Ország-világ

2013.07.23. 16:11

Együtt-PM: minden fizetés mentesüljön a tranzakciós illeték alól

Az Együtt-PM azt kezdeményezi, hogy az állam ne csak bizonyos minisztériumok dolgozóinak, hanem minden bérből élő állampolgárnak térítse meg a fizetését terhelő tranzakciós díjat.

Erről Scheiring Gábor, a Párbeszéd Magyarországért (PM)politikusa, független országgyűlési képviselő beszélt kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, korábban többször sikertelenül kérték a kormánytól a tranzakciós illeték eltörlését és egy új, spekulációs adó bevezetését, de remélik, új javaslataikat már elfogadja a kabinet.

Kiemelte: a lakosság általánosságban több mint havi ezer forintos többletköltséggel szembesült a bank- és sárgacsekkadó következményeként. Példaként említette, hogy egy százezer forintos fizetés fogadása, majd levétele után ezerkétszáz forint illetéket kell fizetni.

Scheiring Gábor úgy fogalmazott, az új adóformák "embertelenségével" Orbán Viktor miniszterelnök is szembesült, ám annak terhei alól csak egyes minisztériumok dolgozóit mentesítik. A Miniszterelnökségen például évi 30 ezer forintos költségtérítést kapnak a tisztviselők erre, más tárcáknál pedig ez az összeg akár 50 ezer forint is lehet - közölte a Blikk információra hivatkozva.

Az Együtt-PM szerint ez a helyzet teljesen elfogadhatatlan, ezért a párt azt kéri, hogy az állam mindenkinek térítse meg a fizetését terhelő tranzakciós illetéket - hangsúlyozta Scheiring Gábor, aki hozzátette: hosszú távon a legjobb megoldásnak továbbra is azt tartanák, ha a kormány - brüsszeli mintára - kidolgozna egy, a nemzetközi spekulatív célú átutalásokat sújtó új adóformát a tranzakciós illeték helyett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában