Ország-világ

2011.05.02. 16:18

Sukoró-ügy: Lázár körültekintő eljárásra kéri a mentelmi bizottságot Gyurcsánnyal szemben

Budapest – A Fidesz frakcióvezetője arra kérte a parlament mentelmi bizottságának fideszes tagjait, hogy a legnagyobb körültekintéssel járjanak el, mielőtt döntést hoznak Gyurcsány Ferenc szocialista képviselő, volt miniszterelnök mentelmi joga ügyében.

Delmagyar.hu

A volt kormányfőt hivatali visszaélés miatt tervezi gyanúsítottként kihallgatni az ügyészség a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben, a legfőbb ügyész ezért mentelmi jogának felfüggesztését kérte.

[namelink name="Lázár János"] Fidesz-frakcióvezető hétfői sajtótájékoztatóján közölte: tekintettel arra, hogy egy milliárdos bűncselekményről van szó, valamint arra, hogy a rendszerváltás óta még nem fordult elő, hogy egy ilyen típusú ügyben a legfőbb ügyész kezdeményezze egy volt miniszterelnök mentelmi jogának felfüggesztését, alapos, körültekintő, minden szempontot mérlegelő döntésre kérte a mentelmi bizottság fideszes tagjait. Szerinte egy hónapig is eltarthat a vita a testületben.

Megjegyezte, mint mindenkit, így Gyurcsány Ferencet is megilleti az ártatlanság vélelme, „mi ezt tiszteletben is kívánjuk tartani".
A politikus a leghatározottabban visszautasította azt a feltételezést, amely szerint a kormányoldal nyomást akarna gyakorolni az ügyészségre. Emlékeztetett, a feljelentést az LMP tette.

Arra a kérdésre, hogy személyes véleménye szerint fel kellene-e függeszteni a mentelmi jogot, a frakcióvezető úgy válaszolt: az álláspontját a mentelmi bizottság javaslata után alakítja ki. Azt azonban elgondolkodtatónak tartja – folytatta –, hogy senki nem vitatja, hogy az alapügyben, a sukorói beruházás ügyében kár érte a magyar államot.

„Meg kell találni azt a felelőst, aki ezt a kárt okozta" - hangsúlyozta.
Azzal kapcsolatban, hogy [namelink name="Gyurcsány Ferenc"] közölte, lemond mentelmi jogáról, Lázár János azt mondta: a mentelmi jog nem a képviselőé, arra pedig az Országgyűlésnek van joga, hogy mérlegelje annak felfüggesztését vagy fenntartását.

Gyurcsány Ferenc szerint szakmailag megalapozatlan, politikailag elfogult az ügyészség gyanúja, hogy a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben hivatali visszaélést követett el. A volt miniszterelnök hétfői sajtótájékoztatóján abszurdnak nevezte az ügyészség gyanúját, az eljárást pedig tisztességtelennek. Mint mondta: nincs senki, aki szakmailag megalapozott bizonyítékot tudna mutatni ellene.

Hangsúlyozta: együttműködik az ügyészséggel, de nem titkolja, hogy [namelink name="Orbán Viktor"] meghosszabbított karjaként tekint az ügyben eljáró ügyészekre, és magatartása „ennek megfelelő" lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában