Ország-világ

2013.04.16. 14:21

A Jobbik szerint láthatatlan a siker, az Együtt 2014 szerint optimista a kormány

Volner szerint a kormány továbbra is csak arra koncentrál, hogy egyrészt eleget tegyen az Európai Unió elvárásainak, másrészt kommunikációs színtéren arathasson győzelmet.

MTI

A Fidesz bízik a túlzottdeficit-eljárás megszüntetésében

A Fidesz bízik abban, hogy az ország teljesítményének és a konvergenciaprogramban foglalt vállalásoknak köszönhetően megszűnik a Magyarországgal szembeni európai uniós túlzottdeficit-eljárás.

Puskás Imre országgyűlési képviselő keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: remélik, hogy az unió kizárólag a tényekre és az ország teljesítményére alapozza majd a döntését, ebben az esetben ugyanis meg kell szüntetnie a Magyarországgal szembeni eljárást, az ország pedig felállhat arról a szégyenpadról, amelyre 2004-ben, uniós csatlakozásakor került.

Hangsúlyozta: a szocialista kormányok folyamatosan - csaknem 85 százalékra - növelték az államadósságot, és egyszer sem tudták az elvárt 3 százalék alatt tartani a deficitet, sőt annak szintje átlagosan 6 százalék körül volt, miközben a gazdasági növekedés nem érte el az uniós átlagot.
Ezzel szemben az Orbán-kormány csökkentette az államadósságot - folytatta Puskás Imre, megjegyezve: az adósság az idei év végére 78, 2016-ra pedig 73 százalékra csökken majd a tervek szerint.

Kiemelte, hogy az államháztartási hiány 2011 óta 3 százalék alatt van, idén és jövőre is 2,7 százalék lesz.

A fideszes politikus hangsúlyozta: a konvergenciajelentés alapján nincs szükség további intézkedésekre ahhoz, hogy a hiánycél teljesüljön. Szerinte ez cáfolja azokat, akik az év eleje óta a költségvetés bizonytalanságáról, megszorítások szükségességéről beszélnek.

Puskás Imre azt is mondta, a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése annak a visszaigazolása lenne, hogy Magyarország 2010 óta jó költségvetési és eredményes gazdaságpolitikát folytat, és tartósan ezen a pályán maradhat.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden jelentette be, hogy a kormány elküldte az Európai Bizottságnak az idei, aktualizált konvergenciajelentését. A kabinet azzal számol, hogy a GDP idén 0,7 százalékkal nő, míg jövőre 1,9 százalékos lesz a növekedés. A kormány számításai szerint idén és jövőre is 2,7 százalékos lesz a GDP-arányos államháztartási hiány.

LMP: a kormány csak elodázza a kockázatok kezelését

Az LMP véleménye szerint a kedden bejelentett konvergenciaprogrammal a kormány nem kezeli, csupán elodázza a bevételi oldalon jelentkező kockázatok kezelését – mondta a jelentésre reagálva sajtótájékoztatón Vágó Gábor.

Az LMP-ben politizáló független képviselő azt mondta: a kabinet várja a növekedést, de annak eléréséhez kezelni kellene a bizonytalanságot és a belső kereslet problémáit, mert azok a GDP "visszaesésének, illetve stagnálásának" legfőbb okai. A konvergenciaprogramban viszont nem láthatóak érdemi változások és szerkezeti reformok – tette hozzá a politikus.
Az LMP szerint az oktatásba való befektetés a leghatékonyabb – hangsúlyozta Vágó Gábor. Hozzáfűzte, hogy jelenleg nincsenek forráskivonásról szóló hírek, de ha a költségvetési tartalékot fél év alatt felélik, akkor "újabb megszorítások jöhetnek".

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden jelentette be, hogy a kormány elküldte az Európai Bizottságnak az idei, aktualizált konvergenciajelentését. A kabinet azzal számol, hogy a GDP idén 0,7 százalékkal bővül, míg jövőre 1,9 százalékos lesz a növekedés. A kormány számításai szerint idén és jövőre is 2,7 százalékos lesz a GDP-arányos államháztartási hiány.

Jobbik: a siker láthatatlan

A Jobbik szerint a kormány sikerpropagandája ellenére a siker láthatatlan, hiszen az emberek életszínvonaluk és kilátásaik folyamatos romlásával szembesülnek.

[namelink name="Volner János"], a párt országgyűlési frakcióvezető-helyettese kedden, közleményben reagált a gazdasági miniszternek az aktualizált konvergenciaprogramra vonatkozó nyilatkozatára.

A jobbikos politikus azt írta: a kormány továbbra is csak arra koncentrál, hogy egyrészt eleget tegyen az Európai Unió elvárásainak, másrészt kommunikációs színtéren arathasson győzelmet.

Szerinte a magyar gazdaság óriási strukturális problémákkal küzd, ezekről azonban a kormány igyekszik hallgatni. Nyilvánvaló, hogy a magyar reálgazdaság megerősítése, az EU-n kívüli piacok megszerzése és a magyar ipari és mezőgazdasági termelő kapacitások megerősítése nélkül csupán államháztartási szigorral nem lehet eredményeket produkálni - fogalmazott. "Ezt a jelek szerint sem Matolcsy Györgynek, sem Varga Mihálynak nem sikerült megértenie" - tette hozzá a képviselő.

Közölte az is, hogy a Magyarország ellen túlzottdeficit-eljárást folytató Európai Unió "éppen a jelenlegi diktátumaival kényszeríti bele a prociklikus gazdaságpolitikába a magyar kormányt", és bírálta a kabinetet, amiért szerinte nem érdemi hatású gazdaságélénkítő intézkedéseket hoz.

Ugyancsak kifogásolta a kormányzati "hurráoptimizmust" és úgy fogalmazott: a Fidesz által becsült értékek rendszeresen eltértek a valós adatoktól.

A Jobbik továbbra sem a Fidesz-kormány által folyamatosan tagadott megszorításokban látja a megoldást, hanem a tudatos és szakszerű gazdaságfejlesztési lépésekben - olvasható közleményében.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden arról számolt be, hogy a GDP 0,7 százalékkal bővülhet idén, és 2,7 százalékos államháztartási hiány várható. A kormány emellett 3,1 százalékra csökkentette idei inflációs előrejelzését.

E14-PM: túlzottan optimisták a kormány számításai

Az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért (PM) választási szövetség túlzottan optimistának tartja a kedden bejelentett konvergenciaprogramot, amelynek megvalósulásában szerinte - a valós adatokat és a várható folyamatokat figyelembe véve - nem lehet bízni.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden jelentette be, hogy a kormány elküldte az Európai Bizottságnak az idei, aktualizált konvergenciajelentését. A kabinet azzal számol, hogy a GDP idén 0,7 százalékkal bővül, míg jövőre 1,9 százalékos lesz a növekedés. A kormány számításai szerint idén és jövőre is 2,7 százalékos lesz a GDP-arányos államháztartási hiány.

Jávor Benedek, az E14-PM választási szövetség társelnöke erre reagálva azt mondta, hogy a "matolcsyzmus tovább él", mert a kabinet még mindig megalapozatlan becslések és álmodozások köré tervezi a gazdaságpolitikáját.

Szerinte a 2013-as költségvetés továbbra is "agyaglábakon billeg", miközben rengeteg a bizonytalansági tényező. A független képviselő hangsúlyozta: nem folynak be a sárgacsekk-adóból elvárt bevételek, ahogy az is kétséges, hogy mekkora összeg érkezik az elektronikus útdíjból. A tervezettnél alacsonyabb növekedés is csökkenteni fogja az államháztartás bevételeit, miközben lehet, hogy a telekommunikációs adót már idén el kell kezdeni visszafizetni - közölte.

A kormány gazdaságpolitikai álmai eddig soha nem váltak valóra – jelentette ki a politikus, aki hozzátette: attól tartanak, hogy végül ugyanúgy módosítani kell a 2013-as adatokat, mint ahogy azt meg kellett tenni 2012-esekkel.

Varga Mihálynak egyeztetnie kellene Orbán Viktorral arról, hogy mi történik az Európai Unióban – mondta Jávor Benedek, hozzátéve: amíg a miniszterelnök szerint az EU mély gazdasági válságban van és arrafelé nincs kitörési lehetőség, addig a nemzetgazdasági miniszter a magyar növekedés beindulását az eurózóna növekedésétől várja.

Az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért úgy látja, hogy az év második felében újra kell majd tervezni a költségvetést – felelte egy kérdésre válaszolva Jávor Benedek.

MSZP: "hisszük, ha látjuk"

"Hisszük, ha látjuk" - reagált az MSZP arra, hogy a nemzetgazdasági miniszter a konvergenciajelentés keddi ismertetésekor azt mondta, nincs szükség további intézkedésekre a költségvetési egyensúly megteremtéséhez.

A kormány azzal számol, hogy az idén újraindul a növekedés, 3 százalék alatt marad a GDP-arányos hiány és ehhez nincs szükség újabb intézkedésekre - mondta Varga Mihály.

A szocialisták az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták, hogy gazdasági növekedés helyett folyamatos csökkenés van, új munkahelyek helyett még a régiek is megszűnnek, az államadósság nem csökkent, a költségvetést pedig a nyugdíjvagyon lenyúlásával, 30 új adóval és brutális lakossági megszorításokkal sikerült "egyensúlyba" hozni.

A kétharmados Fidesz gazdaságpolitikája az elmúlt három évben eredmények helyett csak folyamatos megszorításokat hozott - olvasható a kommünikében.

Az MSZP bírálja a kormányt azért is, mert - mint írták - egy átlagos családra mintegy félmillió forint pluszterhet rakott. A fogyasztókkal megfizettetett különadók, az európai rekordáfa, a legyengített forint miatt megugró törlesztő részletek fojtogatják a családokat - fogalmaztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában