Ország-világ

2013.05.08. 14:13

Portik-Laborc - BM: a hangfelvételek nem nyilvánosak

A Belügyminisztériumhoz nem érkezett igény a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti beszélgetéseket rögzítő hangfelvételek titkosságának feloldására, azok továbbra sem nyilvánosak - közölte az MTI érdeklődésére Samu Attila miniszteri főtanácsadó annak kapcsán, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjai és szakértői szerda délelőtt hallgatják meg az Energol Rt. egykori igazgatója és a korábbi titkosszolgálati vezető találkozóiról készült úgynevezett megtisztított hangfelvételt.

Samu Attila rámutatott: az, hogy az ügyben az anonimizált leiratok titkosságát feloldotta a titokgazda Alkotmányvédelmi Hivatal, nem jelenti azt, hogy a hangfelvételek - amelyeken hallhatóak az anonimizált információk - minősítése megváltozott volna.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal április 25-én oldotta fel a Portik Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója és Laborc Sándor korábbi titkosszolgálati vezető közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel titkosságát.

Az anonimizált leiratokat feltették az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága honlapjára. A dokumentumok szerint 2008-ban két alkalommal találkozott egymással Portik Tamás és Laborc Sándor két másik ember társaságában. A megbeszéléseken készült hangfelvételek szerint Laborc a Portiktól származó, közéleti szereplőkre terhelő információkat a nyilvánosság előtt akarta felhasználni.

A hangfelvételek leirataiból kiderül, Portik félt attól, hogy 2010-ben a baloldal elveszti a választásokat, és mindent megtett volna, amit kérnek tőle.

Április 30-án bejelentették, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága a Portik-Laborc találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottságot állít fel.

Címkék#portik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában