Ország-világ

2013.08.12. 15:17

Pártok az IMF-hitelről: kommunikációs blöff, újabb hitelből fizettük

A Jobbik szerint szomorú és rossz gyakorlat, hogy a kormány egy újabb hitel felvételével fizette vissza az IMF-hitel fennmaradó részét.

MSZP: kommunikációs blöff

Költséges kommunikációs blöffnek tartja az MSZP az IMF-hitel idő előtti visszafizetését.

Burány Sándor országgyűlési képviselő hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormány kommunikációs célból egy olcsó hitelt drágábbra cserél. A költségvetés több mint tízmilliárd forintot nyerhetett volna azzal, ha az ország a tervezett ütemezéssel fizeti vissza a Nemzetközi Valutaalaptól 2008-ban felvett kölcsönt - fűzte hozzá.

Az MSZP-s politikus szerint a kormány ezzel a "költséges hazugsággal" el akarja terelni a figyelmet arról, hogy az államadósság - a magánnyugdíjvagyon felhasználása ellenére - kétezermilliárd forinttal több, mint a kormányváltáskor volt, illetve hogy a központi költségvetés hiánya hét hónap elteltével elérte az egész évre tervezettet. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a lakossági hitelállomány egy hónap alatt 91 milliárd forinttal nőtt.

Az Államadósság Kezelő Központ hétfőn utalta át az IMF-hitel még fennmaradt részét. A 2,15 milliárd euró értékű tartozást 3 devizanemben - dollárban, euróban és angol fontban - fizette ki a magyar állam.

Jobbik: a kormány újabb hitelből fizette az IMF-tartozást

A Jobbik szerint szomorú és rossz gyakorlat, hogy a kormány egy újabb hitel felvételével fizette vissza az IMF-hitel fennmaradó részét - jelentette ki Volner János hétfőn, Budapesten újságírók előtt.

Az ellenzéki politikus arra reagált, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) hétfőn átutalta az IMF-hitel még fennmaradt részét. A 2,15 milliárd euró (1,9 milliárd SDR) értékű tartozást 3 devizanemben - dollárban, euróban és angol fontban - fizette ki a magyar állam.

Volner János szerint ezzel semmi más nem történt, minthogy a kormány a korábbi amerikai dollárban kibocsátott államkötvényekből származó bevételből - vagyis egy másik hitelből - fizette ki a korábbi tartozását.

Az ellenzéki párt szerint "túl nagy változás ezzel nem történt", mindössze annyi, hogy az államkötvények kamatai magasabbak, mint az IMF-hitelé volt.

KDNP: Ne beszéljen az MSZP lekicsinylően!

A KDNP arra kéri a szocialistákat, hogy ne beszéljenek lekicsinylően a magyar emberek azon erőfeszítéseiről, amelyek eredményeként Magyarország hétfőn visszafizethette a Nemzetközi Valutalap (IMF) által adott hitel még fennmaradt részét.

A kisebbik kormánypárt hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményében Burány Sándor szocialista országgyűlési képviselő napközben tartott sajtótájékoztatójára reagált. Az ellenzéki politikus "költséges kommunikációs blöffnek" nevezte az idő előtti visszafizetést.

A kereszténydemokraták ugyanakkor hangsúlyozzák, a magyar emberek munkája révén lehetővé vált, hogy többévnyi elhibázott gazdaságpolitika után ismét megerősödjön az ország gazdasága.

Jellemzőnek nevezik továbbá, hogy a szocialisták ebben a helyzetben is csak kritizálják a kormányt, azt követően, hogy korábban - megfogalmazásuk szerint - "a legkényelmesebb megoldásként vettek fel nyakra-főre hiteleket, fogadták el szinte ellenkezés nélkül a Nemzetközi Valutaalap feltételeit és tették mindezt úgy, hogy tudták: a következő választás jobbközép győzteseire hárul béklyóként annak teljes visszafizetése".

A KDNP ezért arra kérte az MSZP-t, hogy vessen véget "az eszement vagdalkozásnak", és ha már nem képes "az igazi szembenézésre a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kormányok pénzügyi bűneivel, akkor legalább ne beszéljen lekicsinylően a magyar embereknek azon erőfeszítéseiről, amelynek során az országra nehezedő pénzügyi függőséget kívánják enyhíteni".

Az Államadósság Kezelő Központ hétfőn utalta át az IMF-hitel még fennmaradt részét. A 2,15 milliárd euró (645 milliárd forint) értékű tartozást három devizanemben - dollárban, euróban és angol fontban - fizette ki a magyar állam.

Címkék#Jobbik#imf

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában