Ország-világ

2013.04.04. 13:08

Leégett a Csecsenföld újjáépítését szimbolizáló felhőkarcoló Groznijban

Az első hírekkel ellentétben nem az az épület, amelyben Gérard Depardieu francia filmsztár egy ötszobás luxuslakást kapott ajándékba Ramzan Kadirov csecsen vezetőtől.

MTI

Leégett egy negyvenemeletes felhőkarcoló szerdán a csecsenföldi Groznijban, de az első hírekkel ellentétben nem az az épület, amelyben Gérard Depardieu francia filmsztár egy ötszobás luxuslakást kapott ajándékba Ramzan Kadirov csecsen vezetőtől.

A kivezényelt háromszáz tűzoltónak és egy tűzoltó-helikopternek csütörtök hajnalra sikerült eloltania a hét órán át tomboló tűzvészt, amelynek során teljesen megsemmisült a csecsenföldi újjáépítés fő szimbólumának szánt vadonatúj toronyház csillogó külső burkolata, de a még alig lakott épületben senkinek nem esett baja, és szerkezetileg sem rongálódott meg az épület.

Fotó: MTI/EPA/Kazbek Vahajev

Fotó: MTI/EPA/Kazbek Vahajev
A tűzoltóság szerint nincs szó esetleges szakadár terrorcselekményről, a tüzet minden valószínűség szerint egy légkondicionáló berendezés külső egységének rövidzárlata okozta. A gyúlékony szigetelőanyagok égése miatt a tűz gyorsan végigterjedt az épület egészén, elérve az épület legfelső szintjét is.

Az Itar-TASZSZ orosz hírügynökség első jelentésében még arról számolt be, hogy a lángokban álló épületben kapott lakást ajándékba Ramzan Kadirov csecsen elnöktől Gérard Depardieu francia filmsztár is, aki a franciaországi vagyonadó elől menekülve vette fel nemrég az orosz állampolgárságot, és aki Csecsenföld nagy rajongója lett. Kadirov később cáfolta a hírt, mondván, hogy Depardieu-nek egy szomszédos ingatlanban utaltak ki lakást.

Fotó: MTI/EPA/Kazbek Vahajev

Fotó: MTI/EPA/Kazbek Vahajev
A csecsen főváros Groznij-City nevű felhőkarcoló-negyedében álló Olimp toronyház 145 méterével - csúcsán a világ legnagyobb, 14 méter átmérőjű toronyórájával - egész Oroszország legmagasabb lakóépülete Moszkván kívül.

A hét felhőkarcolót - köztük öt lakóépületet, egy bevásárlóközpontot és egy szállodát - magában foglaló ultramodern negyed, amelyet a két orosz-csecsen háborúban földig rombolt Groznij újjáépítésére átutalt orosz pénzekből épített fel egy török cég, a csecsen hatóságok büszkesége, a csecsen főváros újjászületésének szimbóluma.

A kaukázusi városban már épülőfélben van Groznij-City 2 is, ahol egy, az Olimpnál kétszer magasabb, 300 méteres felhőkarcolót is átadnak 2016-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában