmányos - vagyonadóztatását és az örökösödési illeték megszüntetését.

A második, szerinte a politikai kultúrában megfigyelhető "ókonzervatív, avíttas fordulat" kapcsán a szocialista politikus úgy fogalmazott: ezen a lépéseivel a Fidesz tönkreteszi a demokratikus, XXI. századi közgondolkodást, amely felé Magyarország törekszik.

Erre példaként az elmúlt egy hónap intézkedései közül kiemelte az általa "turultörvénynek" nevezett törvényt, a Trianon-törvényt, és azt, hogy a népszámlásai törvényben kimondták: rá kell kérdezni a vallásra is. Ide sorolta azt a szimbolikus lépést, amely szerint Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke a Károlyi-szobor eltávolítása mellett érvelt, és azt is, hogy "az új kulturális államtitkár bejelentette: kételkedik a finnugor nyelvrokonságban". (Az Indexen pénteken megjelent Szőcs Géza interjúban az állt, hogy a kulturális államtitkár szeretné elindítani a Julianus barát-programot, amely genetikailag kutatná a magyarság eredetét. Arra a kérdésre válaszolva, hogy ennek kapcsán nem tart-e a támadásoktól, Szőcs Géza azt felelte: "kíváncsi" arra, hogy "a finnugor elmélet hogyan állja ki a genetikai összevetés próbáját", majd hozzátette: "a kíváncsiság az egész emberi civilizációt és kultúrát meghatározó és mozgató erő", s ezért "nem szabad a kíváncsiság jogát elvitatni magunktól vagy másoktól".)

Lendvai Ildikó a harmadik, a közjog területén zajló fordulatról leszögezte: ahol lehet, a Fidesz szűkíti az arányosság elvét és demokratikus kontrollt, illetve az átláthatóság elvét.

A harmadik fordulat részleteiről szólva Mandur László, az MSZP-frakció tagja kifejtette: példa nélküli "egészpályás letámadást" folytat a Fidesz-KDNP a parlamentben. Közölte: a kormány oldal egy hónap alatt 67 önálló képviselő indítványt nyújtott be. Az Országgyűlés volt alelnöke kifejtette: a 67-ből 45 volt a törvényjavaslat, a kormány egyet jegyez, a többit kormánypárti képviselők nyújtották be, és már 14 törvényt el is fogadott a Ház.

"Meghökkentő" - fogalmazott a politikus -, hogy a kormányoldal hetente ad be alkotmánymódosítási javaslatot.

Mandur László szerint a "roham" oka többes: a képviselőket nem terheli az egyeztetési kötelezettség, mint a kormányt, illetve a Fidesz-KDNP a Jobbikkal fut versenyt. Utóbbiról azt mondta: a kormányoldal - megelőzve a Jobbikot - a szélsőjobbnak akar imponálni, ez indokolta a kettős állampolgárságról, a turulszoborról, illetve a Trianonról szóló törvényeket.

Emlékeztetett, a felvidékiek azt kérték, a szlovákiai választások előtt a kettős állampolgárság témáját ne vegyék elő. De - fűzte hozzá - erre érzéketlen volt a hatalom, fontosabb volt számukra "a versenyfutásban való elsőbbség".

Lendvai Ildikó még felhívta a figyelmet arra, hogy ez elmúlt 30 napban van minek örülni is, annak, hogy a Fidesz választási ígérete ellenére a költségvetést illetően nem kezdett fordulatba: folytatja a fegyelmezett költségvetési politikát.

Kérdésre válaszolva a távozó pártelnök elmondta: az MSZP támogatja, hogy hétfőn a házszabálytól való eltéréssel tárgyalja az Országgyűlés azt a jogszabályt, amely szerint ismét hatósági ára lesz a lakossági és a kisfogyasztói energiának, s az egyetemes szolgáltatók lakossági és kisfogyasztói árait újra az illetékes miniszter határozza meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában