Ország-világ

2013.02.10. 16:05

Beiktatták hivatalába Szíria új görög-ortodox pátriárkáját

Szigorú biztonsági intézkedések közepette iktatták be vasárnap hivatalába az antiochiai görög-ortodox pátriárkátus új vezetőjét, Juhana Jazigit.

MTI

A Damaszkuszban rendezett ceremónián a szíriai kormányt Manszúr Azzám, az elnöki hivatal vezetője és Fajszál Mekdad külügyminiszter-helyettes képviselte. Jelen volt a libanoni maronita keresztény egyház feje, Besar ar-Raj bíboros is. Személyében évtizedek óta először látogatott maronita egyházi vezető Szíriába. Ez a keresztény egyház mindig élesen bírálta Szíria befolyását és katonai jelenlétét a kicsiny Libanonban.

Jazigit tavaly decemberben választották meg az antiochiai pátriárkátus élére, miután elődje, Hazim pátriárka 92 éves korában meghalt. A szíriai polgárháború miatt a választást a szomszédos Libanonban rendezték.

Beiktatták hivatalába Szíria új görög-ortodox pátriárkáját. Fotó: MTI/EPA/Juszef Badavi (galéria)


Az antiochiai egyháznak mintegy egymillió követője van Szíriában és Libanonban.

Az új pátriárka beiktatási beszédében párbeszédet szorgalmazott a szíriai válság megoldásának érdekében. "Meggyőződésünk, hogy Szíria a párbeszéd és a politikai megoldás révén találja meg az üdvözítő utat, hogy elűzze az erőszakot, és az országba visszatérjen a béke, a stabilitás és a nyugalom - mondta a pátriárka, aki a X. János nevet vette fel új tisztségében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában