Ország-világ

2013.07.05. 13:45

Így látják a parlamenti pártok a Tavares-jelentést elutasító határozatot

A DK szerint a határozat a saját magát mélységesen imádó és saját magát megsértettnek érző Orbán Viktorról szól.

12:10 - MSZP: a Fidesz kivezeti Magyarországot Európából

Az MSZP szerint a Tavares-jelentésre válaszoló parlamenti határozat pénteki elfogadásával a Fidesz világossá tette, hogy Orbán Viktor korlátlan hatalmának biztosítása fontosabb számára, mint a demokratikus alapértékek betartása.

Ezt Harangozó Gábor országgyűlési képviselő közölte az MTI-vel, hozzátéve: ez az út kivezeti Magyarországot Európából, ezért ehhez az MSZP nem asszisztál.

Az Európai Parlament szerdán fogadta el az alapvető jogok magyarországi helyzetéről szóló, Rui Tavares portugál zöldpárti EP-képviselő által készített jelentést. A magyar Országgyűlés erre válaszul pénteken határozati javaslatot szavazott meg, amely szerint az EP szembemegy az európai értékekkel, és veszélyes útra vezeti az Európai Uniót. Igennel voksoltak a Fidesz, a KDNP és a Jobbik politikusai, míg az MSZP-frakció távol maradt a szavazástól.

Az MSZP-s Harangozó Gábor közleménye szerint az EP jelentése olyan demokratikus alapértékek betartására szólította fel a Fideszt, mint a kormányzati hatalmat korlátozó fékek és ellensúlyok rendszerére épülő jogállam tiszteletben tartása, a szabad és teljes mértékben független igazságszolgáltatás, a tisztességes politikai verseny feltételeinek megteremtése, a sokszínű, semleges, és ha kell, kritikus sajtóviszonyokat biztosító médiaszabályozás, az elesett és kiszolgáltatott emberek, vagy a többségtől eltérő nemzeti, vallási, etnikai és nemi identitású társadalmi csoportok jogegyelőségének biztosítása.

Ha ezek az értékek a Fidesz számára még fontosak lennének, akkor végrehajtanák a javasolt módosításokat. Ez ugyanis a magyar emberek és nem az Európai Unió első számú érdeke - írta a szocialista politikus.

11:34 - Jobbik: egy nemzeti pártnak meg kell védenie az országot

A Jobbik nem azért támogatta a Tavares-jelentést elutasító országgyűlési határozatot, mert száz százalékig egyetértene annak tartalmával, hanem azért, mert egy nemzeti pártnak feladata megvédeni Magyarországot – jelentette ki pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján Vona Gábor.

Az ellenzéki pártelnök-frakcióvezető azt mondta, hogy a Fidesz és az MSZP az elmúlt évtizedekben, az egymás ellen vívott harcok során gyakran használta Magyarország lejáratására a külföldi kapcsolatit. A Jobbik viszont szakítani akar ezzel a szokással, mert úgy látja, hogy azok az országok, amelyek nem tudják a határaikon belül tartani az ilyen vitákat, mindig alulmaradnak – közölte.

Vona Gábor megismételte korábban kifejtett véleményét, miszerint a Tavares-jelentés megszületése, vitája és megszavazása egy "kutyakomédia", amelyben mindenki eljátszhatta a tőle elvárt szerepet - a baloldal félthette a demokráciát, a polgári oldal pedig megvédhette Magyarországot.

Az Országgyűlés pénteken fogadta el azt a határozatot, amiben a Tavares-jelentés európai parlamenti (EP) elfogadására válaszul kimondta: az EP szembemegy az európai értékekkel, és veszélyes útra vezeti az Európai Uniót.

11:24 - Rogán: az Országgyűlés méltó választ adott az EP-nek

A Fidesz szerint a magyar Országgyűlés méltó választ adott az Európai Parlamentnek (EP) a Tavares-jelentésre a Magyarországot megillető egyenlő elbánásról szóló, pénteken elfogadott határozattal.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a parlamenti szavazás után tartott sajtótájékoztatón elmondta, az Országgyűlés megvédte Magyarország szuverenitását és a nagyvállalati érdekekkel szemben a rezsicsökkentést is, amikor 269 igen és hat nem szavazattal elfogadta a határozatot.

A kormánypárti politikus azt mondta, csodálkozik az MSZP-s képviselőkön, mivel "nem éreztek elég bátorságot magukban ahhoz, hogy részt vegyenek a döntéshozatalban", és a magyar választók előtt világossá tegyék a véleményüket. Hozzátette: a szocialisták nem voltak bent a döntéskor az ülésteremben, és csak a szavazás befejezése után mentek vissza. Az EP-ben a magyar szocialista képviselők is megszavazták a Tavares-jelentést - tette hozzá.

Kifejtette: az EP azzal, hogy olyan döntést hozott Magyarországról, amihez nem volt joga, megsértette az ország szuverenitását. Ezt egyetlenegy európai uniós tagállam sem engedheti meg, ezért a magyar Országgyűlésnek erre válaszolnia kellett - fogalmazott.

A frakcióvezető szerint az EP-döntés mögött egyértelműen gazdasági érdekek húzódnak meg. A nagyvállalatok a rezsicsökkentés visszavonása érdekében gyakorolnak az EP-n keresztül nyomást a magyar kormányra, Magyarországra - értékelte.

Kijelentette: az országgyűlési határozat visszautasítja ezt, és felhívja a kormányt arra, hogy a lobbiérdekek ellenére tartson ki a rezsicsökkentés mellett.

Hozzátette, a határozatban csodálkozásuknak adott hangot, hogy az EP olyan döntést hozott, amellyel veszélyezteti az Európai Uniót, hiszen az uniós intézményrendszeren belül szokatlan dolog, ha egy intézmény hatáskörét túllépve megsérti egy tagállam szuverenitását.

Kérdésre válaszolva Rogán Antal beszélt a takarékszövetkezeti integrációról szóló, az államfő által a parlamentnek megfontolásra visszaküldött, pénteken pedig újra elfogadott jogszabályról. Azt mondta, a törvény százmilliárd forint plusz pénzt jelent a takarékszövetkezeti rendszernek, nagyobb biztonságot a betéteseknek. A törvény szavai szerint erősíti a szövetkezés elvét, nem történhet meg az, hogy a részjegy-tulajdonosok alól kiszervezik a takarékszövetkezeteket, kisbankosítják és részvénytársaságokká alakítják azokat.

Elmondta, a törvényjavaslatról meghallgatták a kis takarékszövetkezetek véleményét is, és a tőkemegfelelésre vonatkozó szabályokat enyhítették. Az államfő aggályaira is figyeltek, és módosították a törvényt - közölte, hozzátéve, ő nem találkozott a jogszabállyal kapcsolatban alkotmányossági aggályokkal.

11:22 - DK: az elfogadott határozat a sértett Orbán Viktorról szól

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a Tavares-jelentésre válaszul elfogadott országgyűlési határozat nem az országról, az emberekről vagy az Európai Unióról, hanem a "saját magát mélységesen imádó és (...) saját magát megsértettnek érző Orbán Viktor miniszterelnökről" szól – jelentette ki pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján Molnár Csaba DK-alelnök.

A határozatot az elmúlt három év "talán legsilányabb, legszánalmasabb politikai nyilatkozatának" nevező független képviselő megengedhetetlennek nevezte, hogy a miniszterelnök személyén esett sérelemért az Országgyűlés próbál meg revansot venni az Európai Parlamenten (EP).
A határozat szövegét idézve hamisnak tartja azt az állítást, hogy a Tavares-jelentés üzleti érdekekről és a rezsicsökkentésről szól. Hazugságnak nevezte, hogy az európai baloldal támadta volna meg Magyarországot, és valótlannak, hogy az EP túllépte a hatáskörét.

Az Országgyűlés pénteken fogadta el azt a határozatot, amiben a Tavares-jelentés európai parlamenti elfogadására válaszul kimondta: az EP szembemegy az európai értékekkel, és veszélyes útra vezeti az Európai Uniót.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában