Ország-világ

2010.07.09. 17:05

Srebrenica - a gonosz győzelme

1995. július 11. és 18. között szervezetten gyilkoltak le és temettek tömegsírba a szerbek több mint 8000 muzulmán férfit és fiút a boszniai Srebrenicában. A fegyvertelen áldozatok életkora 8 és 85 év között volt. Eddig 6414 áldozatot azonosítottak. Valószínűleg idén, a mészárlás 15. évfordulóján rendezik az utolsó nagy újratemetést. Várhatóan most 600–800 áldozatot helyeznek örök nyugalomra. A népirtás főbűnöse, Ratko Mladics ma is szökésben van.

Szabó C. Szilárd

A II. világháború utáni legszörnyűbb népirtás története 1992-ben kezdődött. Ekkor már súlyos harcok folytak Boszniában a szerb alakulatok és a bosnyák kormányerők között. A 9000 lakosú, Szegedtől légvonalban mindössze 250 kilométerre található Srebrenica stratégiai jelentőséggel bírt a szerbek számára. E terület ellenőrzése volt a kulcsa annak, hogy homogén politikai entitást hozzanak létre Boszniában. A szerbek egyértelmű célja volt a muzulmánok elűzése Srebrenicából és környékéről.

A szülők szeme láttára ölték meg a gyerekeket

A harcban folyamatosan zsugorodott a srebrenicai enklávé, a környékbeli muzulmán települések sorra elestek, a menekültek Srebrenicában zsúfolódtak össze, számuk megközelítette a 60 ezret. 1993 márciusában Srebrenica elestétől tartva az ENSZ békefenntartóinak parancsnoka, Philippe Morillon az ENSZ által védett övezetté nyilvánította Srebrenicát. 1993 áprilisában mintegy 800 holland kéksisakos érkezett a kelet-boszniai városba. Ezzel egyidejűleg a szerbek mintegy 6000 katonával körbevették a védett övezetet, lerombolták a vízműveket, megakadályozták az élelmiszerek és gyógyszerek bejutását.

Branjevói tömegsír, ahonnan Srebrenicából menekült muzulmán férfiak holtteste került elő. Soknak hátra volt kötve a keze és be volt kötve a szeme.

Branjevói tömegsír, ahonnan Srebrenicából menekült muzulmán férfiak holtteste került elő. Soknak hátra volt kötve a keze és be volt kötve a szeme.

Drazen Erdemovic ma már védett tanú, Beara és Krstic börtönben ül, Mladic szökésben, fejére 1 millió euró vérdíjat tűztek ki

A boszniai Tuzlában 1971-ben horvát anyától és szerb apától született Drazen Erdemovicot (képünkön) az emberiség ellen elkövetett bűntettekkel vádolták, mert 1995. július 16-án a branjevói mezőgazdasági farmon részt vett 1200 srebrenicai muszlim férfi és fiú tömeges legyilkolásában. A vizsgálat és a per folyamán ismételten tanújelét adta annak, hogy lelkifurdalást érez az elkövetett bűn miatt. Azt mondta, kényszerítették arra, hogy lőjön, a parancsnoka halállal fenyegette, ha nem teszi.

Drazen Erdemovic

Drazen Erdemovic
Először 10 év börtönre ítélték, ezt azonban a fellebbezés után 5 évre csökkentették, mert a bíróság elfogadta, hogy Erdemovic szélsőséges kényszer alatt cselekedett. Tanúként szerepelt a Kristic-perben. Ma már szabadlábon van, és a védett tanú státusát élvezi. Ljubisa Beara ezredest, a boszniai szerb hadsereg biztonsági főnökét életfogytiglani börtönbüntetésre, Radislav Krstic tábornokot, a Drina Hadtest parancsnokát 46 év börtönbüntetésre ítélte a Hágai Nemzetközi Törvényszék. A népirtás főbűnöse, Ratko Mladic tábornok, a boszniai szerb hadsereg parancsnoka ma is szökésben van. Fejére 1 millió euró – 280 millió forint – vérdíjat tűztek ki.

Az amerikai légierő ejtőernyőn dobált le élelmiszert és gyógyszert a biztonsági zónába, amely ellen 1995 áprilisában átfogó támadást indítottak a szerbek. A holland békefenntartók parancsnoka, Thomas Karremans hiába kérte a NATO-parancsnokságot, hogy intézzenek légi csapásokat a szerb állásokra.

A népirtás főbűnöse, Ratko Mladic tábornok, a boszniai szerb hadsereg parancsnoka ma is szökésben van. Fejére 1 millió euró – 280 millió forint – vérdíjat tűztek ki.

A népirtás főbűnöse, Ratko Mladic tábornok, a boszniai szerb hadsereg parancsnoka ma is szökésben van. Fejére 1 millió euró – 280 millió forint – vérdíjat tűztek ki.Ratko Mladic, a boszniai szerb hadsereg parancsnoka július 11-én, délután negyed 5-kor bevonult Srebrenicába, ahonnan a kora délutáni óráktól tömegével menekültek a pánikba esett bosnyákok. Délután 3-kor 13 ezer muzulmán, zömmel gyerekek, nők és öregek indultak el Srebrenicából a 3 kilométerre lévő Potocariba. Estére több tízezer bosnyák menekült gyűlt össze a holland békefenntartók katonai bázisán. A tábor azonban gyorsan megtelt, mintegy 20 ezer ember kinnrekedt, akik ellen hajtóvadászatot indítottak a szerbek; sok embert megkínoztak, kivégeztek az éjszaka folyamán. A túlélők elmondása szerint a szülők szeme láttára ölték meg a gyerekeket. Sokan felakasztották magukat, mintsem végig kelljen szenvedniük, hogy levágják az orrukat, ajkukat, fülüket.

Saját vizeletüket is megitták

„Már reggel kilenc múlt, amikor Drazen Erdemovic az egységével együtt a branjevói mezőgazdasági farmhoz érkezett. Amikor aznap korán felszedték őket a vlasenicai körletben, nem mondták meg, mi lesz a dolguk. Pedig egységük rendszerint világos utasításokat kapott, például aknákat kellett lerakniuk az ellenség területén, és mindig jó előre értesítették őket. Ezt az akciót azonban különös titokzatosság lengte körül. Drazen mindössze annyit tudott, hogy rengeteg pisztolyhoz és gépfegyverhez való lőszert visznek magukkal."

Srebrenica feladásánál a szerbek és a holland kéksisakosok alkujának része volt, hogy a civil lakosság sértetlenül távozhat, ezért buszkaravánokat rendeltek a helyszínre, hogy azokon szállítsák el őket. Ám a szerbek a városon kívüli ellenőrző pontokon leszállították a férfiakat és a fiúkat. A foglyokat ezután csoportokba terelték, és a környék kiürített iskoláiban és mezőgazdasági raktáraiban helyezték el őket.

Emberi maradványok egy Srebrenicához közeli tömegsírban.

Emberi maradványok egy Srebrenicához közeli tömegsírban.
A zsúfoltság és a hőség miatt rettenetesen szenvedtek a foglyok, akik közül néhányan még a saját vizeletüket is megitták. Emellett el kellett viselniük rabtartóik megaláztatásait is, akik szerb dalokat énekeltettek velük, és gyalázták a vallásukat.

A pilicai kultúrház nagytermében közel 500 civilt végeztek ki lőfegyverekkel és a vetítőlyukon bedobált kézigránátokkal a szerbek. A lövés- és vérnyomok láthatók a falakon. Sokan a színpad alatt keres

A pilicai kultúrház nagytermében közel 500 civilt végeztek ki lőfegyverekkel és a vetítőlyukon bedobált kézigránátokkal a szerbek. A lövés- és vérnyomok láthatók a falakon. Sokan a színpad alatt kerestek menedéket, de senki nem élte túl a mészárlást.

A hágai törvényszék 2014-ben befejezi a munkáját

Budapesten nemrégiben zárult a Közép-Európai Egyetem Archívumában az a kiállítás, amely a srebrenicai mészárlásnak állított emléket. Szilágyi Csaba, a kiállítás kurátora elmondta: idén vált világossá, hogy a Hágai Nemzetközi Törvényszék, amelyet azért hoztak létre, hogy vizsgálja a délszláv háborúban elkövetett bűncselekményeket, 2014-ben befejezi munkáját. Ez azt jelenti, hogy aki 2010 végéig nem kerül a bíróság elé, az valószínűleg már nem is fog.

„Egy busz közeledett. Drazen Erdemovic látta rajta a nagybetűs Centotrans feliratot, és az elöl ülő néhány katonát. A busz a főépület előtt állt meg, tizenöt méterre tőlük. Két katona kinyitotta a hátsó ajtót. Megjelent egy férfi. Drazen számára abban a pillanatban világossá vált, mi lesz a dolguk. A férfi magas volt és nagyon sovány. Drazen nem tudta megállapítani az életkorát, mert a férfi szemét egy mocskos ronggyal bekötötték. Verejtékfoltos kék ing volt rajta, fehér csíkos nadrág és tornacipő. A kezét hátul összekötötték. A parancsnokuk közölte, hogy további buszok érkeznek srebrenicai civilekkel. Az egységüknek kell kivégeznie őket."

„Még 3500 csomagot kell elintéznem"

Lehallgatott beszélgetés Ljubisa Beara ezredes (Ljubo, B), a boszniai szerb hadsereg biztonsági főnöke és Radislav Kristic tábornok (Krle, K), a Drina Hadtest parancsnoka között 1995. július 14-én.

B: Krle, nem tudom, mihez kezdjek.
K: Ljubo, vidd a belügyes fiúkat.
B: Nem, ők nem hajlandók erre. Már beszéltem velük. Nincs más megoldás, csak Indjic 15–30 embere. 13-án kellett volna megérkezniük, de nincsenek itt.

Ljubisa Beara ezredes (szemüvegben) és Radislav Krstic tábornok. A boszniai szerb hadsereg biztonsági főnökét életfogytiglani, a  Drina Hadtest parancsnokát 46 év börtönbüntetésre ítélte a Hágai Nemze

Ljubisa Beara ezredes (szemüveges) és Radislav Krstic tábornok. A boszniai szerb hadsereg biztonsági főnökét életfogytiglani, a Drina Hadtest parancsnokát 46 év börtönbüntetésre ítélte a Hágai Nemzetközi Törvényszék.
K: Ljubo, érts meg engem is, ti jól kicsesztetek velem.
B: Értem én. De te meg azt értsd meg, hogy ha ezzel végeztünk volna, akkor most nem lenne miről vitatkoznunk.
K: Bassza meg, most majd én viszem el a balhét.
B: Nem tudom, mit tegyünk. Komolyan mondom Krle. Még 3500 csomagot kell elintéznem, és képtelen vagyok megcsinálni.
K: Megnézem, mit tehetek.

Srebrenica - Alma Ferovic dala
„Brano Gojkovic megparancsolta a katonáknak, hogy sorakozzanak fel a foglyok mögött, azoknak pedig, hogy térdeljenek le. Drazen Erdemovic elfoglalta a helyét a szakasza végén. Első áldozata szürke trikót viselt. Becsukta a szemét, próbált megnyugodni. De nem tétlenkedhetett, az újabb foglyok már ott voltak előtte. Az egyik felkiáltott: „Basszátok meg a..." – de nem maradt ideje befejezni a mondatot, mire az újabb tűzparancs elhangzott. Drazen gondolkodás nélkül tüzelt két-három percenként.

Muzulmán asszonyok az eltűnt és meggyilkolt bosnyák férfiak fényképéből összeállított fal előtt

Muzulmán asszonyok az eltűnt és meggyilkolt bosnyák férfiak fényképéből összeállított fal előtt.
Csak arra emlékszik, hogy igyekezett nem fiatalokat, hanem inkább öregeket célba venni. Amikor célba vette az egyikük tarkóját, áruló foltot vett észre a nadrágja hátulján. Egy nedvességfoltot, amely egyre nagyobb lett. Meghallotta a tűzparancsot, és ismét tüzelt. A férfi összeesett, és Drazen látta, hogy még él, és még mindig vizel félelmében."

Hallotta a fiú hangját, aki az anyját szólította

Nem harcban elesettekről van itt szó – mondta Clifford Smith, a Hágai Nemzetközi Törvényszék bűnügyi nyomozója –, mert a védelem úgy hangozna, hogy „háború volt, tömegsírba temettük őket". De aztán szép lassan kiderült, milyen korúak is voltak, fiatalok és öregek, a kezük összekötve, olykor a hátuk mögött, vagy a lábuk volt összekötözve. Nem katonák voltak... Közvetlen közelről lőtték őket fejbe, a seb széle meg van pörkölődve – mondta a bűnügyi nyomozó az egyik hágai perben.

Koporsók. A már azonosított áldozatokat újratemetik Srebrenicában.

Koporsók. A már azonosított áldozatokat újratemetik Srebrenicában.
„Egy fiú szállt le az egyik buszról. Nem kötötték be a szemét, és Drazen jól látta az arcát, noha megfogadta, hogy nem néz a foglyok szemébe, mert akkor nehezebb lelőni őket. A fiú 15 éves lehetett, vagy még annyi sem. Amikor a foglyok letérdeltek, közvetlenül a tűzparancs elhangzása előtt Drazen meghallotta a fiú hangját. „Édesanyám – suttogta –, édesanyám." Hallott már aznap foglyokat az életükért könyörögni, felnőtt embereket gyermekként sírni, hallotta, ahogy pénzt, autót vagy akár házat ígértek az életükért a katonáknak. Sokan átkozódtak, néhányan zokogtak. Ez a fiú azonban csak az anyját szólította, ahogy a gyerekek szokták, ha rosszat álmodtak, és azt szeretnék, hogy az anyjuk a homlokukra tegye a kezét."

(A dőlt betűs részek Slavenka Drakulic A légynek sem ártanának című könyvéből származnak, további forrás: a Közép-Európai Egyetem Archívumában kiállított dokumentumok)

* * *

Az alábbi filmek 2005 nyarán kerültek nyilvánosságra. Az amatőr videókat a Skorpiók elnevezésű szerb szabadcsapat egyik tagja készítette hat meggyötört muzulmán férfiról 1995. július 17-én a boszniai Trnova mellett. A felvételeket készítő azon bosszankodik, hogy kifogyóban van az elem. A megrázó filmeken az is hallatszik, ahogy a Skorpiók kinevetik a lassan botorkáló áldozataikat, majd azon gúnyolódnak, hogy egyikük összevizelte magát a félelemtől.

Hol sírjaik domborulnak… Muzulmán temető Srebrenicában.

Hol sírjaik domborulnak… Muzulmán temető Srebrenicában.
Az egyik áldozat vizet kér, de nem adnak neki. A srebrenicai tömegmészárlás túlélői mesélték: volt aki csak egy pohár vizet kért, mielőtt kivégzik, de azt is megtagadták tőle a szerbek. A videofilm második részének végén azt mondja a felvételt készítő: "Addig ne lőjj, amíg nem veszem!" Az egyik Skorpió pedig egy filmcímet idéz – Valter brani Sarajevo (Valter védi Szarajevót).

Ebben az évtizedekkel ezelőtt készült háborús filmben Valter egy jugoszláv partizán a II. világháborúban, aki olyan titokzatos, hogy még a saját népe sem tud róla semmit. A visszavonuló németek Szarajevóban akarják feltankolni a harci járműveiket, de Valter közbelép…

Figyelem! A felvételeken erőszakos jelenetek és gyilkosságok láthatók, amelyek felnőttek számára is felkavaróak lehetnek!

Az amatőr videó 1. része

Az amatőr videó 2. része

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában